Posiadam w E-36 dokładaną klimatyzację firmy Diavia. Niestety jest ona niesprawna. Brak wentylatora, chłodnica jest uszkodzona i sprężarka prawdopodobnie też. Chciałbym ją naprawić.
Może ktoś miał do czynienia z taką klimą i może mnie nakierować jak szukać chłodnicy i wentylatora? Jakie są numery tych części? Gdzie można coś takiego dostać? Najlepiej niedaleko Warszawy. Mogę dodać, że wentylator posiadał dwa wirniki, a chłodnica jest zamontowana za zderzakiem, pod chłodnicą cieczy.
Poszukuję także warsztatu, który by się tym zajął. Może znacie jakieś godne zaufania w Warszawie?
Nie mówcie, że się nie opłaca, bo za duży koszt, bo wiem o tym. Jednak jakby ktoś znał orientacyjne ceny, to chętnie poczytam, żeby wiedzieć na ile się mniej więcej przygotować.
Mówiąc szczerze też o tym myślałem, ale kto się tym zajmie, żeby to było dobrze zrobione, żeby nie połamali mi żadnych plastików, pogubili śrubek itd. przy rozbieraniu. No i trzeba też dostać sprawny i kompletny klimatronik co też nie jest łatwe i kosztuje. Z kolei regeneracja nie działającego klimatronika razem z jego zakupem i montażem wyniesie chyba więcej niż tego co mam teraz.
Klimatronik jest moim marzeniem, bo cudnie działa i wygląda, ale bez przesady, żeby dla tego dokładać sporo kasy.
W jednym warsztacie koszt zregenerowania tego co mam to około 2000 zł.
slawo na ile wyceniasz kupno i montaż klimatronika?
Jest to trudne do zrobienia? Może mechaniczne sprawy dałoby radę ogarnąć samemu?
hmm...sama instalacja z tego co wiem nie powinna być trudna...nie wiem jak sprawa się ma z posiadaną przez ciebie nagrzewnicą, bo z nią jest najwięcej gimnastyki i nie chodzi mi tu o nie wiadomo jakie czynności co pochłoniętego czasu bo troszkę tych plastików trzeba zdjąć...nie wiem czy nie było by wygodniej wyjąć całą deskę i wtedy masz wszystko jak na dłoni,przewody,rurki itp. Ze sprężarką i chłodnicą z wiatrakami nie powinno być problemów bo z góry praktycznie mają swoje ustalone miejsce i inaczej nie zamontujesz jak seryjnie...najlepiej by było żebyś był przy demontażu tej klimy to chociaż troszkę byś wiedział co,z czym i gdzie i przy okazji sprawdziłbyś jej sprawność...
Zapomniałem dodać że w ciemno raczej bym nie kupował bo mimo iż sprzedawca udzieli ci gwarancji jeśli coś będzie nie tak to podejrzewam nie chciałbyś rozbierać tego jeszcze raz a tym bardziej za to płacić...
Ostatnio zmieniony przez Dantte26 2009-04-24, 15:29, w caoci zmieniany 1 raz
Nagrzewnica chyba nie pasuje, bo mam teraz jednostrefową klimę, tak samo przewody, rurki.
Dzięki za cenne rady Dantte26.
No deskę, to chyba od razu lepiej całą zdjąć. Czas się znajdzie, samochód może stać, ważne, żeby to nie było na tyle trudne, że w pewnym momencie zobaczę, że nie zrobię i jedź takim rozgrzebanym do warsztatu.
Najbardziej mnie martwi ułożenie tego w środku, żeby o niczym nie zapomnieć oraz wejście do środka, żeby nie było problemów z dziurami w ścianie grodziowej, no i elektryka to też duży problem. Może ktoś coś wie na ten temat? Czy trzeba coś przerabiać, czy podpiąć wiązkę i ewentualnie kilka kabli pociągnąć.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-05-27, 22:34 ]
Czy ktoś się orientuje jak wygląda likwidacja filtra kabinowego z wersji bez klimy jak się zakłada climatronik? Jakaś zaślepka?
Jak wygląda "montaż" obiegu zamkniętego, bo w zwykłym nawiewie go nie ma?