BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m20b25 Co jest nie tak?
Autor Wiadomo
Rafibeemwu 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 09 Wrz 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-09-28, 13:40   m20b25 Co jest nie tak?

Witam. Mam taki problem w moim m20b25. Mianowicie strasznie śmierdzi tak jakby zle przepalal paliwo na benzynie czuc benzyne a na gazie (sekwencyjnym) smierdzi gazem juz nie mowiac o falowaniu obrotow. Co moze byc tego przyczyna? Jakies pomysly? ;/ Pozdro. :help:

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Wysany: 2009-09-28, 14:39   

malo informacji.

zmieniałeś jakieś podzespoły ? na początek bym sprawdził świece i kable WN. (jeżeli złe przepala, to pewnie z powodu marnej iskry)

falowanie obrotów - temat rzeka, poczynajac na silniczku krokowym (można próbować czyścic), kończąc na regulacji zaworów. Ogólnie wielu jest takich posiadaczy m20 którzy skarzą się na złe niskie obroty (wliczając w to mnie).

Niektórzy, władowali mnóstwo pieniędzy w różne podzespoły, jednakże bez skutków. Elementy które mogą być winne to:
- przepływka,
- sonda lambda,
- czujnik temp do ECU (ten z niebieska wtyczka, dwu pinowy, znajdziesz go przy termostacie),
- dziurawy dolot,
- pompa paliwa,
- regulator cisnienia,
- kable WN,
- palec i kopułka,
- świece,
- itd.
czyli jak sam widzisz to mnóstwo rzeczy.

a rozważyłeś najprostszą możliwość w przypadku tych zapachów ? może jakaś nieszczelność w doprowadzaniu paliwa/gazu, o ile gaz łatwo zdiagnozować (woda z mydłem i psikasz na połączenia, jak robią się banki, to znaczy ze przeciek) za to z benzyna nie wiem jak.

Miło by było gdybyś wszystkie spostrzeżenia jakie masz co do pracy silnika nam napisał, wtedy wiesz nie ma wróżenia z fusów.

napisz czy silnik pracuje prawidlowo w calym zakresie obrotow
czy ma moc,
czy nie pali podejrzanie duzo,
czy nie dymi,
czy nie połyka oleju/plynu chłodniczego w ilościach 125 litrów na minute, itd, itp.

pozdrawiam i życze sukcesów

Rafibeemwu 

Wysany: 2009-09-28, 15:19   

Wiec tak..
Przeplywomierz sprawdzalem zmieniajac na inny wyszlo ze jest ok..
Pompa paliwa nowa Bosch
Przewody WN byly niedawno zmieniane NGK
Krokowca czyscilem zmienialem na inny bez zadnych efektow
Swiece nowe
Instalacja gazu w pozadku bo bylem ostatnio na przegladzie. Nic nifdzie nie ucieka.
Sondy nie posiadam
Dolot tez ostatnio sprawdzalem czyscilem wszystko wraz z przepustnica.
Filtry wszystkie wymienione.
Silnik generalnie chodzi fajnie ma moc i pali odpowiednia ilosc paliwa. Oleju nie bierze ni grama ani plynu chlodniczego nic mi nie dymi. Zawory byly regulowane jakis czas temu ale cos mi stuka od czasu do czasu takze pewnie znowu bedzie trzeba tam zajrzec.
Dodam jeszcze ze czasem ciezko mi go odpalic czyli trzeba chwile przytrzymac zanim zalapie a czasami jest ok. Zauwazylem ze jest tak po zmianie pompy paliwa. Wczesniej mialem firmy krzak tyle ze tak glosno chodzila ze wymienilem na oryginalna boscha ktora mnie kosztowala majatek. ;/ Rano jak jak ja odpalam to jak zalapie od razu to chodzi ale czuc ze troche nie rowno a jak dam gazu to zaczynaja wariowac obroty strasznie jak przytrzymam gazu troche to tak jakby nie chodzila na wszystkich garach ale zaraz sie wszystko normuje i jest ok. Tak sobie mysle zeby jechac na jakis komputer zobaczyc czy te wszystkie czujniki sa ok i zobaczyc co mi tam wyjdzie. Gdzie w wawie mozna na takie cos podjechac za rozsadne pieniadze?

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Wysany: 2009-09-28, 20:25   

a na pewno stukają zawory ?

Rafibeemwu 

Wysany: 2009-09-28, 23:37   

Gadalem dzisiaj z moim mechanikiem i powiedzial ze to jakies blaszki pod deklem ktore trzymaja cos zeby sie no boki nie ruszalo (nie pamietam jak to sie nazywa) maja juz luzy i tzreba wymienic. Tylko gdzie teraz te blaszki dostac najlepiej nowe 12 sztuk ;/

[ Dodano: 2009-09-28, 23:44 ]
Piotrek325 napisa/a:
a na pewno stukają zawory ?

A masz jakis pomysl co to moze byc ewentualnie? Generalnie to silnik mialem po remoncie calkowitym z 60 tys moze na nim zrobilem.

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2009-09-29, 01:34   

za pewne chodzi o element nr.12 z tego rysunku: http://www.realoem.com/bm...186&hg=11&fg=25

Kup w ASO bo cena jest ok.

Rafibeemwu 

Wysany: 2009-09-29, 14:17   

Stammek86 napisa/a:
za pewne chodzi o element nr.12 z tego rysunku: http://www.realoem.com/bm...186&hg=11&fg=25

Właśnie o to chodzi :D A wiesz ile dokładnie to kosztuje?

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2009-09-29, 15:50   

Rafibeemwu napisa/a:
Stammek86 napisa/a:

Właśnie o to chodzi :D A wiesz ile dokładnie to kosztuje?

wystarczy zadzwonić lub wysłać maila, lub odwiedzić ASO - tym bardziej, że jesteś z wawy.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2009-09-29, 15:51, w caoci zmieniany 1 raz  

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2009-09-29, 19:58   

Z tematu Artura C. w naszych śmigiełkach

Artur C. napisa/a:
Dokuczało mi że jednak po regulacji zaworów nadal słychać rozrząd i spróbowałem to usunąć - przyczyną były wytarte zapinki/sprężyny dźwigienek zaworowych.

Tak wygląda uszkodzenie - 0,3mm starta krawędź :

[url=http://img228.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Po wymianie wszystkich zapinek rozrząd mruczy jak marzenie. :mg:
Koszt naprawy to nowe spinki z ASO w cenie 36 złotych za 12 sztuk i 30 minut roboty.

Co prawda on ma 324TD ale myślę, że koszt będzie podobny.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2009-09-29, 20:38   

Hi

Coś jakbym czytał o swoim M20 - nowa pompa, przewody, kopułki, palce pierdoły, chodzi dobrze, ale nie jak marzenie, moc i moment na odpowiednim poziomie, żadnych dolewek płynów, olejów itp... i ciągle nie idealnie. Nie miałem dokładnie takich objawów jak Ty, ale można z ciekawości przynajmniej zerknąć na wałek czy nie jest powycierany ( zdejmujesz dekiel), oraz czy koniki ( dokładnie ta część która jeździ po wałku) jest wporządku, nie wytarta etc. U mnie poza właśnie wałkiem z silnikiem było absolutnie wszystko OK.
Blaszki mam w bdb stanie, mogę wysłać.

Rafibeemwu 

Wysany: 2009-09-30, 15:25   

Mauser napisa/a:
Hi

Coś jakbym czytał o swoim M20 - nowa pompa, przewody, kopułki, palce pierdoły, chodzi dobrze, ale nie jak marzenie, moc i moment na odpowiednim poziomie, żadnych dolewek płynów, olejów itp... i ciągle nie idealnie. Nie miałem dokładnie takich objawów jak Ty, ale można z ciekawości przynajmniej zerknąć na wałek czy nie jest powycierany ( zdejmujesz dekiel), oraz czy koniki ( dokładnie ta część która jeździ po wałku) jest wporządku, nie wytarta etc. U mnie poza właśnie wałkiem z silnikiem było absolutnie wszystko OK.
Blaszki mam w bdb stanie, mogę wysłać.

Dzieki za informacje zerkne na ten walek jak bede zmienial te blaszki... Wole je kupic nowe w aso bo mysle ze to beda groszowe sprawy takze dzieki..

Andrzej_Wawa 

Doczy: 09 Cze 2009
Skd: Warszawa Bemowo
Wysany: 2009-10-30, 21:09   

Witam,

Również mam podobny problem z M20B25. Pracuje na bardzo bogatej mieszance. Jak odpalam w garażu podziemnym, to muszę szybko wyjeżdżac, bo smierdzi wahą ze spalin i włączają się czujki CO.

Co do tej pory zrobiłem:
- wymieniłem sondę lambda
- wymieniłem przepływomierz
- wymieniłem listwę wtryskową i regulator ciśnienia paliwa
- wyregulowałem zawory
- sprawidziłem i wyregulowałem czujnik położenia przepustnicy
- wymieniłem czujniki temperatury płynu chłodzącego
- wymieniłem kable WN
- wymieniłem świece zapłonowe
- czyściłem silniczek krokowy ale po tej operacji pogorszyły się wolne obroty

Co jeszcze mam zamiar zrobic:
- wymienic kopułkę i palec rozdzielacza
- sprawdzic lub wymienic elektrozawór sterujący oparami paliwa uchodzącymi z filtra z węglem aktywnym
- sprawdzic przekaźniki (jeszcze nie wiem jak to zrobic)
- sprawdzic sterownik (również nie mam koncepcji jak się za to zabrac)

Generalnie wydaje mi się, że silnik ma moc i odpowiednio wkręca się na obroty.

Czy to normalne, że po włączeniu zapłonu silnik krokowy terkocze?

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie i rady.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: