BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e36] Stuk przy skręcie w prawo, potrzebna szybka pomoc.
Autor Wiadomo
TomekZG1 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Maj 2009
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2009-07-21, 11:15   [e36] Stuk przy skręcie w prawo, potrzebna szybka pomoc.

Witam

A wiec po przejechaniu 10 tys swoim bmw wystapila usterka, stukanie w prawym kole przy skrecie w prawo, pojechałem do mechanika diagnoza przegob do wymiany, wiec pojechałem do drugiego okazało sie ze jest luz na tylnym sworzniu przedniego wahacza zostało to wymienione wraz z guma pływajacą która sie tam znajduje, i tam koło tarczy, kosztowalo mnie to 160zł, przejechałem 120 km i problem sie powtorzył moze w mniejszym nasileniu ale przy skrecie w prawo słychac stuk, co to moze byc?

Pozdrawiam TomekZG1

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-07-21, 12:26   Re: [e36] Stuk przy skręcie w prawo, potrzebna szybka pomoc.

Hmm, to raczej dziwne jak dla mnie że tuleja do wymiany a zewnętrzny swożeń wachacza przedniego (dolny) jest cały, z doświadczenia wiem że zewnętrzne swożnie wachacza idą najszybciej w drugiej kolejności tuleja wachacza przedniego. na 99% przypadków do wymiany kwalifikują się zawsze i tuleja i swożeń zewnętrzny.
ale podwodów stukania może być więcej...luzy z powodu zużycia lub uszkodzenia:
- przegubu końcówki drazka kierowniczego,
- przegubu drążka kierwniczego,
- łożyska górnego mocowania amortyzatora
- gum mocowania lub łączników mocowania drążka stabilizatora przedniego
- amortyzator
podnieś auto za przód aby oba koła przednie były w powietrzu i dokłądnie posprawdzaj co jest powodem stuków a najlepiej szarpaki na stacji diagnostycznej
pozdro Maras

a moze przekładnia (maglownica) dziękuje powoli za współpracę, zazwyczaj pukniecie lub trzask jest słyszalny i odczuwalny na kole kierownicy w tym samym momęcie skręcania ale to wariant pesymistyczny bo regeneracja magla droga sprawa
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-07-21, 12:32, w caoci zmieniany 1 raz  

TomekZG1 

Wysany: 2009-07-21, 13:27   

Zewnetrzny sworzen wahacza przedniego (dolny) tez zostal wymieniony, dzisiaj jeszcze zobacze to co mi napisales mam nadzieje ze nie bedzie mnie to kosztowac zbyt duzo. Jak problem sie rozwiaze to napisze co było przyczyna.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez TomekZG1 2009-07-21, 13:28, w caoci zmieniany 1 raz  

Mamba 

Doczy: 29 Maj 2008
Skd: WM
Wysany: 2009-07-21, 13:36   

U mnie też było słychać stuki przy skręcie w prawo, okazało się, że są luzy na maglu. Wymieniłem magiel i po problemie.

TomekZG1 

Wysany: 2009-07-21, 15:57   

a wiec byłem na stacji diagnostycznej na trzepakach i okazało sie ze do wymiany jest to co z prawej strony czyli guma tylna przedniego wahacza bo jest peknieta, i sworzen zewnetrzny dolny przedniego wahacza. W piatek mam umuwiona wizyte u mechanika po wymianie sie odezwe czy problem ustał.

Pozdrawiam TomekZG1

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: