BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
316i Compact
Autor Wiadomo
Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-01, 18:28   316i Compact

Drodzy Koledzy, po blisko dwudziestoletnich zmaganiach z fordami, niedawno przsiadłem się na bemę 316i Compact. Trochę inny swiat, chociaż z początkiem lat osimdziesiątych jeździłem trzystaszesnastką i bema nie jest dla mnie nowością. Jest to dobre auto i nie mam żadnych zastrzeń, ale jest pewien problem. Przy wykręcaniu obrotów do 6 tys. następuje odcięcie paliwa. Zatanawiam się, czy jest to elektroniczne odcięcie, czy może ograniczony wydatek pompy
benzynowej /?/. To ostatnie raczej wykluczam, a bardziej przychylam się do ograniczenia
obrotów silnika przez jakiś układ elektroniczny /jestem elektronikiem/, bowiem dzieje się to wówczas, gdy szybkość obrotowa silnika - jak już wspomniałem, zbliża się do do wartości 6 tys. obrotów - czerwone pole na skali obrotomierza. Liczę na Wasze cenne rady. Mam książkę H.R.Etzolda BMW serii 3" , ale nie mam o tej książce dobrej opinii. Również nie mam zaufania do serwisu. Na marginesie dodam, że auto bylo serwisowana i kupilem z fakturami serwisowania wśród których, znajduje się faktura za wymianę paska rozrządu z inforamcją poprzedniego właściciela, ze nie muszę wymieniać paska, bo był wymieniany, zaś motor ma ....łańcuch rozrządu. Serdecznie pozdrawiam
Beemiarzy z uszanowaniem Dink

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-04-01, 20:54   

U mnie odcina na 6200 pewnie albo coś takiego :)

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-04-01, 22:28   Re: 316i Compact

Dink napisa/a:
Na marginesie dodam, że auto bylo serwisowana i kupilem z fakturami serwisowania wśród których, znajduje się faktura za wymianę paska rozrządu z inforamcją poprzedniego właściciela, ze nie muszę wymieniać paska, bo był wymieniany, zaś motor ma ....łańcuch rozrządu. Serdecznie pozdrawiam
Beemiarzy z uszanowaniem Dink

:lol: w co ttrzeciej beemce którą sparwdzam na rzecz kupującego sprzedajacy twierdzi że pasek był wymieniany i pokazuje mi fakturę mają zajebistą minę jak udowadnaim że jest łańcuch. Jedne palant założył się kiedyś nawet o kasę że jest pasek... to była moja najszybsza roboczo godzina zarobiłem w 500 w kilka minut...

odcinka w 316 jest mmniej wiecej przy ok. 6250 i nie sugeruj się że pole kończy się dalej niż dochodzi wskaówka... jest to odcięcie przez DME paliwa byś nie zajechał silnika i tak ma być możesz zmienić program z przesunieciem odcinki tylko przy 100 konikach nie ma to najmniejszego sensu i tak szybciej nie poleci....

Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-01, 23:35   Beema 316

Hej Mars, fajnie i nareszcie wiem, że to jednak odcinka. Jest problem nieraz z wyprzedzniem. Beemy mają bardzo dobre , ale i delikatne motory. Lekkie przekręcenie /chwilowe/ , powinno przecież być inżynieryjnie wkalkulowane. Dlatego, może warto przesunąć zakres szybkości obrotowej do nieco większej granicy. Trzystatrzynastkę
pamiętam, że przekręcałem niemożebnie. Na owe czasy 185 km/godz było naprawdę wyczynem. Tutaj przyspieszenia są znakomite, ale poczucie, że dalej nie można - jest fatalne. Auto po prostu hamuje. Myślę, że należałoby coś zmienić. Szanowni Koledzy, może jest jakiś pomysl. Będę wdzęczny. Serdecznie Was pozdrawiam Dionk

[ Dodano: 2009-04-02, 00:01 ]
Sorry, trochę przesadzilem. Proszę wybaczyć. Chodzi o "wykręcanie", a nie o przekręcenie!
Przekręcenie, ma się rozumić, że szlag trafił panewki. Pozdrawiam Wszystkich Wspaniałych
Beemarzy. Dink.

NewOldTiMe 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 16 Pa 2008
Skd: Ostrowiec Św.
Wysany: 2009-04-02, 13:43   

Sam mam bmw 316i Compact, i tez mam odciecie przy 6250. Istnieje możliwość zdjęcia tego ograniczenia kilka kucy dojdzie ( elektronicznie) ale mozna pogiąć panewki, bardzo latwo, a przyrost mocy jest stosunkowo mały a wydatek dość spory....

Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-02, 14:18   odcięcie paliwa w M43

Czołem, nie chodzi mi absolutnie o uzyskanie większej mocy. Odcięcie paliwa przy wyprzedzaniu jest po prostu niebezpieczne. Kilka razy mi się to stalo i powoduje niepewność podczas manewru wyprzedzania. Przypuszczalnie chodzi właśnie o tą szybkość obrotową, o której piszecie. Podalem 6 tys. orientacyjnie. Wspomniane odcięcie paliwa powoduje bardzo nieprzyjemny efekt. Auto po prostu hamuje. Akurat przy wyprzedzaniu
"hamowanie" jest najmniej pożądane. Nie sądzę, by chwilowe wykręcenie obrotów do wratości np. 8 tys. RPM wytopilo panewki. Ale i tak uszkodzenie panewek jest lepsze, niż "bum" z autem z przeciwka. Pozdrawiam serdecznie Dink

wiciu1919 

Doczy: 29 Sty 2009
Skd: wlkp
Wysany: 2009-04-02, 17:47   

witam
8tyś ?? ? po co tyle nie wiadomo czy cały układ zasilający da rade do tego jesl spręzyny zaworów nie sa dostatecznie twarde to zawór sie spotka z tlokiem
a co do wyprzedzania to jeśli przy tych 8 tys podczas manewru posypie sie silnik to juz bum murowane
pozdr

Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-02, 18:40   odcięcie paliwa w M43

Jasne, że przesadzilem sugerując się skalą obrotomierza, ale do 7 tys. można byłoby podwyższyć obroty. Pozrawiam Dink

NewOldTiMe 

Wysany: 2009-04-02, 18:45   

Latwo mozna pogiąć panweki nawet chwilowym przeskoczeniem na wysokie obroty, kolega tak sobie zalatwil e30 325, a na codzien zajmuje sie kasowaniem bledow / chiptuningiem wiec wiedzial co moze się stac.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-04-02, 23:32   

samo przesuniecie jakimś chipem z alledrogo odcinki nic nie da tak samo jak uzyskane 3 czy 4 koniki bo maxymalny moment w 1,6 jest około 4250 a maxymalne obroty 5500 więc tak na dobra sprawe 316 najlepiej się zbiera pomiedzy 4000 a 5500 powyżej to moment spada i rosną tylko obroty i wrażenia słuchowe a nie wpływa to na efekt wyprzedzania.
jedynie co można zrobić to przestawić koło na wałku rozrządu w celu przeniesienia momentu w wyższe partie obrotów ale na codzień jest znów odczuwalny katastrofalny brak dołu i trzebakręcić silnik cały czas wysoko by jechał to trochę tek jak z odchudzonym kołem zamachowym o połowę
Znowu przestawiając odwrotnie można przenieść moment w dół i bedzie zachowywał się podobnie jak diesel co zwłaszcza przypadło do gustu dwu moim klientom taksówkarzom.

kilka lat temu ostro wziołem się za podkręcenie silnika 1,6 poszła na to kupa kasy przeróbek godzin w garażu i co efekt ...auto jechało łeb w łeb z dwulitrówką na wałku świątka... gdybym wtedy wiedział co wiem teraz pierdzieliłbym zabawy z kręceniem 1,6 i za połowę mniejsze pieniądze wstawił silnik od IS' zyskując bez komplikacji brakujace koniki i niutki.

Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-03, 00:51   odcięcie paliwa w M43

Nadal nie chodzi mi o zwieszenie mocy tylko chcę, żeby auto mi nie "hamowalo". Inaczej, chodzi mi o pełne wykorzystanie mocy tego motoru bez żadnych przeróbek /czasy zaworów itp/. Moment obrotowy akurat tutaj niewiele ma wspólnego, jeśli idzie o maksymalne obroty. Zwiększenie obrotów i "wrażenia słuchowe" , to właśnie zwiększenie obrotów i tym samym zwiększenie szybkości. To przecież logiczne i niezależne od wrażeń słuchowych. Sądziłem, ze ktoś z Szanownych Kolegów mierzył się z tym problemem i mi coś podpowie zaczym sam ten problem rozwiążę. Zapewne jest to nastaw fabryczny, mający na celu zabezpieczenie silnika przed przekręceniem, ale nie jest ustawieniem krytycznym. Każdy silnik jest inaczej docierany i ekspoloatowany tak, ze zakres obrotów dla różnych egzemplarzy może być nieco inny. Właściwie jest to pierwsze moje auto, które odcina paliwo i przyznam, ze mnie to denerwuje. Pozdrawiam Szanownych Forumowieczów Dink

NewOldTiMe 

Wysany: 2009-04-03, 07:28   

Przyśpieszenie zapłonu zmiana map paliwowych, na kompie mozesz go odblokowac:) a magicznym ruchem raczką po kablach (wypinajac jeden) mozesz ustawic odcięcie obrotów na poziomie 3tys obr. Bez komputera lepiej nie kombinuj.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2009-04-03, 09:08   

Dink napisa/a:
Wspomniane odcięcie paliwa powoduje bardzo nieprzyjemny efekt. Auto po prostu hamuje. Akurat przy wyprzedzaniu
"hamowanie" jest najmniej pożądane.

A nie lepiej poprosu wrzucić wyższy bieg przy wyprzedzaniu :D , zamiast bawić się z przesuwaniem ograniczenia obrotów ... :roll:

Samo przesuniecię odciecia nic Ci nieda, bo nie zyskasz ani KM, ani Nm na tyle żeby to odczuć, wiec silnik conajwyzej sie dokręci do np. 7k RPM, bez wyraźnego zwiększenia prędkosci auta. Więce efekt "hamowania" który opisujesz jest bardzo zblizony do dokrecania silnika do 7k RPM poniewaz i tak auto juz nieprzyspiesza ...

Dink napisa/a:
Tutaj przyspieszenia są znakomite,

Napewno mowa tu o 316i ... ?? :|

PZDR !!

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-03, 09:42   m43

Nadal się nie rozumiemy. Oczekiwałem wskazówek merytorycznych, a nie porad "fachowych". Mnie chodzi o usunięcie ograniczenia obrotówe, a nie o porady. Pytałem jasno, czy ktoś z Forum próbował ten problem rozwiązać w sensie technicznym. Niestety, nie otrzymałem satysfakcjonującej odpowiedzi poza tym, że obroty wzrosną, a szbykość nie /!/ . Interesujące doświadczenie /?/ Pozdrawiam Dink

LUKAS 
Klubowicz

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2009-04-03, 10:36   

Dink napisa/a:
Niestety, nie otrzymałem satysfakcjonującej odpowiedzi poza tym, że obroty wzrosną, a szbykość nie /!/ . Interesujące doświadczenie /?/

Twoje pytania sformułowane są tak jakbyś tego niewiedział:)
Więc dostałeś odpowiedź.

Natomiast jesli chodzi o przesuniecie odciecia, proponuje poszukać jakiegoś Chipa z allegro, zmienisz kośc w sterowniku (jestes elektronikiem więc sobie poradzisz :) ) i bedziesz mogl kręcić motor do np. 7k RPM.

[ Dodano: 2009-04-03, 10:37 ]
PS.
Osobiście probowalem czegos takiego tlyko nie na chipie z alegro ale podmienialem caly sterownik z Alpiny i fakt odciecie bylo wyzej ale auto stracilo na mocy i momencie ...

Skórka za wyprawkę moim zdaniem ...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-03, 11:58   m43

O jaki czip i allegro do diaska chodzi? Czy BMW 316i składa się z czipów? To jest najprostszy uklad komparatora, który po prostu należy odłączyć. Zrobię to bez problemów, tylko myślałem, że ktoś już na Forum to robil. Nie chodzi mi o przyspieszenia i moc, bo kupiłbym większą pojemność. 316i ma bardzo dobre przyspieszenia w swojej pojemności i nadal to podtrzymuje, ale odcięcięcie paliwa uważam za przedobrzenie. Auto wyraźnie przyspiesza i czuję, że dalej można rozkręcić. Niestety, odcięcie paliwa powoduje wręcz wyhamowanie. Nie wiem, czy inne modele też posiadają takie zabezpieczenie. Nie mam po prostu żadnej praktyki w tym względzie. Chodzi mi o aspekt techniczny zagadnienia. Mam zamiar sie tym właśnie teraz zająć i po prostu próbowałem coś na ten temat się dowiedzieć, żeby nie wyważać już otwartych drzwi. Pozdzdrawiam Dink

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Wysany: 2009-04-03, 13:47   

Sam tego nie zrobisz :) Masz jakiekolwiek pojęcie o chiptuningu? W wielkim skrócie wyjaśnię Ci, na czym by polegała taka zmiana. W 316i Compact jest sterownik silnika Motronic 1.7.3. W tym sterowniku znajduje się kość eprom, na której zapisane są mapy sterowania silnikiem. Musiałbyś więc zakupić specjalny programator, żeby sczytać z tej kości mapy, które potem trzeba odpowiednio zmodyfikować. Zmodyfikowane mapy nagrywasz na nową kość i montujesz do sterownika w miejsce oryginalnego chipa. Nie ma innego wyjścia. To nie silnik na gaźniku, że kręci się tyle, ile da radę.

Który to rocznik? Jeśli powyżej 01/1995, to żaden gównochip z Allegro nie pomoże, bo samochód nie odpali, ze względu na EWS.

Ja mogę to załatwić, ale odradzam zmianę odcinki przy seryjnym silniku, z powodów, które wymienili już moi poprzednicy. Lepiej zmienić bieg na wyższy. Dalej nie ma sensu go już kręcić, bo moc spada dość drastycznie.

Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-03, 15:09   M43

Nie wiem, czy sam tego nie zrobię? Mam dostęp do emulatorów i mogę spróbować. Skoro wiesz w czym rzecz, chcę w takim razie wiedzieć, czy EPRPM jest typowm układem IC?, SMD?, w podstawce?, strukturą implantowaną na płytce ceramicznej? Jeśli jest w podstawce typowym ukladem DIP - nawet specjalistycznym, mogę próbować. Reszta nie wchodzi w rachubę. Twoje informacje rzeczywiście są dla mnie cenne. W takim razie zapytam o motor. Auto jest z grudnia 1998 roku. Przy wymianie oleju - robilem sam, zorientowalem się, ze auto nie ma paska rozrządu tylko łańcuch. Dzwonilem do poprzedniego właściciela
i był zaskoczony tym faktem - twierdzil, ze jest pasek i dał mi faktury z wymiany pasków i w tym, paska rozrządu. Serwisowany był w znanej łodzkiej firmie BMW. Mój brak zaufania do tej firmy wziłął się stąd, że inspekcja stoi na dwóch przedostanich polach tak jak stala mimo, że przejechalem 5000 km. Dotąd tym sie nie zajmowalem ze wzgledu na brak czasu. Auto jest w idealnym stanie i dopiero na dniach zajmę się tym wszystkim. Ale wracając do oleju. Otóż, kupilem filtr do tego modelu i okazalo się, że nie pasuje. Wyjęty z auta zawiozłem do sklepu. Tam znaleziono taki sam jak wyjęty i według katalogu jest to filtr do modelu 1,8 w motorach po roku 2001. Symbol filtra: HU 715/4x . Będę wdzięczny jeśli mnie oświecisz, co jest grane? Auto od dwóch lat jest w kraju. Inną ciekawostką są wentylatory elektryczne, choć te modele miały wiskozę. Niby na pompie /chyba/ jest ośka na wiatrak, ale nie wygląda mi to na przeróbkę. Nie ma żadnej amatorszczyzny. Wszystko jak fabryczne.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za cenne informacje. Dink

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2009-04-03, 15:52   

wentylatory zapewne założył ktoś w swoim zakresie, nie musi to wygladać na amatorszczyznę :)

Z uporem godnym lepszej sprawy drążysz temat przesunięcia obrotów - co moim zdaniem może oznaczać Twoja nieznajomość techniki jazdy. Przy odcięciu masz "wyhamowanie", przy przesunięciu odcinki "wyżej" będziesz miał efekt podobny - auto nie będzie "jechało". Jak odcina przy wyprzedzaniu to po prostu zmień bieg na wyższy i efekt będzie ok, bo jeśli zrobisz to umiejętnie to obroty nie spadną poniżej maxymalnego momentu - czyli będziesz nadal - może ciut wolniej - ale efektywnie przyspieszał.

Twoje uczucie, że się może dalej rozkręcić - jest błędne. Proponuję przeanalizować wykres mocy i momentu 316i - zobaczysz co się dzieje z mocą i z momentem po 6.000 obr.

W Hondzie Accord też mam odcięcie w okolicach 6.300 - normalna sprawa :)

Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-03, 16:18   316i Compact

Drąże, bo lubię rozwiązywać problemy techniczne. Mam wyższe wykształcenie techniczne i nie podzielam poglądu, że tak musi być! To takie amatorskie podejście do zagadnienia.
Technikę jazdy znam na poziomie całkowicie mnie satysfakcjonującym. Nie było moim zamyslem uczenia sie tutaj, na Forum techniki jazdy. Mam to za sobą od 1963 roku. Oczekiwałem sensownych wypowiedzi na poziomie technicznym, a nie instruktażu zmiany biegów. James Watt z końcem siedemnastego wieku zastosował pierwszy raz odśrodkowy regulator obrotów mszyny parowej, który regulował położenie przepustnicy pary. To bardzo proste. Regulator Watta można było wylączyć. Mnie o to właśnie chodzi, a nie o technikę jazdy. Przecież to proste. Poza tym, zdawało mi się, ze jestem na Forum BMW, a nie japońskich aut. Pozdrawiam Dink

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2009-04-03, 16:52   

Twoje wykształcenie nie ma tu nic do rzeczy, jeśli nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi to trudno - wspominając o Hondzie chciałem dać Ci do zrozumienia, że nie tylko BMW stosuje takie uprzykszające życie użytkownikom "sztuczki". Zupełnie normalna sprawa.

"Wspomniane odcięcie paliwa powoduje bardzo nieprzyjemny efekt. Auto po prostu hamuje. Akurat przy wyprzedzaniu
"hamowanie" jest najmniej pożądane" - ten tekst nie świadczy zbyt dobrze o Twojej znajomości techniki jazdy - stąd moje wytłumaczenie.

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-04-03, 16:59   

Dink napisa/a:
. Mam wyższe wykształcenie techniczne i nie podzielam poglądu, że tak musi być!

Cóż za skromność.

Nie chciałem się odzywać w tym temacie bo dokładnie nie wiem na jakiej zasadzie działa ta odcinka, ale już nie wytrzymuję.

Powiedz mi co chcesz osiągnąć usuwając tę odcinkę przy 6200 obr? Chcesz żeby ten silnik kręcił się do 10.000 obr? Nie wiem jakimi autami Jeździłeś od 1963 roku, ja od okoliz 1995 roku jeździłem już kilkoma autami. Tylko jedno z nich nie miało odcinki, Audi A4 1.8 na gazie mojego kolegi, auto kręciło się do 9 tyś i to tylko na gazie.

W moim drugim aucie którym obecnie jeżdżę nie ma takiej "efektownej" odcinki jak w bmw, obroty się kończą i silnik utrzymuje stałe obroty, wyżej się nie kręci, tylko co z tego jak ok 500obr wcześniej i tak już nie chce ciągnąć.

Wydaje mi się że mapa wtrysku jest tak ustawiona, że przy najwyższych obrotach wtryski są poprostu odcinane, stąd taki efekt braku paliwa - hamowania. Pewnie dało by radę to zmienić na taką "miękką" odcinkę ale po co? Kto oprócz młodzieży w szeleszczących spodniach w autach z H na masce kręci silnik do odcinki? czy to się tak przydaje podczas normalnej jazdy? nie wydaje mi się, może jestem za stary i nie kręci mnie już jazda do odcinki? nie wiem.....

Druga sprawa jest taka jak napisał kolega Bagor, w niewielu jego wypowiedziach się z nim zgadzam ale tu akurat ma rację, kombinując z mapą wtrysku nie dojdziesz do ładu z EWS, nie odpalisz auta i po zawodach.

E30 + E91

Dink
[Usunity]

Wysany: 2009-04-03, 17:25   316i Compact

Zamykam wątek, bo nie o to mi chodziło. Pozdrawiam Dink

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Wysany: 2009-04-03, 19:25   Re: M43

Dink napisa/a:
Nie wiem, czy sam tego nie zrobię? Mam dostęp do emulatorów i mogę spróbować. Skoro wiesz w czym rzecz, chcę w takim razie wiedzieć, czy EPRPM jest typowm układem IC?, SMD?, w podstawce?, strukturą implantowaną na płytce ceramicznej? Jeśli jest w podstawce typowym ukladem DIP - nawet specjalistycznym, mogę próbować.

OK, dzisiaj wieczorem, jak znajdę dłuższą dłuższą chwilkę, to napiszę Ci potrzebne informacje w prywatnej wiadomości. Dam fotki i wyjaśnię.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-04-03, 19:34   Re: 316i Compact

Dink napisa/a:
Drąże, bo lubię rozwiązywać problemy techniczne. Mam wyższe wykształcenie techniczne i nie podzielam poglądu, że tak musi być! To takie amatorskie podejście do zagadnienia.

Po tej jakże skromnej wypowiedzi poczułem się urażony zapewnie nie tylko ja skoro Jaśnie Pan Magister ma tak wysokie mniemanie o swojej fachowej wiedzy na temat działania maszyn parowych a trafił na Forum amatorów i teoretyków lub co gorsza buraków w dresach po podstawówce... proponuję niech koledzy z forum wkleją pod nikami swoje dyplomy :lol:
Zapewne PAN WYKSZTAŁCONY w swojej nieskończonej i oświeconej mądrości zbudował teorię jakoby silnik spalinowy miał charakterystykę pracy identyczną do silnika elektrycznego czy silnika parowego... a tak mnie się wydaje, że jest Pan z wykształcenia elektronikiem i stąd Pańskie podstawowe braki wiedzy na temat budowy i działania silników spalinowych....nie umniejszając Pańskiej wiedzy na temat działania silników elektrycznych i maszyn parowych nie bierze Pan pod uwagę jednej rzeczy. Mianowicie silnik elektryczny ma płaski przebieg momentu obrotowego niezależnie czy kreci się 10obr na minutę czy 100tys. obrotów na minute moment obrotwowy w takim silniku jest cały czas na jednym i tym samym poziomie... jednak w silnku spalinowym o czym chyba pan nie wie niestety tak nie jest z razcji tego że jest to najgorszy z możliwych znanych ludzkości napędów i moment obrotowy nie jest stały i nie przebiega liniowo, dlatego kręcenie silnika bez dodatkowych zmian typu zmiany układu rozrzadu i jego faz katów zmian sprżyn zaworowych lżejszych zaworów dalej idąc czasów otwarcia zaworów czasu wtrysku, ciśnienia paliwa modyfikacjom układu dolotu powietrza dostarczanego do silnika oraz ukłądu wydechowego czyli jego opróżniania ze spalin SAMYM PRZESUNIĘCIEM NIC PAN NIE ZYSKA!!! poza zwiększeniem prędkości obrotowej silnika, dalszym gwałtownym spadkiem momentu obrotowego, dalszym spadkiem mocy gdyż silnik nie dostanie większej ilości paliwa i powietrza wiec co ma go napedzać oraz nie opróżni cylindrów z pozostałosci po spalonej mieszance paliwowo-powietrznej szybciej niż to zostało zaprojektowane...a istnieje bardzo duża możliwość podczas takich niekontrolowanych wysokich obrotów nieprzystosowanego silnika do spotkania się tłoków z zaworami bo seryjne sprężyny zaworowe mogą nie zdążyć na czas zamknąć zaworów co skutkować może poważną i nieodwracalna awarią a pańskie subiektywne odczucia na temat że samochód może i chce wiecej jest złudne jak teoria, która Pan tutaj snuje...bo nie bierze pan pod uwage takich rzeczy jak chciaż opory powietrza opory toczenia opory układu przeniesienia napędu... to tak jakby pan chciał na pochylnie wturlać beczkę owszem może pan nią obracać szybciej ale szybciej się pan zmeczy i na samej górce już panu zabraknie sił do jej wtoczenia tak samo jak pańskiemu silnikowi zabraknie pary do kręcenia kołami....
Jeżeli nadal Pan nie rozumie dlaczego poprzez samo przesunięcie odcinki lub jej zlikwidownanie nic Pan nie osiągnie to proponuję dokształcić się w temacie działania silników spalinowych bo wiedza na ich temat jaką Pan tutaj reprezentuje jest na poziomie przedszkolnym.
Nie jestem doktorem ani pedagogiem z wyształcenia więc nie wiem jak mam to jeszcze prosćiej wyjaśnić... moge jedynie chyab narysować.

Dink napisa/a:
Technikę jazdy znam na poziomie całkowicie mnie satysfakcjonującym..

kolejny super kierowca... :wink: "miszczu" kierownicy zazwyczaj takie mniemanie mają o sobie kierowcy z co mierną techniką jazdy tylko w ich przeświadczeniu są doskonali a najczesciej używają klaksonu, pięści, gestu wyprostowanego środkowego palca bo wszyscy wkoło jeżdża jak barany na drodze blokując przejazd dla ich fury...
Zapraszam Pana serdecznie do konfrontacji i zaprezentowania swoich umiejętnosći na jednym z naszych Klubowych zlotów w kilku rozgrywanych co roku konkurencjach. Będzie Pan miał okazję nas dokształcić... pańskie auto wystartuje w klasie do 150koni mocy ale nie zabronimy Panu udziału w klasie open ze względu na umiejętnosci i wysoką technikę jazdy.
Dink napisa/a:
Oczekiwałem sensownych wypowiedzi na poziomie technicznym, a nie instruktażu zmiany biegów. ..

Przepraszamy za naszą amoatorszczyznę braki wiedzy i znikowme pojęcie na temat techniki jazdy :prosze:

Dink napisa/a:
Poza tym, zdawało mi się, ze jestem na Forum BMW, a nie japońskich aut. ..

Tak to zapewne sprawia ogromną różnicę i stawia w innym świetle Pański problem i odróżnia specyfikę działenia japońskich silników bo w hondach silniki kręcą się w lewą stronę a nie w prawo jak w porządnych bawarskich autach :mg:

Dink napisa/a:
Pozdrawiam Dink..

Ja też pozdrawiam Maras
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-04-03, 19:41, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych