W Warszawie i innych wiekszych miastach pojawiaja sie auta z duzymi napisami "Przewos Osob" czy "taksi" -oczywiscie wiadomo na czym polega ta dzialalnosc, ich uslugi sa zazwyczaj tansze od TAXI z dobrej korporacji. Chodzi mi o jedna rzecz, na jakich zasadach te osoby wykonuja ta dzialalnosc, jakie zezwolenia sa potrzebne i jakie warunki trzeba spelniac, nie wierze ze jest to spowodowane tylko tym ze komus nie chce sie robic licencji na taxi itp. Kiedys w TV slyszalem tez o gosciach ktorzy oferuja sprzedaz dlugopisow -otoz wsiadasz do auta, mowiszz gdzie chcesz jechac i kierowca ustala cene dlugopisu, placisz za dlugopis a kurs masz gratis bo przy przewozach na ktorych nie zarabiasz tez nie trzeba miec wszystkich licencji. W naszym kraju wszystko jest mozliwe -myslalem kiedys o taxi al zrezygnowalem bo duzo jest z tym zachodu, intereuje mnie ten temat z czystej ciekawosci, w skrocie czy istnieje mozliwosc wykonywania przewozu osob bez kosztownych licencji, pozwolen itd, ewentualnie jakie jest minimum i na jakich zasadach mozna to robic?
przewoźnicy nie podlegają żadnym ograniczeniom. Zatem nie muszą przedstawiać dokumentu świadczącego o niekaralności, nie posiadają licencji, ani nie mają zdanych odpowiednich testów, często nie znają topografii miasta (nie maja testów na topografie miasta). Przewóz osób nie płaci podatków tak jak taksówkarze.
BMW 750il 1995' m73b54 - JEST
Myllisz się Kamil, wykonując przewóz osób jako kierowca kat. B nie musisz co prawda robić licencji na przewóz ani kursu na przewóz osób (dot. tylko D1 i D), ale musisz mieć aktualne badania lekarskie i psychotechniczne dla kierowców, licencje na przewóz osób musi mieć przynajmniej ktoś z zarządu firmy. Topografia to kwestia konkretnej firmy ale faktycznie nic takiego nie jest wymagane. Przewozy osób nie mogą korzystać z pasów dla taxi itp, licencja nie ogranicza obszaru działania ani cen tak jak w przypadku taxi, no i jedna - jak dla mnie absurdalna - sprawa to to że na samochodzie wykonującym przewóz osób do 8 pasażerów nie można umieszczać danych teleadresowych i nazwy firmy - gdyż jak tłumaczy ustawa byłoby to nieuczciwe wobec taksówek
Pzdr
Na numer tez jest rozwiazanie: piszesz www:666-515-666.pl i kazdy wie ze chodzi o nr telefonu. Chodzi mi o to jakie warunki powinna spelniac osoba ktora chce wykonywac przewoz osob i zalozyc wlasna jednoosobowa dzialalnosc. Cos slyszalem o jakichs zabezpieczeniach majatkowych w wys 9tys euro.
Odnosnie dlugopisu czy flamastra mozesz rownie dobrze sprzedawac kwatki, chodzi tylko i wylacznie o to zeby byc wporzadku jesli chodzi o kontrole ze skarbowki, ze rozliczasz sie za kase ktora przyjmujesz i wystawiasz paragon za towar (powinienes za usluge, ale ta jest gratis).
No tak, tylko to nasze prawo jest durne, zwłaszcza że wydaje mi się, że nie ma przeciwwskazań żeby np przyjąć reklamę na samochód, a na takiej reklamie może być wszystko (oprócz, naszych danych, na naszym samochodzie).
Jeżeli chcesz uruchomić działalność to wymagana jest licencja na przewóz osób (krajowa albo międzynarodowa na określony czas). Można to obejść przez zatrudnienie kogoś z licencją. Później potrzbujesz pojazd na który będziesz miał wypis z licencji, nie musi być Twój, wystarczy np upoważnienie, czy umowa użyczenia. Zabezpieczenie finansowe musisz mieć w zależności od ilości pojazdów, mogą to być nieruchomości, gotówka, wszelkie poręczenia czy ubezpieczenia (choć z tymi ostatnimi ponoć ciężko). Poza tym formalności jak przy zakładaniu każdej innej firmy.
Jest troche obwarowań ale większość da się też przeskoczyć Co nie zmienia faktu że sporo osób z branży zaczynało na czarno i dop. później kompletowali formalności (oczywiście, żeby nie było - nie polecam takiego rozwiązania ).
Sorry za jakieś nieścisłości ale nie jestem ani ekonomistą ani prawnikiem. Temat badałem dość intensywnie jakieś dwa lata temu ale odpuściłem na rzecz istniejącej firmy..
Pzdr
Wysany: 2009-11-22, 13:12 Re: Przewoz osob -taksi??
PE_2004 napisa/a:
Kiedys w TV slyszalem tez o gosciach ktorzy oferuja sprzedaz dlugopisow -otoz wsiadasz do auta, mowiszz gdzie chcesz jechac i kierowca ustala cene dlugopisu, placisz za dlugopis a kurs masz gratis
Ciekawy jestem na jakie inne durnowate pomysły wpadną co niektórzy. Co się dzieje w tym kraju ?
Wysany: 2009-11-24, 09:07 Re: Przewoz osob -taksi??
Pawel735 napisa/a:
PE_2004 napisa/a:
Kiedys w TV slyszalem tez o gosciach ktorzy oferuja sprzedaz dlugopisow -otoz wsiadasz do auta, mowiszz gdzie chcesz jechac i kierowca ustala cene dlugopisu, placisz za dlugopis a kurs masz gratis
Ciekawy jestem na jakie inne durnowate pomysły wpadną co niektórzy. Co się dzieje w tym kraju ?
Niestety, gdyby nasze prawo bylo bardziej proste i stworzone pod zwyklego obywatela to nie bylo by takich problemow, narazie poki co zostaje nam walka no i niestety kombinatorstwo -bez kombinowania, bez duzej kasy, bez znajomosci niestety w naszym kraju trudno cos osiagnac.