BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m20b25 - olej
Autor Wiadomo
Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-04-04, 11:23   m20b25 - olej

Witam

Jak kupiłem samochód, to przy pierwszym przeglądzie zmieniłem olej na pół-syntetyk Mobil Super S 10W40, poprzednio był zalany jakiś mineralny (tego nikt nie wie jaki), i powiem wam ze sporo go ubywa...

I teraz się zastanawiam czy jednak nie wrócić na mineralny np. Castrol GTX 15W40

I mam pytanie:
- nie będzie żadnych problemów z uszczelkami ?
- czy można zastosować "oczyszczacz do silnika" przed zmianą
link do alegro

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2009-04-04, 11:45   

Sam używam Castrol GTX 15W40 i nie narzekam...owszem są oleje lepsze i gorsze-tańsze i droższe. Mineralny zaleca fabryka i ja się tego trzymam...Z uszczelkami nie powinno być żadnych problemów, ale odradzam używania jakichkolwiek "oczyszczaczy". To właśnie one powodyją rozpuszczenie nagarów a w rezultacie rozszczelnienie niektórych połączeń. To co powinno to wypłynie z olejem...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-04-04, 22:15   

ja zawsze to używam.lepiej żeby silnik padł zaraz po wymianie lub sie rozszczelnil niz zebym mial jezdzic bomba która nie wiadomo kiedy sie rozkraczy

ja zawsze płukam i te srodki naprawde dzialaja.widze to po nowym silniku który mam.wczesniej to normalnie czarno tam bylo w srodku jak cholera a teraz juz jest lepiej ale i tak nir to co bylo w poprzednim ale tam bylo 4 razy płukane LM.

olej tez polecam kupic LM :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysany: 2009-04-05, 07:24   

hmm...to wygląda na to że miałeś zaniedbany silnik...nieregularne wymiany oleju doprowadzają do sporego osadzenia się tzw. szlamu w silniku...no cóż...nie mam nic przeciwko,ale ja nie używam...Znam kilka przypadków że po zabiegu silnik zaczął się pocić prawie z każdej uszczelki...wynik? całkowita wymiana uszczelek silnika...nie chciałbyś widzieć miny tych ziomków.... :wink:

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-04-05, 08:56   

Dantte26, widzisz i tu sie mylisz.ten obecny silnikk który mial taki syf w sobie i po pierwszym odpaleniu kopcil jak cholera przeszedl juz dwukrotnie płukanie srodkiem LM i niegdzie sie nie poci

co to za bajki ze silnik bedzie sie pocil na kazdej uszczelce :?: ten srodek nie rozpuszcza uszczelek tylko syf w silniku wiec jedyne co moze sie rozszczelnic to zapieczone pierscienie które były uszczelnione zapieczonym olejem itd. ale w to tez wątpie .owszem wiem ze uszczelki sie starzeja itd. i ze jakis tam syf cos tam moze uszczelnic ale jak dla mnie to bajka pierwsza klasa a nawet jesli tak jest to znaczy ze trzeba zrobic porzadek i miec swiety spokoj i czyste sumienie :mg:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysany: 2009-04-05, 09:13   

spoksik...uznam twoją racje ze względu że tego nie używałem...skoro tam mówisz to coś w tym musi być... :prosze:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: