Wysany: 2009-09-17, 12:46 [M20]wymiana oleju , ale nie wiadomo jaki był wcześnie
witam i proszę was o radę ...
kupiłem silnik m20b25 i w sobotę go wkładam, chciałbym wymienić w nim olej ale nie wiem jakim jest zalany (czy można to jakoś sprawdzić ? )
silnik kupiłem od gościa który kupił na cześci rozwaloną bemke , miał mi się dowiedziec od właściciela na jaki i kiedy był wymieniany , ale zapodział gdzieś do niego kontakt
jak odpalaliśmy silniczek to chodził bardzo ładnie , zaworów prawie nie było słychac , no i nie ma żadnych wycieków - jest suchutki
jakim radzicie olejem go zalać ? przebieg ma niby 270000km
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-09-17, 23:16, w caoci zmieniany 2 razy
Wysany: 2009-09-17, 12:57 Re: wymiana oleju , ale nie wiadomo jaki był wcześnie
honzik1976 napisa/a:
witam i proszę was o radę ...
kupiłem silnik m20b25 i w sobotę go wkładam, chciałbym wymienić w nim olej ale nie wiem jakim jest zalany (czy można to jakoś sprawdzić ? )
silnik kupiłem od gościa który kupił na cześci rozwaloną bemke , miał mi się dowiedziec od właściciela na jaki i kiedy był wymieniany , ale zapodział gdzieś do niego kontakt
jak odpalaliśmy silniczek to chodził bardzo ładnie , zaworów prawie nie było słychac , no i nie ma żadnych wycieków - jest suchutki
jakim radzicie olejem go zalać ? przebieg ma niby 270000km
Ja radzę 10W40 Motul, LiquiMoly, Valvoline a jak będziesz pociskał to 10W60.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Witam. Podpinajac sie do tematu... moze mi ktos poradzic czy ogromna to róznica miedzy 10w60 a 10w40 jesli sie ostro jeździ ja mam 10w40 Quaker full syntetic i uwarzam ze wystarczy ale prosze o jakies podpowiedzi... pozdr
10W60 zaletą jego jest to, że podczas pracy w trudnych warunkach, czyli długo pod wysokim obciążeniem nie zrywa się film olejowy, prawdopodobnie na takim oleju auto ciut więcej pali, ten olej także niezbyt nadaje się na chłody - czyli zimę.
Moim wyprobowanym sposobem polecam raczej 10w40 do tego motoru, tyle, że często wymieniaj komplet - olej, filtr oleju i filtr powietrza - 2 razy do roku - jesień i wiosna - nawet jeśli robisz malo km. Olej też się starzeje i niczczą go różne rzeczy - nie tylko duże przebiegi i wysokie obciążenie, ale także krótkie trasy i niejeżdzenie samochodem. Ja zmieniam olej co około 6000 km - nie tracę na tym jakiś kokosów, a jestem pewny, że od srony smarowania zapewniam silnikowi dobrą ochronę.
nie tyle się nie nadaje bo 10w40 (przy -30 st C może już być za gęsty....) jest olejem wielosezonowym i logiczne, że zimą sprawdzi się lepiej niż 15W40, a gorzej niż 0W.....
olej 10w60 to olej do aut sportowych lub sportowo eksploatowanych i przeznaczony raczej do używania w wysokich temp. - czyli latem.
Panowi a co myślicie o jakimś dobrym oleju mineralnym. Również niedawno przerzuciłem silnik na m20b25 i nie mam pojęcia czym był zalany wcześniej nie wiem nawet jaki ma przebieg, podobno ok 250tys. Silnik generalnie w dobrym stanie. Wczoraj zrzuciłem głowicę i naprawdę jestem miło zaskoczony stanem silnika. Jedyne co mu dolega to puszczające uszczelniacze zaworowe. Trochę się boję lac półsyntetyk bo nasłuchałem się opinii, że może wypłukac nagar itp i silnik zaczneie palic olej. Może mi ktoś powiedziec ile jest w tym stwierdzeniu prawdy? Czy olej półsyntetyczny nie wykończy uszczelniaczy do reszty bo nie mam na razie zamiaru tego robic. Myślałem żeby wlac Castrola Magnateca 15W40 ale z drugiej strony spotkałem się z opiniami negatywnymi na temat zalewania tego silnika tym olejem.
Z uwagi na to, że olej w tym silniku nie był wymieniany pewnie od dawna sądząc po jego wyglądzie i zapachu chcę go również czymś przepłukac w pierwszej kolejności. Myślałem, żeby zalac jakiś najtańszy minerał i pojeździc na tym miesiąc następnie wymienic na dobry olej. Co o tym sądzicie? Czy może lepiej użyc jakiegoś preparatu do tego celu?
Pozdrawiam
Rafal_e30,z tym wypłukiwaniem nagaru to mit.tylko stare oleje nie miały takich wlasciwosci myjących a teraz maja wszystkie maja ,mniejsze lub wieksza ale maja
boisz sie wymiany oleju na inny niz mineralny to jeszcze bardziej powinienes sie bac płukania silnika jakimis srodkami ale ja uzywałem i to naprawde działa
jak masz sciągnieta głowice to wymien uszczelniacze bo moze byc juz tylko gorzej i bedziesz rozbierał dwa razy.uszczelniacze padaja głownie jak sie przegrzeje motor
marcinek_89 napisa/a:
A jak się ma 10w60 w M42?
Sorka za OT
masz hydraulike wiec może byc różnie ale podejrzewam że nie ma się czego bac i ja bym lał
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
z konfiguratora Valvoline - polecany 10W40 zarówno do m20b25 sprzed liftu, jak i po lifcie, także do ety....
właściwy olej to jedno, ale ogromne znaczenie ma jego stan i przebieg, stąd ważna jest częsta zmiana i kontrola poziomu. Synetetyki znoszą dłuższe przebiegi, ale silnik m20 był projektowany w innych czasach....
_________________ Weteran
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2009-09-20, 20:26, w caoci zmieniany 1 raz