wypluje ci wałek hehehehehe,
nie no zart, zmieniaj na 15w40 na mineralny albo pół mineralny
a czy przestanie brac to nawet najstarsi indianie nie wiedzą
pozdro!
_________________ Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
Jasny ch... nie ma to najmniejszego znaczenia!
Skąd takie głupie opinie.
Poczytajcie troszkę o olejach!
widocznie jesteś trochę niedouczony .
to są zalecenia producenta , i też wiem coś o olejach bo trochę ich sprzedawałem ( ok 50tys litrów rocznie w detalu ) i widziałem trochę rozwalonych M40 przez 15w40
Wysany: 2009-10-18, 14:40 Re: [e36]M40 bierze olej 10W-40 zmieniać na 15W-40 ?
rafalbazar napisa/a:
przejechane ok 270 tys na tym silniku, obecny olej 10 w 40 , co mi da zmiana na 15w40? przestanie brać ?
jakie minusy ?
podstawowe pytanie...
Jaki przebieg i czy na pewno nie cieknie bo m42 i m43 lubi cieknąć przez pokrywy rozrządu bądź po kolizji miski olejowej z glebą...
ILE UBYWA i nie w tygodniu czy co dwa tygodnie bo to mnie nie obchodzi jak nie obchodzi mnie kiedy zmeniasz skarpety... podaj ile dolewasz np. na 1000km lub ile dolewasz powmiedzy wymainami oleju w przedizale 10tys.km i nie orientacyjnie każda butelka oleju ma miarke...
Kopci po odpaleniu rano? kopci przy przy wdepnieciu gazu po redukcji i na wysokich obrotach? wydech masz czarny od oleju?
w dolocie jest olej czy nie moze poprostu masz zasyfioną odmę skrzyni korbowej albo pokrywy rozrządu i wypierdziela olej do dolotu i spala go w cylindrach... a może silnik poprostu już zacząl brac olej może przez uszczelniacze zaworowe moze przez pierścienie
zacznij od ustalenia przyczyny zanim zmienisz olej na mineralny i podpiszesz wyrok na hydraulikę zaworową...
P.S. najprościej wykręc świece jak są okopcone i czarne od oleju to uszczelniacze zaworów do wymiany w przypadku m40 i przebiegu rzędu 270 tys, to norma.
na mineralny to mozna przejść jak już silnik bierze litr oleju na 1000km i kwalifikuje się do remontu kapitalnego i nie wyrabiasz z kasą na dolewki oleju ale to dorźne rozwiązanie bo silnik już umiera i tak naprawdę tylko remont mu pomoże.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-10-18, 14:48, w caoci zmieniany 1 raz
to są zalecenia producenta , i też wiem coś o olejach bo trochę ich sprzedawałem ( ok 50tys litrów rocznie w detalu ) i widziałem trochę rozwalonych M40 przez 15w40
Yasne!
A m100 m100 000 to nie widziałeś. Ciekawe czy zdażają się uszkodzone m40 po oleju 5w. A nawiasem to producent zalecał 15w w e30. Może e36 coś się w silniku zmieniło choć po za umiejscowieniem krokowego to chyba nie za wiele. A tablice mówią o stosowaniu danego typu oleju w zależności od temp. zewnętrznej.
_________________ Coś się stało że się ze...ło
Ostatnio zmieniony przez Vindevil 2009-10-18, 17:07, w caoci zmieniany 1 raz
Yasne!
A m100 m100 000 to nie widziałeś. Ciekawe czy zdażają się uszkodzone m40 po oleju 5w. A nawiasem to producent zalecał 15w w e30. Może e36 coś się w silniku zmieniło choć po za umiejscowieniem krokowego to chyba nie za wiele. A tablice mówią o stosowaniu danego typu oleju w zależności od temp. zewnętrznej.
No tak a inżynierowie BMW się nigdy jeszcze nie pomylili ani nie sknocili. Więc nawet jak wałek się wyżyna a popychacze grają rano marsza to lej minerala, tak mówi biblia.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
akurat ostatnio robiłem M40 które jeździło na 15w40 , i powiem że bardziej zużytych elementów rozrządu nie widziałem nawet w m30 ( gdzie też padały wałki )
Jednak jest tak jak piszecie że jeżeli silnik ma już dość to można lać nawet superol