Jak kupiłem samochód, to przy pierwszym przeglądzie zmieniłem olej na pół-syntetyk Mobil Super S 10W40, poprzednio był zalany jakiś mineralny (tego nikt nie wie jaki), i powiem wam ze sporo go ubywa...
I teraz się zastanawiam czy jednak nie wrócić na mineralny np. Castrol GTX 15W40
I mam pytanie:
- nie będzie żadnych problemów z uszczelkami ?
- czy można zastosować "oczyszczacz do silnika" przed zmianą
link do alegro
Sam używam Castrol GTX 15W40 i nie narzekam...owszem są oleje lepsze i gorsze-tańsze i droższe. Mineralny zaleca fabryka i ja się tego trzymam...Z uszczelkami nie powinno być żadnych problemów, ale odradzam używania jakichkolwiek "oczyszczaczy". To właśnie one powodyją rozpuszczenie nagarów a w rezultacie rozszczelnienie niektórych połączeń. To co powinno to wypłynie z olejem...
ja zawsze to używam.lepiej żeby silnik padł zaraz po wymianie lub sie rozszczelnil niz zebym mial jezdzic bomba która nie wiadomo kiedy sie rozkraczy
ja zawsze płukam i te srodki naprawde dzialaja.widze to po nowym silniku który mam.wczesniej to normalnie czarno tam bylo w srodku jak cholera a teraz juz jest lepiej ale i tak nir to co bylo w poprzednim ale tam bylo 4 razy płukane LM.
olej tez polecam kupic LM
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
hmm...to wygląda na to że miałeś zaniedbany silnik...nieregularne wymiany oleju doprowadzają do sporego osadzenia się tzw. szlamu w silniku...no cóż...nie mam nic przeciwko,ale ja nie używam...Znam kilka przypadków że po zabiegu silnik zaczął się pocić prawie z każdej uszczelki...wynik? całkowita wymiana uszczelek silnika...nie chciałbyś widzieć miny tych ziomków....
Dantte26, widzisz i tu sie mylisz.ten obecny silnikk który mial taki syf w sobie i po pierwszym odpaleniu kopcil jak cholera przeszedl juz dwukrotnie płukanie srodkiem LM i niegdzie sie nie poci
co to za bajki ze silnik bedzie sie pocil na kazdej uszczelce ten srodek nie rozpuszcza uszczelek tylko syf w silniku wiec jedyne co moze sie rozszczelnic to zapieczone pierscienie które były uszczelnione zapieczonym olejem itd. ale w to tez wątpie .owszem wiem ze uszczelki sie starzeja itd. i ze jakis tam syf cos tam moze uszczelnic ale jak dla mnie to bajka pierwsza klasa a nawet jesli tak jest to znaczy ze trzeba zrobic porzadek i miec swiety spokoj i czyste sumienie
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka