BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
jak to jest z przepisami??
Autor Wiadomo
Koko 
Nadworny upalacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 21 Pa 2007
Skd: Warszawa-Marki
Wysany: 2009-10-04, 15:40   jak to jest z przepisami??

Witam
27.09.2009 około godziny 19.00 miała miejsce następująca sytuacja:
jadę trasą Warszawa-Radom za zwężeniem przed Białobrzegami są dwa pasy ruchy prędkość dozwolona to 110km/h lecę lewym pasem, rozbiegowym jadą dwa auta około 40km/h pierwsze zjeżdża na prawy a drugie przecina prawy i wskakuje na lewy nie wyhamowałem i wjechałem kobiecie CENTRALNIE w tył auta. Na miejsce przyjechała policja i po wysłuchaniu babki stwierdziła że nie zachowałem bezpiecznej odległości i jest to moja wina :wow: tłumacze im że niemiałem szans na wyhamowanie zbyt duża różnica prędkości policja tłumaczy że była by jej wina gdybym uderzył ją w narożnik tyłu auta a uderzenie jest centralnie w tył i to ja jestem winny. Oczywiście mandatu nie przyjąłem sprawa trafi do sądu.
Pytanie brzmi czy mam jakieś szanse??
czy mam prawo do żądania danych polisy drugiego auta??
policja nie podała mi żadnych jej danych, za to ona dostała kompletne moje,
dzwoniłem do niej lecz odmówiła ich podania !!
jak zgłosić świadka zdarzenia który jechał za mną czekać na sprawę czy zadzwonić na komendę??

zdjęcia beemki po pocałunku w pupkę toyoty

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-10-04, 16:12   

czyli baba zamiasy właczyc się na prawy pas wjechała na lewy prosto przed ciebie wymuszajac pierszeństwo ??

spytaj sie jaka miała predkosć skoro zamierzała sie poruszac lewym pasem

bardzo dobrze ze nie przyjałes mandatu ale skoro jestes jako winny to ty musisz udowodnic swoja niewinnosc

brawo dla policji za stwierdzenie ze lepiej jakbys uderzył naroznikiem ,wtedy szkody pewnie raz ze bylo by wieksze a dwa nie wiadomo gdzie by cie odrzuciło i cyz ona by dacha nie zaliczyła

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-10-04, 16:13   

Jak masz świadka to dobrze, bo jak jej udowodnisz, że zajechała Ci drogę to będzie jej wina, ale wtedy dopiero będzie przeciwko jej sprawa, chyba że od razu pójdziesz na policję i zgłosisz sprawę, ale to musisz się dowiedzieć :)

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2009-10-04, 16:37   Re: jak to jest z przepisami??

Koko napisa/a:
Pytanie brzmi czy mam jakieś szanse??
czy mam prawo do żądania danych polisy drugiego auta??
policja nie podała mi żadnych jej danych, za to ona dostała kompletne moje,
dzwoniłem do niej lecz odmówiła ich podania !!
jak zgłosić świadka zdarzenia który jechał za mną czekać na sprawę czy zadzwonić na komendę??

Szanse są zawsze, zależy czy dobrą gadkę w sądzie sobie ułożysz.

Żądać danych polisy nie masz prawa bo nie został ustalony sprawca. Policja nie ma prawa podawać ci danych tej kobiety a jeżeli podała twoje dane jej to złamała ustawę o ochronie danych osobowych. Jej dane nie są ci potrzebne bo sprawa będzie miała finał w sądzie.

Żółty 
Majk Gajwer

Pomg: 3 razy
Doczy: 10 Lis 2008
Wysany: 2009-10-04, 17:35   

Hahaha mój ojciec ma identyczną sytuacje w której brały udział 3 auta. To wyglądało tak: stoje z ojcem na środkowym pasie. Za nami baba e36 compact. I nagle wyjeżdża na lewy pas ( nakaz skrętu w lewo, środkowy był do jazdy na wprost ) i wyjeżdżając zajechała wręcz droge kolesiowi który w nią przywalił w tył auta. Ona miała skręcone koła i wjechała w nasz bok ( dalej stojących na środkowym pasie ). Policja przyjechała po 3 godzinach....
Wyrażając decyzje iż mężczyzna poruszający się Mazdą uderzył kobiete w tył nie dostosowując prędkości do warunków pogodowych i to on jest sprawcą. On tłumaczył się iż po jej wyjechaniu nie miał nawet czasu na reakcje by wyhamować. Przecież normalne że jak ktoś zajedzie komuś droge i szanse na wyhamowanie są mizerne, to dojdzie do wypadku ze względu iż jedna ze stron nie upewniła się czy nie utrudni ruchu zmieniając pas na którym się znajduje. Naprawde ten kraj i przepisy to debilizm... hehehe
Ostatnio zmieniony przez Żółty 2009-10-04, 17:37, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-10-04, 20:24   

Żółty, pewnie takich przypadkow bedzie wiecej bo dla policji to wyglada tak ze auto z przodu juz było na pasi ruchu a ten z tyłu pedził jak wariat i nie wyhamował powodujac kolizje

Koko musisz sobie to dobrze ułożyc w głowie żeby czasem nie dać sie wkrecic w sądzie jak ci podniosa ciśnienie zwalając wine że to ty nie dostosowałes predkosci a tamta jest swieta krowa

nie wiem czy da rade cała wine przerzucic na ta babe skoro policja juz na wstepie tak stwierdziła że ty jestes winny .co innego jesli by zrobili odrazu współwinnym ale może tak było dla nich prościej.nie wiem jak to wygląda ale według mnie tak powinni wlasnie zrobic skoro ty nie dostosowałes predkosci a ona gwałtownie zmieniła pas ruchu wymuszajac pierwszenstwo.jesli sprawa nie pójdzie za dobrze może trzeba napisac skarge na policjantow za brak obiektywizmu , że popełnili jakieś błedy przy ocenie wypadku.poczytaj co policjant powinien zrobic po przybyciu na miejsce wypadku i przypomnij sobie czy tamci wszystko zrobili

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-10-04, 20:53   

Ustawa prawo o ruchu drogowym
Art. 22 ust. 1:
Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko
z zachowaniem szczególnej ostrożności.

Jeśli kobieta zmieniała pas ruchu, to... Wiadomo, szczególna ostrożność ją obowiązywała, nie Ciebie.

ust. 4 tego samego artykułu:
Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić
pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać
,
oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

I na tym się oprzyj przed sądem. Kobieta zmieniała pas ruchu i po prostu wymusiła pierwszeństwo. Co innego, gdyby jechała przed Tobą już jakiś czas, a Ty byś na nią najechał.

Co do polisy - fakt, nie bardzo raczej możesz żądać podania takich danych.

O przesłuchanie świadka możesz wnioskować w piśmie procesowym skierowanym do sądu bądź też na rozprawie. Lepiej jednak przed rozprawą, wtedy sąd formalnie będzie mógł tego świadka wezwać, a postępowanie zakończy się szybciej.

Co do danych tej kobiety - wydaje mi się, że jeśli sąd Cie uniewinni, policja Ci je udostępni. Albo sami rozpoczną postępowanie (o popełnienie wykroczenia) przeciwko tej babce, bo w końcu miała miejsce kolizja, więc ktoś musi być winien. Jeśli nie Ty, to ona :-) No, chyba że nikt winy nie ponosi, bo i tak może się zdarzyć, ale z tego, co napisałeś, to jej wina jest właśnie.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-10-04, 20:55, w caoci zmieniany 1 raz  

Koko 
Nadworny upalacz

Wysany: 2009-10-04, 21:21   

maaaad napisa/a:
Co do danych tej kobiety - wydaje mi się, że jeśli sąd Cie uniewinni, policja Ci je udostępni

tak tylko że w tej sytuacji ona zgłasza szkode do mojego ubezpieczyciela ma opis uszkodzeń przez rzeczoznawce :x i po wyroku ewentualnie dostanie odszkodowanie a ja muszę czekać z naprawą auta do wyroku sądu bądź na swój koszt powołać rzeczoznawce który opisze mi auto.
a koszty raczej będę miał spore uszkodzone zostały obie podłóżnice w strefach zgniotu, dwa błotniki, pas przedni, wzmocnienie czołowe, maska zderzak, lampy, chłodnica wody i klimy, wiskoza, :x

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Pomg: 12 razy
Doczy: 07 Cze 2006
Skd: Czeladź - Piaski
Wysany: 2009-10-04, 21:37   

Koko napisa/a:
a koszty raczej będę miał spore uszkodzone zostały obie podłóżnice w strefach zgniotu, dwa błotniki, pas przedni, wzmocnienie czołowe, maska zderzak, lampy, chłodnica wody i klimy, wiskoza, :x

Koko, masz wbite w dowód te 2.8 ? Żeby nie było jakiś nieprzyjemności potem...

W sądzie możesz dodać że kobita wjechała na pas bez zasygnalizowania... Bo pewnie tak było ;)

KwitoE30 

Doczy: 08 Wrz 2008
Skd: Głuchołazy
Wysany: 2009-10-04, 21:40   

Koko napisa/a:
maaaad napisa/a:
Co do danych tej kobiety - wydaje mi się, że jeśli sąd Cie uniewinni, policja Ci je udostępni

tak tylko że w tej sytuacji ona zgłasza szkode do mojego ubezpieczyciela ma opis uszkodzeń przez rzeczoznawce :x i po wyroku ewentualnie dostanie odszkodowanie a ja muszę czekać z naprawą auta do wyroku sądu bądź na swój koszt powołać rzeczoznawce który opisze mi auto.
czyli szkoda całkowita.

maaaad 

Wysany: 2009-10-04, 22:10   

Do wyroku sądu nie musisz czekać z naprawą. Możesz naprawić na swój koszt, byle mieć to pokrycie w rachunkach. I po wyroku sądu wystąpić do kobiety o odszkodowanie (w zasadzie do jej ubezpieczyciela od OC).

A co do danych kobiety:
art. 156 kodeksu postępowania karnego (akurat ten przepis stosujemy też w postępowaniu o wykroczenia):
§ 1. Stronom, podmiotowi określonemu w art. 416, obrońcom, pełnomocnikom i
przedstawicielom ustawowym udostępnia się akta sprawy sądowej i daje możność
sporządzenia z nich odpisów. Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być
udostępnione również innym osobom.

Jesteś stroną, więc masz prawo przeglądać akta sprawy. Również z postępowania przygotowawczego (czyli akta policji, nie tylko sądowe).
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-10-04, 22:11, w caoci zmieniany 1 raz  

serek_pl 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 2 razy
Doczy: 15 Lut 2009
Skd: biały
Wysany: 2009-10-07, 23:38   

Witam! Może pomogę. Jeśli będziesz na przesychaniu w sadzie staraj się odpowiadać rzeczowo i spokojnie nie wdawaj się w konwulsje z prawnikiem kobiety bo Ci ciśnienie skoczy, nie odpowiadaj od razu przemyśl co chcesz powiedzieć unikaj odpowiedzi krótkich zdawkowych typu TAK lub NIE słowa te wplataj to w dłuższą wypowiedz (nie mogą pojawić sie anie na początku ani na końcu) nie brzmi to wtedy jednoznacznie jak Cię będzie dalej męczy to powiedz ze odpowiedz na powyższe pytanie została zawarta w twojej wypowiedzi ( nie każdy sędzia to lubi i tu skonsultuj sie z prawnikiem) PAMIĘTAJ opowiadasz w kierunku sądu nie do prawnika w czasie wypowiedzi utrzymaj kontakt wzrokowy co do ubioru garnitur musi być . jeśli chodzi o pytania jakie możesz dostać to wszystko na temat stanu technicznego autka (wiadomo stare może coś się znajdzie) wymian silnika = się zmiana pojemności skokowej i może pojawić się pytanie o dowodzik czy zmiany zostały wprowadzone w dowodzie i OC w razie czego powiedz ze jechałeś na stacje diagnostyczną tu musi buc okręgowa (Ładniej brzmi i wiarygodnie najlepiej miej przygotowany jakiś adres tej ze stacji) w celu potwierdzenia zmiany pojemności silnika a potem do wydziału komunikacji i ubezpieczyciela. czasu przeróbki nikt ci nie udowodni. Jeśli masz zrobioną konwersje na 5 śrub o tym nie wspominaj wszelkie tuningowe dodatki w sadzie są nie mile widziane. Jeśli możesz nie poruszaj sprawy ze stratujesz w zawodach. Chyba ze zostaniesz o to zapytany wtedy wypowiedź się ładnie ze osiągasz dobre rezultaty i po wizytach na takich imprezach powoduje ze na drogach publicznych jeździsz spokojnie bo upór swojej fantazji dajesz przecież w bezpiecznych warunkach i po drogach poruszasz się zgodnie z przepisami. I tu możesz powiedzieć ze w momencie zdarzenia jechałeś zgodnie z przepisami (prawidłowa pozycja na jezdni itp.).
Nie znam drogi ale prędkość 110 km/h dozwolona jest na drodze ekspresowej oraz autostradzie bez pasa awaryjnego. Tu się upewnij bo ty masz błyszczeć a nie kobieta.
Jeśli kobieta wjechała na pasa z pasa powolnego to tu jest ważna linia oddzielająca w/w pasy ruchu ocen czy jest gruba przerywana czy cienka i czy na pewno jest znak pionowy D-13. Jeśli gruba to zasady przechodzenia z tego pasa ruchu są takie same jak byś włączał się do ruchu to jest bardzo ważne jeśli jest tak jak pisze twoje szanse rosną diametralnie bo to Ty miałeś bezwarunkowe pierwszeństwo przed kobietą ( kodeks drogowy rozdział 3 oddział 2 włączanie się do ruchu art17 punkt pierwszy podpunkt trzeci .) jeśli była cienka to nastąpiła zmiana pasa ruchu tu już tak fajnie nie będzie (ale tu można pozować zarządcę drogi o złe oznakowanie bądź tez poprosić o udokumentowanie w sadzie ze w/w droga posiada pas do ruchu powolnego. Oznakowanie pionowe i poziome nie mogą się wykluczać taki mały ot). Jak chcesz żebym cos jeszcze naskrobał to opisz drogę dokładnie bo na chwile jest nieścisłość co do prędkości. najlepiej fotki drogi (wtedy nie będzie wątpliwości) i sprawdź obecności jeszcze raz znaków poziomych pionowych. Jutro napisze jakieś pytania co do laski możesz powiedzieć postaram się je tak sformułować żeby odpowiadała „TAK” lub „NIE” ;p .

PS sory za chaos ale mam nadziej ze wyciągniesz to co Cię interesuje powodzenia.

Koko 
Nadworny upalacz

Wysany: 2009-10-08, 21:51   

dzięki za pomoc ! :beer:
w sobote będę jechał do Radomia to zerknę dokładnie jak jest oznaczona droga

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2009-10-09, 08:28   

jak wymusiła pierwszeństwo - wygrałeś
jak nie.... to nie wiem , ale kto bije w zadek powoduje wypadek.

W czerwcu małolat mi seicento skasował, sprawa była taka że trasa - predkosc dozwolona 90km/h jeden pas ruchu, i drugi dla wlączających sie do ruchu wyjezdzających z wioski, 300 m przedemną widze VW transporter chce się włączyc do ruchu, więc jade swoją prekoscią i umozliwiam mu włączenie się do ruchu, gdy on zaczął wjezdzac przedemnie , zobaczyłem swiatła we wstecznym i ....... taniec na drodze :wink:
Koles wy.ebał mi przy 120 w tyłek, walnełęm w transportera przodem ,seicento sie złamało :D
Koleszko nie chciał przyjać mandatu, i chciał do sądu, że to niby moja wina :lol: :lol: bo za wolno jechałem. ja nic nie mówiłem tylko pan niebieski wytłumaczył mu że walka z wiatrakami i w ogóle w dupe będzie to przyjał mandat :)

Co lepsze - 18 lat, 3 miesiące prawko, drugi wypadek w ciągu tygodnia :lol: :lol:

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2009-10-09, 19:09   

Koko mówiłem że nie masz szczęścia do m52b28 :|

wsadź mocniejszą jednostkę i będzie spokój.

Szkoda że ruszyłeś podłuznice :(

Koko 
Nadworny upalacz

Wysany: 2009-10-09, 20:30   

Pawel-e30 napisa/a:
Koko mówiłem że nie masz szczęścia do m52b28

wsadź mocniejszą jednostkę i będzie spokój.

przeturlam sie jeszcze z M52 uzbieram drobnych i zapodam min M54 może ten będzie fartowniejszy :>

podłużnice dostały tylko na przodzie w strefach zgniotu około 20 cm, jedna weszła około 2cm a druga uciekła na zewnątrz także tragedji niema !! Beemka bedzie jeszcze zreanimowana. teraz tylko hamulce bedzie trzeba wymienić na jakiś kit pod 16''

[ Dodano: 2009-10-10, 17:25 ]
dziś rano jechałem do Radomia i dokładnie obejrzałem odcinek drogi na którym doszło do kolizji
jest to droga dwujezdniowa z poboczem i pasem oddzielającym, na początku tego odcinka jest postawiony pionowy znak D-7 (droga ekspresowa) prędkość dozwolona 110km/h
prędkości na drodze Ekspresowej
bede informował jak zakończy sie sprawa

serek_pl 

Wysany: 2009-10-12, 14:30   

1. Na jakim pasie Pani była? (nie poprawiaj to sprawdzenie interpretacji znaków poziomych i pionowych).
2. Jaki manewr Pani wykonała tuż przed kolizją? (znajomość przepisów ruchu drogowego). [to pytanie podstawowe, tu jej nie poprawiasz, zadajesz dalsze pytanie].
Jeśli odpowie, że była na pasie ruchu i wykonała manewr zmiany pasa ruchu. Pokaż jej na kartce formatu A4 znak D-13 (pokazanie służy temu aby nie było wątpliwości o który znak chodzi). Jak Ci odpowie, że jest to początek pasa ruchu powolnego, to się zapytaj czy na tym pasie może jechać samochód osobowy (Odp. Tak). Czy Można na t pasie dla rychu powolnego jechać z prędkością wyższą niż prędkość minimalna ukazana na znaku. Dla wyjaśnienia jeśli na znaku jest min 50km/h czy można jechać tym pasem 90km/h (Odp. Tak). Jeśli zbliża się pani do końca pasa ruchu powolnego to jaki jest wykonywany manewr w momencie przejazdu z pasa ruchu powolnego na pas lewy? (Odp. Następuje wykonanie manewru włączania się do ruchu, jeśli coś będzie się sprzeciwić lub poczuje się niepewnie to podeprzyj się prawem o ruchu drogowym nr artykułu już ći podałem).
Odpowiedzi w nawiasach sa poprawnymi jeśli odpowie inaczej tu jaz ja poprawiasz. Powtórzenie ostatniego pytania służy temu aby odpowiedziała jeszcze raz. Ale tu już musisz ja poprawić.
Jak należy wykonać poprawnie manewr włączania się do ruchu z pasa powolnego przy uwzględnianiu techniki kierowania i przepisów prawa o ruchu drogowym (technika kierowania – zbiór ogólnie przyjętych zasad uznanych jako pozytywne i poprawne w momencie kierowania pojazdem powstałe z doświadczeń i badań nad bezpieczeństwem prowadzenia pojazdu.
Poprawny przebieg wykonywania manewrów:
- zachować szczególna ostrożność (możesz się zapytać co to jest szczególna ostrożność, wyjaśnienie tego pojęcia znajduje się w kodeksie drogowym),
- upewnić się, że nie spowoduje się zagrożenia w ruchu drogowym,
- włączyć kierunkowskaz (tu możesz się zapytać jak wcześnie i jak długo należy sygnalizować manewr. Odp. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na czas trwania oraz długość przejechanej drogi z włączoną sygnalizacją jest dopuszczalna maksymalna prędkość ustanowiona przez zarządcę drogi czyli na drodze ekspresowej odległość bezpieczna to np. 1 km a w mieście np. 50 m to taki przykład dla wyjaśnienia)
- warunki poboczne: ukształtowanie rzeźby terenu, warunki atmosferyczne, natężenie ruchu drogowego, pora dnia (kolejność dowolna),
- ponowne upewnienie się czy nie nastąpi wymuszenie pierwszeństwa przejazdu przy uwzględnieniu martwego pola w lusterku (możesz się zapytać co to jest martwe pole wyjaśnienie znajdź gdzieś na necie ),
- wykonanie manewru bądź też jego zaniechanie.
Wersja wydarzeń Twoja
Wyżej wymieniona kobieta zjechała na pas dla ruchu powolnego. W tej fazie jechała znacznie wolniej ode mnie. Wnioskuję to po tym gdyż jadąc ze stała prędkością wynoszącą 90km/h zbliżałem się do niej. W czasie jazdy wyżej wymieniona kobieta zachowywała się poprawnie, jednocześnie nie wzbudzała niepokoju z mojej strony. Będąc tuż przed pojazdem Pani ta wykonała gwałtowny manewr polegający na włączeniu się do ruchu z pasa ruchu powolnego na pas lewy. Pomimo próby awaryjnego hamowania nie mogłeś uniknąć zdarzenia drogowego. Z góry podkreślam, że moja prędkość jak i pozycja zajmowana na drodze była prawidłowa i zgodna z przepisami ruchu drogowego.
Pamiętaj jeśli adwokat taj kobiety będzie chciał żebyś dokładnie (czy to było 10 a może 11 metrów) podał odległość jaka Dzieliła Cię od kobiety w momencie wyjazdu na twój pas to opowiedz ze odległość była na tyle bliska ze pomimo próby awaryjnego hamowania nie udało Ci się uniknąć zderzenia z w/w kobieta. Jeśli dalej będzie Ci męczył tym pytaniem to powiedz że nie chcesz skłamać i nie jesteś w stanie podać tej odległości. Jeśli byś ja podał to byś skłamał co by było niezgodne z prawem. To samo dotyczy się prędkości swoja znasz to powiesz pamiętaj przepisowa jeśli chodzi o rozniecę prędkości pomiędzy autami jak i sama prędkość pojazdu kobiety używaj ogólników . Np. Różnica prędkości pomiędzy autami była na tyle duża że w momęcie wyjazdu tej pani na mój pas nie mogłem uniknąć zderzenia pomimo próby awaryjnego hamowania.
Jak by cos wiecej to pisz czy to na PW czy w temacie.
Panuje mały Chaos mam nadzieje ze złapiesz co CI potrzebne.

maaaad 

Wysany: 2009-10-12, 17:52   

serek_pl napisa/a:
2. Jaki manewr Pani wykonała tuż przed kolizją? (znajomość przepisów ruchu drogowego). [to pytanie podstawowe, tu jej nie poprawiasz, zadajesz dalsze pytanie].
Jeśli odpowie, że była na pasie ruchu i wykonała manewr zmiany pasa ruchu. Pokaż jej na kartce formatu A4 znak D-13 (pokazanie służy temu aby nie było wątpliwości o który znak chodzi). Jak Ci odpowie, że jest to początek pasa ruchu powolnego, to się zapytaj czy na tym pasie może jechać samochód osobowy (Odp. Tak). Czy Można na t pasie dla rychu powolnego jechać z prędkością wyższą niż prędkość minimalna ukazana na znaku.

A masz pewność, że tam był D-13? :mg: Poza tym, to nie egzamin na prawo jazdy, połowę tych pytań sąd uchyli jako nieistotne :mg: (np. czy mogą się tam poruszać samochody osobowe - co to ma do rzeczy?)
serek_pl napisa/a:
- włączyć kierunkowskaz (tu możesz się zapytać jak wcześnie i jak długo należy sygnalizować manewr. Odp. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na czas trwania oraz długość przejechanej drogi z włączoną sygnalizacją jest dopuszczalna maksymalna prędkość ustanowiona przez zarządcę drogi czyli na drodze ekspresowej odległość bezpieczna to np. 1 km a w mieście np. 50 m to taki przykład dla wyjaśnienia)

Czyli poza terenem zabudowanym mogę jechać 1 km z włączonym kierunkiem? :shock: Już sobie wyobrażam wpierdy, jakie spuściliby mi ci, którzy by jechali za mną :lol:
Sygnalizowanie zmiany pasa ruchu należy zakończyć niezwłocznie po zakończeniu manewru. Art. 22 ust. 5 prd. Chyba że masz jakiś przepis odnośnie tego 1 km/50 m - podaj, proszę, nie mogłem znaleźć.
serek_pl napisa/a:
Panuje mały Chaos

Nooo, z tym to się zgodzę :mg:
Się na to D-13 uparłeś... :-)

Koko 
Nadworny upalacz

Wysany: 2009-10-12, 23:34   

trochę się nie zrozumieliśmy niema tam znaku D-13 !! ponizej wklejam rysunek poglądowy sytuacji

serek_pl 

Wysany: 2009-10-13, 01:14   

Czemu chaos w mojej wypowiedz? Teks został sklejony na kartce papieru w niecałe 15 min. i złożony na ręce mojej Kobiety. Miała go wkleić znacznie wcześniej. Nagły wyjazd spowodowany był wydarzeniami w rodzinie, na swojej wiosce nie mam neta.

Na wstępie Koko wspomniał o pasie rozbiegowym. Po jego wypowiedzi można było wnioskować ze chodzi o pas dla ruchu powolnego, ja tak to zrozumiałem . Dla tego swą wypowiedź oparłem na tej informacji, stąd pojawienie się w mej wypowiedzi znaku D-13. Ostatnia wypowiedz "poszkodowanego" tłumaczy wszystko. Kobieta ta miała prawo do zmiany pasa ruchu, ale po wykonaniu pewnych czynności, które zostały już opisane.

Rozprawa będzie dotyczyć ruchu drogowego, co jest jednoznaczne że posiadasz prawo do zadawania pytań z tym związanych. Pytania muszą być adekwatnie do danej kategorii prawa jazdy . Podkreślam że zadane pytania służyć będą potwierdzeniu braku wiedzy na temat przepisów ruchu drogowego co jest jednoznacznie z brakiem wiarygodności, co wcale nie jest mało istotne. Proste pytania zadawane są z tego powodu, aby osoba pytana uspokoiła się, poczuła pewność, i zaczęła opowiadać na pytania w sposób szybki, nie używając zbytnio szarych komórek. Służą również do tego aby twoja wersja zdarzeń się potwierdziła. Stąd poniższe pytania:
- Jakim Pojazdem pani kierowała?
- Skąd pani jechała i w jakim kierunku?
- Na jakim pasie Pani była?
- Jaki manewr Pani wykonała tuż przed kolizją z pojazdem?
- Ile pani pasów zmieniła w czasie tego manewru poprzedzającego kolizje?
Zwrócą uwagę na słowa które zostały pogrubione, jeśli nie zwróci na to kobieta uwagi to już przyznała się do wymuszenia pierwszeństwa. Następnym pytaniem ze strony adwokata może być:
- Czy wykonanie manewru zmiany dwóch pasów ruchu jest bezpieczne, skoro czynność ta bezpośrednio poprzedza kolizje / była przyczyną kolizji ?
- Jeśli wykonanie tego manewru jest bezpieczne to czemu pani zdaniem doszło do wypadku skoro KOKO jechał zgodnie z przepisami ruchu drogowego?
-Czyli przyznaje się pani do wymuszenia pierwszeństwa, skoro odpowiadając na wcześniej zadane pytanie potwierdziła, że wyjechała pani tuż przed pojazd Koko.

Pozwól, że odniosę się do sygnalizacji zmiany kierunku ruchu. Podane przez zemnie wartości były przykładowymi stąd użycie „np.” Zwróć uwagę że na drodze ekspresowej mogą występować skrzyżowania kolizyjne ( połączenie dróg na jednym poziomie). Prędkość dopuszczalna na tej drodze to 110 bądź 100 ( dla ułatwienia przyjmuje 25m/s) zależnie od cech konstrukcyjnych jezdni. Jedziesz prawym pasem do skrzyżowania 1km, będziesz tam wykonywać manewr skrętu w lewo. Zmiana pasa ruchu- czas sygnalizacji min 4-5 sekund to po przyjęciu wariantu bardzo optymistycznego. Zwróć uwagę jaka drogę w tym czasie pokonasz jest to 100-150 m. W tym czasie nawet nie zmieniłeś pasa ruchu. Zgodnie z techniką kierowania najpierw sygnalizujesz potem wykonujesz manewr. Zmiana pasa ruchu to kolejne optymistyczne 4 sekundy. Daje nam to następne 100m. Wykonanie tego manewru zajęło Ci 200-250 metrów - bardzo optymistyczne. Teraz zbliżasz się do skrzyżowania z racji, że musisz wytracić prędkość znów używasz kierunku lewego. Powód to ostrzeżenie kierowców jadących za Tobą z wyższą prędkością. Tu zależnie od sytuacji i warunków drogowych pozostawiasz kierunek po zmianie pasa ruchu aż do skrzyżowania, bądź ponawiasz go w bezpiecznej odległości przed skrzyżowaniem. Teraz odniosę się do terenu zabudowanego gdzie prędkość dozwolona to 50 km/h (od 5 do 23) bądź 60 km/h (od 23 do 5). Dla ułatwiania przyjmuje 12m/s. Zakładamy ze jesteśmy na prawym pasie i na skrzyżowaniu wykonamy manewr skrętu w prawo. Tu w pełni bezpieczna odległością włączenia kierunkowskazu to 50m od skrzywiania, które pokonamy w 4 sekundy. Zwróć uwagę, że czas interpretacji twoich zamiarów (gdy uczestnicy ruchu drogowego poruszają się wolniej) jest znacznie szybszy, łatwiejszy do zrozumienia. Mam nadzieje ze teraz wyjaśniłem Ci skąd wziąłem przybliżone wielkości.

Pawel735 

Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2009-10-13, 11:22   

Sprawa jest ewidentna.

Kobieta zmieniając pas ruchu powinna ustąpić pierwszeństwa Tobie ponieważ Ty się już poruszałeś tym pasem ruchu. Skoro jej wjechanie na pas którym jechałeś spowodowało ze musiałeś hamować a w rezultacie wjechałeś jej w dupe to znaczy, że kobieta nie ustąpiła Tobie pierwszeństwa i to ona jest tu sprawcą tej kolizji.

Nie przejmuj się tym co mówi policja bo oni często pieprzą durnoty.

*ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: