BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] elektryczne szyby
Autor Wiadomo
venom 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2009-09-06, 15:17   [E30] elektryczne szyby

Zaczelo sie niewinnie

Padla bateria - obejrzałem - szrot jakis zima idzie i tak bedzie trzeba wymienic. Kupilem nowa gosc mowi przyjedz pomierzymy czy masz elektryke ok.
Pomiar i klops 0.30A poboru mocy :(

szukamy wg ksiazki Sam Naprawiam po bezpiecznikach. Pierwszy agresor radio made in biedronka (odlaczylem spadlo do 0.15A) a potem drugi to bezpiecznik 21. grzebiac w kablach wyciagnałem przekaznik od elektrycznych szyb (u mnie jest on pod deska rozdzielcza) okazalo sie ze jest az goracy no i pobor spadl do zera.

Teraz tak: jak przekaznik siedzi na miejscu to przelaczniki szyb swieca non stop - wylacza je przelacznik blokady rodzicielskiej (co mnie juz zastanowilo bo mam szyby tylko z przodu) ALE przelacznik gasi tylko podswietlenie guzikow od szyb natomiast uplw pradu jest nadal!
Grzebie dalej - okazuje sie ze w tunelu mam wiazke na 4ry szyby! dwie biale kostki i dwie czarne.no i ta blokada rodzicielska

Na moje ktos dolozyl ta instalke bo przeciez ten przekaznik szyb powinien byc w skrzynce pod maska!

Pytanie jest takie: jak u was dzialaja szyby (po kluczyku czy gasna po jakims czasie czy jak zamkniecie auto) no i co dalej z fantem zrobic - kombinuje tak ze pod ten przekaznik pod deska pociagne plusa po kluczyku (musi byc jakis mocny - moze podpowiecie skad taki najlepiej podciagnac) wtedy szyby beda dzialac po przekreceniu kluczyka (0.15A dodatkowego obciazenia przy starcie nie powinno byc problemem) ew jakos dorzezbic instalke do orginalu (nie mam niestety schematow instalki a przydaloby sie bo pod deska mam pare zwisajacych luzno plusow i kabli ktore prowadza do nikad ;(

Rafals 

Pomg: 6 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: slask
Wysany: 2009-09-06, 16:32   

Szyby przestaja dzialac po kluczyku chyba ze jest komfort modul to dzialaja jeszcze jakis czas ( chyba minute )
Jest
E30 318 '91
E30 325 m Tech II '89

Zmisio 

Pomg: 3 razy
Doczy: 06 Wrz 2009
Skd: Tychy
Wysany: 2009-09-06, 17:01   

Szyby dzialaja na kluczyku, "guzkiki" zasiwecaja sie po otwarciu drzwi. Wiazka jest standartowa wiec podejrzewam, ze w 4dzwiowkach standartem jest wiazka na 4 szyby. Jesli wiazka nie jest cieta to przekaznik musy byc na swoim miejscu chocby z racji dlugosci kabli.
Najprosciej ten + po stacyjce podpiac do przekaznika ... po co sie meczyc z grzebaniem w kablach.

mateuszczarn 

Doczy: 15 Gru 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2009-09-06, 21:50   

ja mialem w sedanie ori szyby montowane fabryczne i mimo ze szyby w prądzie były tylko z przodu to wiązka była pod komplet furtek wystarczyło podłączyć tylko silniczki i guziki

venom 

Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2009-09-08, 05:53   

Zmisio napisa/a:
Szyby dzialaja na kluczyku, "guzkiki" zasiwecaja sie po otwarciu drzwi. Wiazka jest standartowa wiec podejrzewam, ze w 4dzwiowkach standartem jest wiazka na 4 szyby. Jesli wiazka nie jest cieta to przekaznik musy byc na swoim miejscu chocby z racji dlugosci kabli.
Najprosciej ten + po stacyjce podpiac do przekaznika ... po co sie meczyc z grzebaniem w kablach.

Wczoraj pogrzebalem i wlasnie tak zrobilem kolego - przecialem to zmostowanie na gniezdzie przekaznika i podpialem tam plusa po stacyjce. Teraz szyby swieca sie po przekreceniu kluczyka i gasna po zgaszeniu auta. Sprawdzilem tez uplyw pradu - 0.01A - gosc od aku mowil ze dopuszczalne to 0.06A tyle ze teraz nie mam radia (trzeba kupic heh(. Jak kupie to ciag dalszy porzadkow z kabelkami pod deska ;)

Nie bede zakladal nowego tematu ale tez o pradzie - alternator. Czesto siadaja w e30? gosc ktory mierzyl mi aku mowil ze mam slabe ladowanie (kontrolka sie nie pali) ile powinno wynosic napiecie na aku przy odpaleniu i na altku?

Zmisio 

Pomg: 3 razy
Doczy: 06 Wrz 2009
Skd: Tychy
Wysany: 2009-09-08, 11:12   

przy naładowanym aku na zapalonym silniku cos ponad 14V jest juz spoko. Alternatory zadko padaja jesli masz za niskie napiecie ladowania sprawdz regulator napiecia (takie czarne dupstwo na bialym plastiku wkrecone w alternator zaraz kolo wejscia kabluchow).
Czym bardziej rozladowany aku tym oczywiscie wiekszy spadek napiecia na samym aku (mneijsze napiecie na klemach).

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: