Wysany: 2009-05-24, 17:42 Jaka karoseria do sportu
Siema,
planuje znowu kupic e30 za jakis czas. Zaczalem sie pomalu rozgladac, glownie z ciekawosci narazie. Zawsze myslalem o coupe, bo bardziej mi sie podoba i podobno jest sztywniejsza, jednak coraz ciezej znalezc ladna coupe. A z sedanow cos by sie wybralo. Warto kupic sedana, czy odpuscic i szukac coupe? Autko ma sluzyc na co dzien, momentami do sportu i treningu. Srodek i tak bedzie goly. Planuje kupic M40 i swapowac M42 lub gotowe M42. Kwestia homologacji FIA narazie mnie nie interesuje, a sedan chyba jej nie mial. Jakie sa plusy/minusy coupe/sedana, czy roznia sie waga?
a jakie to ma znaczenie, czy coupe czy sedan? To tylko kwestia Twojego gustu, a pytanie jak jakiegoś mega- mega laika..........to nie F1, żeby 10kg w tą czy w tamtą robiło różnicę.....
Zalozylem temat na konkurencyjnym forum, i ktos napisal ze jest roznica 128kg na korzysc sedana przy tym samym silniku, takze wolalem sie upewnic.
Masz racje, ja tez wychodze z zalozenia, ze nie potrzebujesz od razu zdlubanego M42, a lepiej postawic na trening, zawias i opony. Poza tym kazdy kto jezdzi RWD bardziej stawia na zabawe, niemniej jednak fajnie czasem zrobic dobry czas. Przykladem moze byc Klementowicz.
Pytanie laika? Na pewno. Nie mam wielkiego sportowego doswiadczenia. Mialem tylko coupe, ktore intensywnie, lecz krotko upalalem, teraz mam FWD (cinquecento sporting), takze nie wiem nic na temat sedana. Zawsze lepiej zapytac. Podobno najlepiej uczyc sie na bledach innych, nie powielajac ich. Moze przeciez byc tak, ze sedan jest mniej sztywny i gorzej znosi sport, upalanie po dziurach. Wiesz studiuje na PW (co nie znaczy, ze wiele wiem), takze czasem wychodzi na to, ze rzeczy z pozoru bez znaczenia, wiele zmieniaja.
[ Dodano: 2009-05-25, 00:56 ]
Tam kilo, tu kilo.. prawda. Wywalajac wszystko ze srodka, ale naprawde wszystko, bo zasada jest taka, ze albo wszystko albo nic, czyli: tapicerke, wygluszenia, podsufitke, masy bitumiczne, wszystko co nie jest potrzebne zeby autko jezdzilo na pewno mozna zyskac 50kg. Jesli do tego dolozysz 20kg na roznicy sedan/coupe to masz 8% nizsza wage Przy tej samej, niewielkiej mocy jaka daje M40, do tego lepiej rozlozonej, moze sie to przelozyc na czasy i prowadzenie. Tyle teorii Wystarczy do tego zalozyc krotszy dyfer, lepszy zawias i mamy calkiem konkurencyjne autko, ktore przez RWD daje ogromna frajde z jazdy. Oczywiscie w porownaniu z Civic'iem VTI 1.6 160km wielkich szans nie ma, ale za to jakis schpass z jazdy.. uwielbienie plci przeciwnej, respekt kibicow, wywiady, dziennikarze, wizyty w zakladach pracy..
_________________ 316i
Ostatnio zmieniony przez potejtos 2009-05-25, 00:48, w caoci zmieniany 2 razy
No ja bym na przykład nie rozumiał jakim cudem sedan może być lżejszy skoro tam dochodzi waga drzwi z mechanizmami podnoszenia szyb, zawiasami i zamkami.
Pozatym M3 było w coupe ,IS był w coupe więc tylko coupe ma racje bytu w sporcie
////M3 E36 też miało wersję sedan. Cabrio też. Tak jak i pozostałe ////M3. Ale CSL (e46) było tylko w coupe
A poza tym, seryjne M3 e90 jest mało sportowe tak naprawdę
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-05-25, 18:15, w caoci zmieniany 1 raz
Jezeli z malucha mozna zrobic calkiem niezla rajdowke, ktora w dodatku kiedys miala homologacje, a Peugeot 307 WRC byl zbudowany na bazie cabrio, tyle ze ze sztywnym dachem, a misiek i impreza sa sedanami, to argument, ze tylko coupe do sportu, pada.
Prowadzic tego tyu dywagacje mozna jeszcze dlugo, ale chodzi o to, czy sa tak naprawde jakies wyrazne argumenty za lub przeciw kupieniem do amatorskiego sportu sedana?
a m5 zawsze bylo tylko sedan lub kombi
takie rozmowy jakby to mialo byc auto do bicia rekordow jakichs
Ale z tego co się orientuję, żadne M5 nie startowało w żadnej wyczynowej serii.
Faktem jest, że w wyczynie startowało Volvo 850 w wersji kombi
potejtos napisa/a:
to argument, ze tylko coupe do sportu, pada.
Jeśli mówisz o wyczynie na poziomie WRC to tam jest inny rząd wielkości, również jeśli chodzi o kwoty które idą na przystosowanie karoserii do sportu
A temat to traktuję raczej na luzie
////M3 E36 też miało wersję sedan. Cabrio też. Tak jak i pozostałe ////M3. Ale CSL (e46) było tylko w coupe
A poza tym, seryjne M3 e90 jest mało sportowe tak naprawdę
do do ///M to w e30 też było cabrio... a w sedanie było 320IS "włoskie M3" (prawie jak M3)
a wrcając do tematu... NIE ZGNITA I NIE POWYPADKOWA... a na drugim miejscu pod uwagę bym brał czy sedan czy coupe...
Najlepsza do zabawy i dłubania wiadomo buda po ISce ale dobra buda w IS to już też wymierający gatunek
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-05-26, 11:59, w caoci zmieniany 1 raz
raczej różni się tylko zawieszeniem (4xtarcza i gruba laga z przodu) choć różnie z tą lagą bywa.
a czy w e30 wersji na usa są jakieś dodatkowe wzmocnienia takie jak np. w e28?
Ale to wszystko sa roznice w zawieszeniu, hamulcach, przeniesieniu napedu. A mi chodzi o sama bude. Domyslam sie, ze IS bylby najlepszy, ale znajdz ladnego ISa za rozsadne pieniadze.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-05-26, 23:17, w caoci zmieniany 2 razy