BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e30] centralny zamek
Autor Wiadomo
Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-04-11, 22:45   [e30] centralny zamek

allegro

zakupiłem taki zestawik i teraz próbuję go podłączyć.

W e30 zamki są sterowane plusem czy minusem?
Bo od siłownika "master" wychodzi 5 kabli i nie bardzo wiem jak to podłączyć, ma ktoś doświadczenia w tym temacie ?

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-04-11, 23:04   

Jeśli chcesz podłączyć sterowanie z pilota przez oryginalną centralkę (nie polecam, lubi się psuć) to musisz podłączyć przewody sterujące (zerkniesz w instrukcji) do przewodów podających masę na oryginalną centralkę (jeśli dobrze pamiętam piny 9 i 10 w centralce).

Jeśli chcesz natomiast podłączyć nowy sterownik bezpośrednio do siłowników to przewody sterujące podłączasz odpowiednio do niebieskiego i białego wychodzącego z oryginalnej centralki (nie pamiętam, który zamyka, a który otwiera).

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-04-11, 23:10   

Mam problem z podłączeniem tego, walczę już druga godzinę i nic. zamieściłem schemacik żeby łatwiej było mi tłumaczyć co zrobiłem.

czarny kabel (masa) przykręciłem do mocowania komputera ABS
czerwony kabel (plus) wpiąłem w kostkę od modułu komfort (+12V)

Teraz tak z tą wtyczką do interfejsu. Najpierw zrobiłem to tak:

"podłączenie bezpośrednio do siłowników"
pomarańczowy i pomarańczowo czarny splotłem razem i podpiąłem pod masę na wtyczce od centralnego (pin 4, brązowy kabel)
żółty i żółto czarny dałem na pin 3 czarno czerwony kabel +12V w wtyczce od centralnego
biały i biało/czarny dałem na pin 1,2 biały i niebieski kabel w wtyczce od centralnego, i potem na odwrót

i nic, zamki ani drgną. (są sprawne, bo jak na oryginalnej centralce działają)

dodam że na kablu białym i biało czarnym pojawia się +12V przy otwieraniu/zamykaniu z pilota

co robię źle ? jakieś sugestie ?

[ Dodano: 2009-04-12, 17:55 ]
powiedziano mi żebym podłączył to tak:

żółty i żółto/czarny do masy
biały -> żółto/niebieskiego
biało/czarny -> zielono/niebieski

ale nadal nie hula :/
Ostatnio zmieniony przez Piotrek325 2009-04-12, 16:02, w caoci zmieniany 1 raz  

alexil 

Wysany: 2009-04-12, 22:15   

Piotrek325 napisa/a:
"podłączenie bezpośrednio do siłowników"
pomarańczowy i pomarańczowo czarny splotłem razem i podpiąłem pod masę na wtyczce od centralnego (pin 4, brązowy kabel)
żółty i żółto czarny dałem na pin 3 czarno czerwony kabel +12V w wtyczce od centralnego
biały i biało/czarny dałem na pin 1,2 biały i niebieski kabel w wtyczce od centralnego, i potem na odwrót

No i tak powinno być ok jeśli chodzi o podłączenie bezpośrednio do siłowników.... Skoro na kablach od centralki pilota pojawia się napięcie to spróbuj sprawdzić jeszcze raz siłowniki-krótki impuls na kable biały/niebieski od oryginalnej centralki.
Zerknij jeszcze na bezpiecznik centralnego....Może się spalił podczas podłączania?
Piotrek325 napisa/a:

powiedziano mi żebym podłączył to tak:

żółty i żółto/czarny do masy
biały żółto/niebieskiego
biało/czarny zielono/niebieski

ale nadal nie hula

Też powinno działać (poprzez ori centralkę). Porada jak wyżej.

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-04-12, 23:05   

przez ori centralkę działa, tyle że jak klikam zamknięcie samochodu, to samochód się zamyka, a zaraz po tym się otwiera.. :/ to wina centralki bmw ?

alexil 

Wysany: 2009-04-13, 09:41   

Prawdopodobnie masz coś nie tak w zamku-kiedyś już miałem z tym do czynienia. Dajesz pilotem impuls na centralkę, a zamek w drzwiach wysyła za chwilkę impuls na otwarcie.
Niestety nie pamiętam o co dokładnie z tym chodzi więc czekaj cierpliwie na wypowiedź kogoś bardziej kumatego.

Tak czy siak ja bardziej polecam podłączenie bezpośrednio do siłowników. Jedyna wada tego rozwiązania (moim zdaniem bardzo niewielka) to brak centralnego kiedy zepsuje Ci sie sterowanie z pilota.

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-04-13, 11:27   

tyle ze nie działa mi sterowanie bezpośrednie :/

podłączyłem tak jak pisałem wyżej i ani drgnęły zamki.

Ma znaczenie jak podłącza się te siłowniki w rozróżnieniu czy to master czy slave ?
Bo gdy dałem na biały i niebieski (Te dwa grubsze to nic się nie działo, nawet nie słychać nic w zamku)

dzisiaj będę walczył dalej, jak zrobię to foto story powstanie :)

[ Dodano: 2009-04-15, 21:05 ]
ogólnie to udało się, winowajcą okazała się zgniła kostka w drzwiach kierowcy między drzwiami a budą.

Fotostory brak, bo po drugim dniu walki z tym nie miałem już siły, ogólnie instalacja jest banalnie prosta, jak wszystko pięknie cacy działa :)

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2009-04-19, 11:44   

alexil napisa/a:
musisz podłączyć przewody sterujące (zerkniesz w instrukcji) do przewodów podających masę na oryginalną centralkę (jeśli dobrze pamiętam piny 9 i 10 w centralce).

tak własnie
polecam najpierw sprawdzic które to kable w ori centralce
zamknac sie w samochodzie i podac mase raz na jeden raz na drugi
jak bedzie dzalac
podpiac do jednego kabla żółty z przekaznika zamka do drugiego żółto czarny (NO normalnie otwarty)
natomiast biały i biało czarny spiąć w kupe i do masy

musi banglać

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: