Wysany: 2009-07-13, 11:02 [e30] Touring m52B28Tu- tylne springi firmy HART
Witam wszystkich forumowiczów jako nowy użytkownik.
Jestem spadochroniarzem z innego forum, które przestało działać
Ale do rzeczy.
Auto: E30 Touring po swapie na M52B28Tu u PUZ'a
Springi: JAMEX 40/40 (4cyl)
Problem: Po swapie auto siadło i z przodu i z tyłu.
Przy przyśpieszaniu i większych wybojach tylne koła trą o nadkole i chce wymienić springi na standard (bez obniżania) tak żeby podnieść auto.
Tylne amory to MTS Technik (usportowione, nie sportowe:) )
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia ze springami firmy HART i czy warto takie springi założyć? Cena: 105zł/szt.
Ewentualnie jakieś polecane innej firmy- bez obniżenia!!
Z góry dzięki i pozdrawiam.
Grzesiek
_________________ Fajnie jest mieć drugą Żonę Nie marudzi, zawiezie gdzie trzeba i zawsze ma ochotę na zabawę.
kup sobie porzadne springi nawet obnizajace ale do touringa bo te jamexy to pewnie jakies uniwersalne gowno - springi musza byc z drutu min 15 mm grubego. Ja mam AP -30 i jest ok. Na supersportach -60 ale od coupe caly czas mi dobijalo. A hart t jakies badziewie, jak chcesz oryginaly od touringa to zapraszam na prv.bo mi zostały,
Wielkie dzięki za odpowiedz. Poczytałem wczoraj jeszcze trochę na necie i pojechałem z zapytaniem do swojego mechanika i polecił mi zamiennik szwedzkiej firmy LESJOFORSAB.
Za dwie zapłaciłem 300pln czyli tyle co za 4 JAMEX'Y
Jeśli nie ma w ofercie danej wersji silnikowej to wybieramy najmocniejszą możliwą i są OK.
Wiem bo specjalnie zadzwoniłem do Szwecji
Ciekawostką są sprężyny wzmacniane, tzw Heavy Duty (H/D). Są to sprężyny przeznaczone do aut które jeżdżą często mocno zapakowane. Są nieco niższe ale twardsze.
Czekam na kuriera. Zamontuje i oczywiście podzielę się wrażeniami.
P.S.
A o sprężynach HART lepiej zapomnieć. Poza tym HART to tylko pakowacz a nie producent.
Pozdro
Grzesiek
_________________ Fajnie jest mieć drugą Żonę Nie marudzi, zawiezie gdzie trzeba i zawsze ma ochotę na zabawę.
7 tys.
W zestaw wchodził: silnik, wał, dyfer, wydech początkowy z kwasówki, nowa duża chłodnica, stożek w karbonowej obudowie, podwójne serwo no i oczywiście komplet nowych płynów (olej, chlodziwo, skrzynia, dyfer, hamulce).