Wysłany: 2009-12-13, 21:29 masa w e30
Witam
Jakie są objawy złego połączenia masowego ?
czy mogę zastąpić oryginalny kabel masowy (ten z miski do budy, plecionka) np. jakimś grubym kablem np. od spawarki ?
jaka powinna być minimalna średnica kabla ?
czym zabezpieczyć połączenie kabla z budą ?
PS: czy problem z masa może powodować problemy z ABS ? tzn, w momencie gdy silnik ma wolne obroty, to zdarza się ze zaświeci się kontrolka ABS. czujniki są powymieniane na sprawne używane i nie było z nimi do tej pory problemu.
Czasem słychać z komputera ABS dziwne dźwięki przy odpalaniu samochodu (nie jestem do końca przekonany czy to komputer abs, ale tak mi się wydaje.
i czy to normalne zachowanie ze gdy delikatnie hamuje i prędkość jest już bliska zero to czuć ze działa ABS? albo że w momencie jak stoję w miejscu i naciskam hamulec to czuć ze pracuje ABS?
Jak sądzicie ? opisane objawy pasują do uszkodzonego komputera ABS? czy słabej masy ? czy może czegoś innego ?
Wysłany: 2009-12-13, 22:47
Mi się wydaje, że objawy które podałeś mogą być właśnie przez zaśniedziałą masę...
Objawów braków masy jest milion, u mnie objawiało się to przez... gaśnięcie przednich świateł raz na jakiś czas... Nigdy nie zapomnę powrotu do domu, 450km w nocy z gasnącymi raz na jakiś czas światłami.
Poodkręcaj przewody, przeczyść papierem ściernym miejsca styków, podokręcaj je dokładnie z powrotem. Jak nie pomoże do wtedy zajmij się kablami/czujnikami itp rzeczami U mnie pomogło samo przeczyszczenie papierkiem, głupia robota na 30 sekund a światła nie gasną w ogóle...