Wysłany: 2009-12-14, 14:02 Podniesienie mocy w m50b20
Witam. Tak jak w temacie... co mozna ''dłubnąć'' w m50b20 by odczuć znaczny wzrost mocy (chodzi raczej o elektronike, chociaż chętnie poczytam wypowiedzi bardziej doświadczonych kolegów co by z tym zrobili) Wiem ze najłatwiej jest napisać ''zrób swapa'' czy cos w tym rodzaju, ale mam silnik w idealnej kondycji i pragne sie dowiedzieć czy wogóle istnieją jakieś realne (koszty!) rozwiązania? i interesuja mnie koszty oczywiście... sory ze tak zamieszałem i z góry dzięki.
Skoro pytasz o takie rzeczy to znaczy że raczej zlecałbyś to komuś, czyli koszty. Ogólnie grzebanie w NA jest pracochłonne i efekty są stosunkowo słabe (i kosztowne). Nie chce Cie straszyć ale powiedzmy że za 2tys jesteś w stanie ogarnąć np dolot, wydech, pompe paliwa i regulator ciśnienia - to może, podkreślam może dodać jakieś 10-15 koni. Każdy silnik reaguje inaczej, chociaż idea jest ta sama - moc bierze się ze składu mieszanki, jej ilości i sprawności przepłukiwania no i oczywiście stopnia sprężania.
no właśnie... jestem gotów wydać gdzieś z 4tyś, liczę raczej na +40km ale to juz raczej majstersztyk tymbardziej ze to b20 a co z wałkami sportowymi???
no to w 4tys powiedzmy że jak dobrze poszukasz to jestes w stanie jeszcze obrobić głowice ale czy 40km z tego będzie przy poj. 2.0 to szczerze wątpie - chociaż trzymam kciuki
Narazie to tylko sucha teoria bo sie orientuje dopiero co ,gdzie i jakie koszta... 2.8 owszem ale nie chce sie za bardzo bawić w vanosa bo mnie przeraża ew. koszta napraw. bardziej jestem skłonny w strone m50b25 non vanos + jakieś tam bajerki... jeszcze ktoś ma jakieś propozycje? Co z elektroniką w moim b20 dało by coś wiecej wykrzesać niż te powiedzmy 10-15%???