BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E36] Mokra wykładzina - problem
Autor Wiadomo
Tobi 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
E36 31i SPRZEDAM!

Doczy: 16 Cze 2008
Skd: Katowice
Wysany: 2009-02-11, 13:32   [E36] Mokra wykładzina - problem

Doprowadzam moje E36 do porządku i największą bolączką jest woda pod wykładziną ale tylko od strony pasażera (prawej) - z przodu i z tyłu. Gąbka pod wykładziną jest cała namoczona, po podniesieniu wykładziny widać wodę. Czy może to być spowodowane wyciekiem z klimy? Jaki może być inny powód? Wodę odkryłem już po zakupie auta, więc nie znam przyczyny, może kolesiowi wylał się baniak wody. ;)
Druga sprawa to jak wysuszyć taką wykładzinę? Myślę, że w aucie nie da rady i trzeba będzie ją całą wymontować. Z tego co zdążyłem obczaić trzeba będzie wyjąć przednie fotele i tunel, ale czy kokpit też będzie trzeba wyjąć/poluzować, oraz czy trzeba będzie wyjąć szyny foteli? Może ktoś to robił i ma jakieś przydatne wskazówki? Chciałbym wiedzieć na co się przygotować, tym bardziej, że nie mam garażu. Czy jest sens suszyć, czy lepiej kupić nową, nie wiem czy ta już nie gnije.

Auto to BMW E36 z 1992 roku, sedan.
Ostatnio zmieniony przez Tobi 2009-02-11, 13:34, w caoci zmieniany 1 raz  

Szajbaa 
Fan Marki

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Mar 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2009-02-11, 13:59   

Nie wiem jak w e36 ale w e30 to bez zdjęcia kokpitu się nie obejdzie i nawet trzeba by wyjąć nagrzewnice zeby to dobrze wyjąć i włozyć spowrotem. fotele chyba wyjmują sie tylko z szynami(4 srubki?)

woda z klimy?? hmmm chyba predzej woda z ogrzewania, a ubywa ci płynu?? jeśli ubywa to nagrzewnica nie szczelna... ale to by się nie lało az na tył??

bez garażu?? generalnie lipa bo to jest dużo pracy no i gdzies te graty trzeba położyc.

jak ją wyjmiesz to dopiero ocenisz czy gnije czy nie???? jak nie gnije to ja bym wyprał wysuszył i zamontował.

długo już tak jeździsz??

jeśli to kwestja rozlanej wody to wysuszyć można w aucie na upartego ale tu to tym bardziej garaż potrzebny...

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-11, 14:05   

Płynu chłodniczego raczej nie ubywa, za to cieknie mi z maglownicy (idzie do regeneracji w przyszłym tygodniu). Jednak to wygląda na wodę, nie na żaden płyn. Bez garażu niestety będę musiał to rzeźbić.

Szajbaa 
Fan Marki

Wysany: 2009-02-11, 14:14   

a nie masz możliwości gdzieś u koleszki czy coś w garażu tego zrobic?

ja jak zdejmowałem kokpit nagrzewnice w e30 to zajeło mi 6 bitych godzin rozebrac i złozyc i juz nie mowmy czy długo czy krótko ok niech by tro były 3-4 h to i tak musisz wyjac to wszystko zabrac wykładzine ogarnąć ją itp a auto musi stac rozebrane...

myśle że w e36 bez zjęcia kokpitu też będzie bardzo trudno wyjac bo wykładzia zachodzi aż na sciane grodziową i zasłania ją nagrzewnica która niemal lezy na tunelu i dywanie...

jednak bardziej mnie zastanawia skad ta woda się tam wzieła??

kwestie typu krzywe auto lejąca sie drzwiami woda etc. pomijam no chyba ze kupiłeś trupa

jak ktos rozlał to powinna powoli wyeksmitowac sie z auta

bynajmniej ja jak jeżdze to zawsze mam na nogi zeby mi nic nie mokło etc.... ew. wysychało

raczej nie ubywa?? to sprawdz czy na pewno...
Ostatnio zmieniony przez Szajbaa 2009-02-11, 14:16, w caoci zmieniany 2 razy  

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-11, 14:22   

Dzięki Szajbaa. No nic, będę dłubał to w miarę możliwości. Na szczęście mam drugie auto. Najbardziej interesuje mnie kwestia skąd się to bierze, bo jak już wysuszę wykładzinę, to chciałbym mieć potem spokój, więc muszę zlikwidować przyczynę. Może podczas rozbiórki natknę się na winowajcę.
Na razie dam do regeneracji maglownicę, sprawdzę płyn chłodniczy i od spodu zbadam czy gdzieś ruda nie wyrządziła szkód.

Jakub316 

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2009-02-11, 17:26   

Szyberdach masz? Proponuje wziąć auto na myjnię czy innym szlauchem z wodą potraktować. Siadasz do auta i patrzysz, czy po uszczelkach nic nie leci, tym sposobem szybko wyeliminujesz nieszczelności jeśli chodzi o karoserię i ew. przejdziesz do czynności opisanych wyżej prze kolegów, pozdro

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-02-11, 19:06   

Szajbaa napisa/a:
Nie wiem jak w e36 ale w e30 to bez zdjęcia kokpitu się nie obejdzie i nawet trzeba by wyjąć nagrzewnice zeby to dobrze wyjąć i włozyć spowrotem. fotele chyba wyjmują sie tylko z szynami(4 srubki?)

Co ty dajesz? Tyle razy wykładzinę wyciągałem i ani razu nie było potrzeby ściągać kokpitu ; ] Sprawdź czy przewody odprowadzające wodę z szyberdachu są drożne.

E30 + E91

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-11, 20:26   

Nie mam szyberdachu. To jak z tą wykładziną? Trzeba wyciągać kokpit czy nie? Bo to znacząco zmienia czas demontażu.

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Wysany: 2009-02-11, 20:53   

gazety pod wykładzinę i niech wciąga wodę, przynajmniej narazie, żeby to coraz bardziej się nie namaczało
często wymieniaj i już, jak będziesz miał dłuższą chwilę to porozbierasz
nie wiem jak w e36, ale w e30 woda potrafiła przez tylne lampy przeciekać do przodu, więc te uszczelki też sprawdź
pozdrawiam...

mgr inż. Jędrek ;)

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2009-02-11, 21:13   

Tobi napisa/a:
Nie mam szyberdachu. To jak z tą wykładziną? Trzeba wyciągać kokpit czy nie? Bo to znacząco zmienia czas demontażu.

w e36 ciezko wyjac wykladzine bez demontazu nagrzewnicy
w 30 jest troche latwiej

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2009-02-11, 21:41   

a ja napisze tak:

obstawiam zapchana kanaly odplywowe w przedniej czesci grodzi - tam gdzie zamontowane sa wycieraczki woda sobie tam stoi i przecieka przez uszczelke miedzy grodzia i nagrzewnica :idea: odetkaj kanaly (sa tam takie gumy skierowane do dolu 2 szt mniej wiecej po 30 cm od srodka samochodu w obie strony)
co do suszenia teraz za bardzo ci sie nie uda trzeba poczekac na cieplejsze czasy(uprany dywan z e36 schnie juz 5 dni i dalej jest mokry a lezy w domu w ciepelku :? ). Na wiosne na sloneczku i wietrze da sie taka podloge wysuszc powiedzmy w 2 dni....

pozdrawiam

Szajbaa 
Fan Marki

Wysany: 2009-02-12, 08:08   

Cypisek napisa/a:
Szajbaa napisa/a:

Co ty dajesz? Tyle razy wykładzinę wyciągałem i ani razu nie było potrzeby ściągać kokpitu ; ] Sprawdź czy przewody odprowadzające wodę z szyberdachu są drożne.

ale o jakim demontarzu mowimy??? rozrzucania auta na graty czy robieniu porządnej roboty?? ja nie lubie walczyc na siłe i bym zdejmował po kolei wszystko ;]

Rafał 

Wysany: 2009-02-12, 09:14   

wrona napisa/a:
obstawiam zapchana kanaly odplywowe w przedniej czesci grodzi

bardzo prawdopodobne

i leje sie nie tyle przez uszczelke ale przez otwór którym do nagrzewnicy dostaje sie powietrze czyli przez wentylator

wojtaq 

Pomg: 10 razy
Doczy: 17 Lut 2006
Skd: Jaworzno
Wysany: 2009-02-12, 11:00   

najlepiej to podjedź do kogoś kto ma odkurzacz piorący i wyciągnij ile się da wody , wkładaj gazety i szmaty na wykładzinę, jeździj bez dywaników i puszczaj mocno ogrzewanie na nogi to zawsze coś podsuszysz tylko otwieraj okna żeby wilgoć mogła wyparować
do wyciągania wykładziny lepiej wziąć się w 2 osoby bo jest dużo łatwiej
jak robiłem z Kavką remont e30 to wykładzina suszyła się przez 7 dni na cholernym słońcu a jak przyszło do wkładania do auta to była mokra więc naprawde dobrze musi się wysuszyć
woda może wlewać się też przez jakąś dziurę w budzie , obadaj dobrze blacharke
jak wyciągniesz wode ile bedziesz dał rade i nie będzie spowrotem wracała tzn że dywan mógł być poprostu zalany czymś i wystarczy wysuszyć ale i tak lepiej wszystko posprawdzać
324dA

Rafał 

Wysany: 2009-02-12, 11:02   

wojtaq napisa/a:
najlepiej to podjedź do kogoś kto ma odkurzacz piorący i wyciągnij ile się da wody

na wiekszosci stacji benzynowych jest duzy odkorzacz :)

pabello 
Miłośnik

Doczy: 27 Cze 2008
Skd: Chojnice
Wysany: 2009-02-12, 19:52   

a moze masz poprostu bude zgnitą i jak jedziesz to ci chlapie :wink:
racja szkoda ze niema lata, otworzyl bys drzwi w jakis cieply dzien i po problemie :]

BMW- Bojowa Maszyna Wojenna

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-13, 08:31   

Dzięki panowie za pomoc, będę szukał przyczyny wg Waszych wskazówek. Jak uda mi się znaleźć, to dam znać.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2009-02-15, 00:26   

u mnie przednia szyba ledwo sie trzymala i co jakis czas (jak byl wiekszy deszcz to bylo mokrawo... okazalo sie to zupelnie przypadkowo jak pekla szyba (od kamyka) i wymieniali mi ja... szyba wyszla praktycznie bez zadnego ciecia...
ale moze nie ma biedy i po prostu ktos "nanosil sniegu do srodka" i masz mokro (chyba ze wody jest duzo)....

Mario31m 

Doczy: 22 Lis 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2009-02-15, 12:07   

Co do wyjęcia wykładziny to nie musisz wyjmować ani kokpitu ani nagrzewnicy.
W moim E36 w sierpniu wyjmowałem środek i bez problemów wykładzina wychodzi.
Mam E36 sedana z 1995.

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2009-02-16, 07:34   

Mario31m napisa/a:
Co do wyjęcia wykładziny to nie musisz wyjmować ani kokpitu ani nagrzewnicy.
W moim E36 w sierpniu wyjmowałem środek i bez problemów wykładzina wychodzi.
Mam E36 sedana z 1995.

i moze jeszcze napiszesz ze jej nie ciąłeś wyjmujac spod nagrzewnicy...............

pozdr

Grigori/// 

Doczy: 02 Mar 2006
Skd: Zabrze/Andijk NL
Wysany: 2009-12-28, 18:03   

cze a umnie woda sie gromadzi w bagazniku a dokladnie w kole zapasowym nie wiem jaka to przyczyna?????

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: