BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zapach zgniłych jaj KATALIZATOR?
Autor Wiadomo
nommad86 
e39 520i sedan

Doczy: 19 Mar 2007
Skd: Śląsk
Wysany: 2010-06-16, 13:42   Zapach zgniłych jaj KATALIZATOR?

Po ostrzejszych przejazdzkach na rozgrzanym silniku czuc wlasnie zapach zgnilych jaj, auto jak postoi lub gdy jezdze spokojnie nic nie czuć czy to może być Katalizator? Może sprzeglo, ktore u mnie tez juz chyba powoli nadaje sie do wymiany? Jak katalizator to czym zastapic rury wstawic? Co radzicie Koledzy?

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2010-06-16, 15:23   

Dwie rzeczy - skład mieszanki oraz katalizator. Albo jedno, albo drugie, albo oba naraz :)

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2010-06-16, 16:02   

A jest gaZ? 20

bogib184 
I'm back :)

Doczy: 24 Gru 2009
Skd: okolice Pułtuska
Wysany: 2010-06-16, 16:57   

Kolego, ten zapach to siarkowodór, który się wydziela z akumulatora. Dwie rzeczy: albo aku jest uszkodzone, albo regulator napięcia w alternatorze. Jeżeli jest uszkodzony daje za duże napięcie i przeładowuje akumulator. Sprawdź po ostrzejszej jeździe, czy aku nie jest przypadkiem mocno gorący i czy z odpowietrznika nie wydostaje się para, bo wtedy elektrolit się gotuje. Przypadek, który właśnie przerobiłem u siebie.

nommad86 
e39 520i sedan

Doczy: 19 Mar 2007
Skd: Śląsk
Wysany: 2010-06-16, 18:30   

Hmm gaz odpada bo nie ma. Ciekawie mówisz kolego z tym regulatorem napięcia bo w sumie będzie chyba do wymiany jak i cały alternator do regeneracji. Całe podświetlenie mi pulsuje także coś tu musi być nie halo. Kumpel od którego kupywałem auto pamiętam wymieniał sam regulator bo już wtedy pulsowało podświetlenie, pomogło to troche ale na krótką mete. Będe musiał się zająć alternatorem to swoją drogą. Zobacze ten aku może rzeczywiscie :)

Ps. Gdyby to był katalizator to chyba na zimnym też byłoby czuć bądź przy normalnej jeździe?
Ostatnio zmieniony przez nommad86 2010-06-16, 18:32, w caoci zmieniany 1 raz  

bogib184 

Wysany: 2010-06-17, 05:32   

No raczej, a zbukiem jedzie właśnie siarkowodór :lol: Karnij się bystrzej i dotknij aku i jak będzie mocno gorący to na pewno to. Nawet jak sam regulator to aku też w sumie mogło się już rozwalić. U mnie z kontrolkami też cuda nieraz się coś zapaliło, a nic się nie zepsuło. Ja nabyłem cały alternator za 80 PLN i aku mam do wymiany, bo dwie komory padły i nie trzyma prądu. :nie:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2010-06-17, 16:04   

Z akumulatora nawet bardzo przeladowanego nie będzie się wydobywał zapach zgniłych jaj (siarkowodór) Jedynie z gazów to wodór i tlen ( oba bezwonne) a z cieczy to woda lub elektrolit (jak poleci po jakimś metalu to będzie wydzielał zapachy ale nie tak smrodliwe).

Zapach siarkowodoru to tylko z wydechu!!

bogib184 

Wysany: 2010-06-17, 17:14   

Artur C., Jak się gotuje akumulator właśnie czuć zgniłym jajem, więc mi tu nie mów kolego, że nie śmierdzi. Jak nie wierzysz to zapraszam na wąchanie :tak: Tu nie chodzi o mocno naładowany aku tylko tam się po prostu gotuje, a z takiego malutkiego odpowietrznika wieje smród jak z bakutylu :mg: Jak normalnie jest ładowanie poniżej 15 volt, a przy uszkodzonym dużo, dużo wyższe to jest taka akcja. Zresztą nie będę się tłumaczył, wiem co jest u mnie, jak śmierdzi i co jest za to odpowiedzialne. Zgniłe jajo wysiada.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: