Wysany: 2009-06-29, 11:15 [E36] Gaśnie i silnik nie równo pracuje
Witam! Otóż podczas ostatniej jazdy coś niedobrego zaczęło się dziać z moim BMW. Odpaliła normalnie. Ale już po kilkuset metrach zaczęła trochę przerywać. Gdy zdjąłem nogę z gazu w czasie jazdy, to zgasła. Po ponownym odpaleniu nie trzymała wolnych obrotów. Raz było ok. 600 a raz prawie 2000obr/min. Obroty falowały. Pomyślałem, że może należy przegonić autko, gdyż stało ostatnio jakieś dwa tygodnie nie ruszane. Więc jechałem trochę bardziej dynamicznie. Wszystko powróciło do normy. Ale gdy za kilka godzin znów musiałem gdzieś podjechać, było to samo. Tym razem Beemka gasła przy każdorazowym zdjęciu nogi z gazu. Mam także wrażenie, że w okolicach tłumika środkowego zaczęła głośniej pracować. Niewiem czy to ma jakiś związek, ale myślę, że warto to napisać. Moje pierwsze przypuszczenie jest takie, że może przedmuchało tłumik gdzieś w okolicach Lambdy, i teraz podaje złe wartości? Sam niewiem, może ktoś z was mi pomoże. Oczywiście, mogę pojechać do warsztatu, ale nie chce, by mnie skasowali W BMW mam silnik 1,6 M43.
U znajomej było podobnie, ten sam silnik, po podłączeniu pod kompa okazało się że czujnik temperatury płynu chłodniczego, właśnie wachania obrotów duże, chwilami dobrze potem znowu lipa. Także u Ciebie bym też to obstawiał, a tłumik swoją drogą sprawdzić w którym miejscu puszcza
_________________ 0o=00=o0
m20b27 na części sprzedam
Ostatnio zmieniony przez tombr21 2009-06-30, 23:25, w caoci zmieniany 1 raz