BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
regulacja opuszczania szyb
Autor Wiadomo
listek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 11 Sty 2009
Skd: KOŁOBRZEG
Wysany: 2009-03-11, 21:12   regulacja opuszczania szyb

szukałem na forum ale nie znalazłem
mam e36 coupe, przy otwieraniu drzwi wysuwa sie szyba z uszczelki
problem polega na tym ze od pasazera wysuwa sie 0,5cm a od kierowcy 1,5cm
czy wie ktos gdzie to sie reguluje bo mnie denerwuje ta nierówność, jakas fotka mile widziana
z góry dzięki za podpowiedź

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-03-11, 23:35   

Co znaczy wysuwa sie szyba razczej opuszcza się po pociągnieciu za klamkę
5mm czyli u pasażera jest dobrze ma się opuszczać 4 do 6 mm, w drzwiach kierowcy 15mm za dużo ( nie gwiżdże wiatr pod uszczelką w czasie jazdy? tzn że górna krawędź szyby za mało wsuwa się pod uszczelkę po zamknięciu drzwi bo szyba jest za nisko inaczej mówiąc odbojniki jej są za nisko wyregulowane
Nie wiem czy się Tobie uda ale spróbuj łatwo nie jest...bo ustawia się szybę w trzech punktach i do tego naprężenie reguluje
Na poczatek przygotuj sobie Torxa E5 na 1/4 cala z przedłużką i WD 40 czasem te torxy są zapieczone lub zaśniedziałe i nie chca się od razu ruszyć.
Na zamkniętych drzwich zaznacz markerem zmywalnym kreski szerokości 10mm na szybie pod górną krawędzią uszczelki w odległości 10 cm i np. 40cm od słupka środkowego teraz otwórz drzwi i opuść szybę do około 25cm ponad krawdź drzwi, wyjmij u dołu drzwi dwa gumowe koreczki torxem podkręć śruby regulacyjne odbojników w tych otworach o np. pół obrotu zamknij drzwi i zobacz o ile się schowały kreski po to je zaznaczasz by korygować śrubami równoległe ustawienie górnej krawędzi szyby szyby wzgledem uszczelki pociągnij za klamkę i zobacz ile się teraz opuszcza jak za duża szczelina lub nierówna znów podkreć patrząc po zamknieciu ile zniknęly kreski pod uszczelką i tak aż uzyskasz 4-6mm opuszczania po pociągnieciu za klamkę.
Sparwdź tez czy nie jest zbyt mocno napreżona szyba uchyl drzwi i dosuń tak by górna krawedź szyby dotykała uszczelki i zobacz jaka jest szczelina u dołu pomiedzy szybą a uszczelką drzwi na wysokości górnej krawędzi drzwi ( nad klamką) dzwi powinny być na tej wysokości uchylone na ok. 8mm. jak będzie inaczej to też trzeba będzie regulować naprężenie prowadnicą szyby śrubami regulacyjnymi u dołu drzwi, albo jeszcze regulować zagłebienie szyby w uszczelce słupka przedniego.... ale chyba bez ilustracji się nie obejdzie...
Mam nadzieję, że pomogłem regulacja czasem zajmuje 30 minut czasem 3 godziny jak auto było po naprawach blacharskich lub drzwi lub szybę ktoś wymieniał nie mając o tym zielonego pojęcia.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-03-11, 23:38, w caoci zmieniany 1 raz  

listek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 11 Sty 2009
Skd: KOŁOBRZEG
Wysany: 2009-03-12, 18:41   

dzięki za szybkie info :spoko:

marcinek84 

Pomg: 3 razy
Doczy: 08 Kwi 2008
Skd: kraków
Wysany: 2009-03-12, 19:58   

podłącze sie do tematu bo mam podobny problem, otóż u mnie szyba się nie uchyla po otwarciu drzwi, natomiast przy zamykaniu domyka, 2x zamkne drzwi i juz potem nie moge wytargac drzwi ( szyby ) spod uszczelki, czy to bedzie wina mechanizmu elektryki i trzeba go wymieniac czy moze to cos innego?

528_driver 
Kierownik Karuzeli

Pomg: 5 razy
Doczy: 06 Mar 2007
Skd: Essen (Rzesza)
Wysany: 2009-03-12, 21:14   

marcinek84 napisa/a:
podłącze sie do tematu bo mam podobny problem, otóż u mnie szyba się nie uchyla po otwarciu drzwi, natomiast przy zamykaniu domyka, 2x zamkne drzwi i juz potem nie moge wytargac drzwi ( szyby ) spod uszczelki, czy to bedzie wina mechanizmu elektryki i trzeba go wymieniac czy moze to cos innego?

Prwadopodobnie umieraja mikrostyki...wydaje mi sie ze te przy zamku.

marcinek84 

Pomg: 3 razy
Doczy: 08 Kwi 2008
Skd: kraków
Wysany: 2009-03-12, 23:25   

nie do konca, bo reagowac reaguje na otwieranie i zamykanie drzwi, nawet jak sie przyciśnie srubokretem w zamku nie zamykając drzwi. problem w tym ze nie chce opadac, tylko podnosi do góry.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: