Wysany: 2008-12-12, 00:22 Polecam wymienić plyn od wspomagania e36
Dla tych co nie wykonali tej czynnosci.
Wyminiłem dzisiaj płyn od wspomagania w serwisie zaplacilem grosze.
Chce powiedzieć ze kierownica duzo chętniej wraca i sporo lepiej sie kręci.
Na początku myslalem ze to duperela.Ale facet powiedzial mi ze straszna zupa była i gęsty ten plyn sie zrobił.
niby taki duperel ale cholernie jestem zadowolony to rozwiązało mój problem i pewne spostrzeznia.
Polecam
_________________ Była: mx-5 NA
Była: 325 sedan szpera
Jest: 323i coupe
siemasz. wymieniałeś u nas w serwisie na bemowie??bo tak sie składa że też z bemowa jestem, jak możesz podaj kwote bo u mnie jest już jakiś taki szary dziwnie i pompa troche zaczeła mruczeć nieładnie
Mobil ATF 220 lub inny o specyfikacji Dexron II, przez niewymienianie oleju w układzie wsp. klękają pompy i przekładnie. Tak jak kolega wyżej napisał koszty prawie żadne bo butelka 1L wystarczy i kosztuje 23zł.
Koledzy prosze napiszcie ile za wymiane tego plynu placicie .. nigdy jeszcze tego nie wymienialem a nie chce by jakis mechanik przycinal na mojej niewiedzy ... 20 zl czy 50 zl
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
Koledzy prosze napiszcie ile za wymiane tego plynu placicie .. nigdy jeszcze tego nie wymienialem a nie chce by jakis mechanik przycinal na mojej niewiedzy ... 20 zl czy 50 zl
Z olejem jakieś 50-70zł
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
no panowie jest problem bo bylem w 4 warsztatach gdzie wymieniaja oleje silnikowe i slyszalem odpowiedzi typu " oleju od wspomagania sie nie wymienia jesli jest go wystarczajaco" lub jesli jest go malo to sie dolewa wiec Prosze Napiszcie jak sie go wymienia domowymi sposobami .. czy moge odessac czesc ze zbiorniczka i dolac taka sama ilosc novego oleju Napiszcie co i jak Pozdro
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-01-19, 21:12
Możesz odessać ze zbiorniczka i wlać świeży ale część zasyfionego płynu w układzie i tak zostanie. Lepiej odkręć najniżej położony wąż (dolny od pompy jeśli dobrze pamiętam) i spuść płyn. Później nalej świeżego, zapal silnik zakręć pary razy kierownicą z otwartym zbiorniczkiem i po robocie.
ja byłem na tej wymienie i cos tam prubowali odessac ale dokupiłem 1 litr plynu bo to tanie jak barszcz cos ok. 15zl 1l i przepłukalismy tym litrem uklad i dopier wlalismy nowy płyn ktory ma odpowiednio kolor bo poprzedni to doslowie był siwy.odkrecili jedna srube co idzie plyn ze zbiorniczka i spuscilismy stary plyn . krecilismy kolami lewo prawo az przestało leciez.dolalismy i znowu krecenie az wszystko zlatywało.jak plyn ktory zlatywal byl juz czerwony dolalismy do pełna
niestety u mnie pompa do wymiany bo mimo wymiany płynu zaczyna wyc,buczec itd. teraz jest nawet sporo ciszej niz przed wymiana ale trzeba szykowac sie do wymiany pompy
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
nie polecam wymieniac plynu od wspomagania w silnikach m52 w 80% przypadkow przy przebiegach powyzej 180tys km (czyli wiekszosc swapow ) pompa na nowym plynie zaczyne sobie buczec pomimo ze na starym pracowala cicho - najwidoczniej zamulenie niweluje jej luzy
ja dzisiaj zalozylem maglownice od e36 do e30, zalalismy to mobilem ATF... wszystko cacy pięknie, krecilo sie leciutko, pojechalismy się przejechac po 5 km, muka! kierą kręci się tak ciężko jak by nie miała wspomagania.
Nasze przypuszczenia to pompa wspomagania, oryginał aso nie wchozi w gre bo to kwota 4 cyfrowa zamienniki nowe 500 zl... to tez sporo. oryginalne uzywane od 50 do 120 zl ... ale kupic uzywke, ktora tez ma pewnie 20 lat to jak kupic kota w worku.
da się jakoś prosto i tanio (na wlasna reke) regenerowac te pompy ?
dodam ze pompa nie wydaje (chyba) dziwnych dzwiekow.
oraz dodam ze (jak nie ktorzy wiedza) moja e30 nie trzyma wolnych obrotow i ma na jalowym okolo 550 obrotow, i jak zmontowalismy to na jalowym krecilo sie dosc ciezko, ale po dodaniu gazu (obroty na 1000) wszystko ok, stad te podejrzenia ze to pompa.