BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E39] 528 jaki olej?
Autor Wiadomo
KeMoT... 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 30 Maj 2007
Skd: Łańcut
Wysany: 2009-10-18, 11:30   [E39] 528 jaki olej?

Witam
Panowie jakim olejem zalac 528 ? nie wiem jaki byl wcześniej olej bo samochód kupiłem przebieg 310 km i to jest rzeczywisty przebieg. proszę o pomoc szukałem dużo na tem temat jedni pisza żeby nie lac półsyntetyk inni ze lac...
wiec jak to jest w końcu? jeszcze na dodatek ostatnio odezwały sie popychacze... zdarzało sie to sporadycznie ale teraz juz caly czas :(
denerwujące jest to byc moze zmiana oleju na lepszy pomoże ... prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-10-18, 12:51, w caoci zmieniany 1 raz  

bujonik 

Pomg: 3 razy
Doczy: 13 Pa 2008
Skd: Błonie
Wysany: 2009-10-18, 11:47   

castrol 10w40 lej śmiało kup na zime modyfikator plus i popychacze ucichna:) gdzieś czytałem że popychacze w m50 i m52 zaczynaja byc słyszalne nawet przy przebiegu 80tys:)
ja mam swoim m50 230.. i przy rozruchu zima stukaja przez kilka sek pózniej cichna...

sprawa jest prosta na pewno nie jezdzisz na mineralnym wiec nie zaszkodzisz silnikowi jak nalejesz polsyntetyk, nawet jak jezdzisz na pelnym syntetyku.
najbezpieczniejsze rozwiązanie 10w40:)
Ostatnio zmieniony przez bujonik 2009-10-18, 11:52, w caoci zmieniany 2 razy  

jurexxx 

Doczy: 28 Kwi 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-10-18, 13:15   

bujonik napisa/a:
castrol 10w40 lej śmiało kup na zime modyfikator plus

Jaki modyfikator plus? A może lepiej minus? Żadnego dziadostwa nie dolewaj do oleju.
Kup valvoline, motula lub liqui moly. Ja jeździłem na castrolu i samochód puszczał mi niebieskie bączki z rana przy odpalaniu. Na motulu nic takiego się nie dzieje. Castrol nie posiada najlepszej opinii. Co do popychaczy, u mnie przy 300 000 nic stuka przy odpalaniu, ale jak kolega mówi jest to normalne w tych silnikach i wcale się nie zdziwię jak za chwilkę zaczną się moje odzywać.
Ostatnio zmieniony przez jurexxx 2009-10-18, 13:16, w caoci zmieniany 1 raz  

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 13:20   

cos masz do modyfikatora plus?? zamierzam to kupić więc z checią dowiem sie jakie jest Twoje zdanie
jka jeżdze na castrolu i niemam żadnych problemów...

[ Dodano: 2009-10-18, 13:21 ]
uzasadnij Swa ocene dziadostwo:) jeśli możesz oczywiście

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-10-18, 13:22   

bujonik napisa/a:
castrol 10w40 lej śmiało (...) najbezpieczniejsze rozwiązanie 10w40:)

Po co pieprzy.... takie bzdury. właśnie przez użytkowanie na nie właściwym oleju najcześciej odzywa się rozrżąd w siloniku...M52 to nie traktor po co laś 10W40 bo przebieg bo nie wiadomo co było przedtem ludzie takie mity biorą się z niewiedzy nie raz zdarzyło mi się że przyjeżdża do mnie koleś i chce by lać 10W albo i 15W bo mu tam inny mechanik czy sąsiad powiedział że przy przebiegu 280tys trzeba lać. Silnik chodzi równo dobrze zużycie w normie nie cieknie nie kopci to po jakiego wała zmieniać olej na inny niż zalecany. :wow: :help:

Zalecenia dot. olejów silnikowych: Edge 0W-30 / Edge 5W-30 / Edge Sport 0W-40 do wszystkich silników, z wyjątkiem S62/E39 produkowanych do lutego 2000 r.; wolno także stosować Edge Sport 0W-40 / Edge 0W-30 / Edge 5W-30 we wszystkich silnikach, z wyjątkiem N42, N62, W10-z
Skor tak nakazuje fabryka to używaj jednego z powyższych a nie sugeruj się opiniami teoretyków czerpiących wiedzę z gazetek tesco czy TANIO PL szukających oszczędnosci w zakupie kilku litrów oleju... zaoszczędzisz na oleju a dołożysz potem pięć razy więcej w niedługim czasie do naprawy rozrządu albo remontu silnika.

Tyle było już o olejach silnikowych na tym forum a dalej są wypowiedzi w stylu Bujonika... Jasne lej śmiało 10W40 ... Będziesz Miał Wydatki...

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 13:25   

a jak miał juz nalany połsyntetyczny to nic sie nie stanie jak teraz naleje pelensyntetyk?
po co tak wulgarnie...?

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-10-18, 13:35   

Bujonik a co się według ciebie stanie?... zważą się pogryzą czy zaczna się kłócić w silniku o to który był pierwszy :wink:
Przy wymainie oleju też nie zlejesz dokąłdnie zużytego oleju zawsze coś zostanie w panewkach na korbowadach w pompie na ścinakach gładzi cylindrów w kompensatorach luzu zaworowego
Wiec jak zmienisz co co się stanie?

Co do modyfikatorów wszelkiego typu to nie znam potwierdzonych danych przez jakikolwiek uznany ośrodek badań o jego zbawiennym wpływie na dziąłnie silnika kilka lat temu lansowano jakiś środek na bazie teflonu ... i jakoś cicho wszyscy o nim zapomnieli taki był skuteczny dzisiaj będize to modyfikator plus jutro modyfikator ceramiczny czy inne...

Pozatym jak przeczytasz coś na temat olejó silnikowych to sam zauważysz że w oleju sa środki nei tylko smarujace ale także płuczące i zabezpieczające przed korozją itd...
chcesz poprawiać badania wytwórców oleju środkiem za 55zeta... proszę bardzo :spoko:

metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2009-10-18, 13:38   

bujonik napisa/a:
a jak miał juz nalany połsyntetyczny to nic sie nie stanie jak teraz naleje pelensyntetyk?
po co tak wulgarnie...?

spuść wszystko (najlepiej odkręć miche i wyczyść dokładnie), wymień filtr i będzie ok

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 13:47   

no dobra... to i ja sie czegos dowiedzialem . i prosze byście mi doradzili przez 3 lata jezdze na castrolu 10w40 myślałem ze ten olej jest dobry, bede wymiał olej przed zima co bedzie najlepszym rozwiazaniem co mam nalac??

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-10-18, 14:00   

bujonik napisa/a:
no dobra... to i ja sie czegos dowiedzialem . i prosze byście mi doradzili przez 3 lata jezdze na castrolu 10w40 myślałem ze ten olej jest dobry, bede wymiał olej przed zima co bedzie najlepszym rozwiazaniem co mam nalac??

nie masz w opisie auta więc nie wiem do jakiego silnika... sądząć po aucie z avataru to IS ale moge się myslić 5W40 to rosądny wybór gdy nie używasz auta do ciągłej walki na drodze... w przeciwnym wypadku 0W30/40
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-10-18, 14:05, w caoci zmieniany 1 raz  

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 14:04   

m50 z vanosem 94 rok...

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-10-18, 14:12   

w Nowych lano 0W40 dopuszcza się 5W40 i ten najczęściej jest stosowany sam lałem 5W40 do m50 z vanosem auto w momencie kasacji miało 523tys. km i to był rzeczywisty przebieg ciągnał już sporo oleju przez pierścienie w trasie i przy deptaniu powyżej 4tys.obr. pozostawiając chmurkę ale rozrząd, vanos i kompensatory luzu zaworowego nigdy nie dzwoniły i nie maiłęm kłopotów z głośną pracą nawet po kilku dniowym postoju...

jurexxx 

Doczy: 28 Kwi 2009
Wysany: 2009-10-18, 14:14   

bujonik napisa/a:
[ Dodano: 2009-10-18, 13:21 ]
uzasadnij Swa ocene dziadostwo:) jeśli możesz oczywiście

MARAS napisa/a:
Pozatym jak przeczytasz coś na temat olejów silnikowych to sam zauważysz że w oleju sa środki nei tylko smarujace ale także płuczące i zabezpieczające przed korozją itd...
chcesz poprawiać badania wytwórców oleju środkiem za 55zeta... proszę bardzo

Nic dodać, nic ująć.
Ostatnio zmieniony przez jurexxx 2009-10-18, 14:15, w caoci zmieniany 1 raz  

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 14:22   

MARAS napisa/a:
w Nowych lano 0W40 dopuszcza się 5W40 i ten najczęściej jest stosowany sam lałem 5W40 do m50 z vanosem auto w momencie kasacji miało 523tys. km i to był rzeczywisty przebieg ciągnał już sporo oleju przez pierścienie w trasie i przy deptaniu powyżej 4tys.obr. pozostawiając chmurkę ale rozrząd, vanos i kompensatory luzu zaworowego nigdy nie dzwoniły i nie maiłęm kłopotów z głośną pracą nawet po kilku dniowym postoju...

czyli co moge nalać 5w40 a nawet 0w40?

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2009-10-18, 14:34   

bujonik napisa/a:
czyli co moge nalać 5w40 a nawet 0w40?

słowo "mogę" jest w powyższym zdaniu niestosowne, po dokładnym przeczytaniu powyższych postów sam stwierdzisz, że powinieneś użyć słowa "powinienem"

Ostatnio zmieniony przez metaldaw 2009-10-18, 14:34, w caoci zmieniany 1 raz  

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 14:42   

ok powinienem :) ale jaki 0w40 czy 5w40 chce mieć konkret :)
mam przejechane 230 tysi nie bierze oleju nawet przy pożadnych katach nie dolewam kapki od wyamiany do wymiany... takze wydaje sie przebieg faktyczny... i prosze mi podać konkretny olej jaki mam zakupić z góry olbrzymie dzieki:)

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2009-10-18, 14:59   

ja bym lał 5w40 :spoko:

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-10-18, 15:04   

konkretnie to już odpowiedziałem kilka postów wyżej normalna eksploatacja 5w40 przy ekstremalnej eksploatacji 0W40 a może być i 0W50 im wyższa wartość po literze W tym wiksza gętość gorącego oleju czyli w przypadku ekstremalnej jazdy zalecana mniejsze rozrzedzenie oleju wiąże się z lepszym smarowaniem ukłądu.
co do marki to już wybór pozostawiam Tobie ma mieć na etykiecie zastosowanie i dopuszczenie z zaleceniami BMW API SJ/CD lub wyższa lub ACEA A3/B3-96 w przypadku katowania pościej mówiąc o podwyższonych włąściwościach smarnych nie myl z olejami o podwyższonej trwałości typu LongLife czyli oleje klasy -98 i -01 czy -04 bo to jak napisałem wcześniej do normalnej eksploatacji a wtedy mozesz wymeiniać olej nawet co 20tys. jednak jak pałujesz auto tylko olej o podwyższonych włąściwościach smarnych!
BMW zalecają stosowanie Castrola nawet na korku wlewu oleju masz to wytłoczone czy w jakiej kolwiek instrukcji tak jak w przypadku np. renault nakazuje by stosować ELFa...
Ale wcale to nei znaczy że musi to być Castrol musi to on mieć odpowiednie parametry.

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 15:07   

.....................................................
Ostatnio zmieniony przez bujonik 2009-10-18, 15:09, w caoci zmieniany 1 raz  

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-10-18, 15:09   

metaldaw napisa/a:
ja bym lał 5w40 :spoko:
ja też bo ile razy zdarzy mi się pocisnąć... w Borsku czasem na światłach czasem w sobote na jakimś spotkanku a na codzień stoję w korkach jade po zakupy czy do pracy więc stosowanie olejów 0W.... nie ma najmniejszego sensu bo olej nie osiąga ekstremalnych temperatur pracy dla których został wyprodukowany.

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 15:16   

no i wszystko jasne:) troche sie obawiam...

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-10-18, 15:26   

Jężlei masz wątpliwości do do stosowania czy zmian czy olejów czy na czym jeździć pogadaj na priv z Puzem, Sławem, Lukasem... mają doświadczenia z rózżnymi olejami na własnych silnikach z różnymi skutkami.

Ale coś w tym jest skoro do m62 wlewa koleś po zakupie 5W40 chociaż jest według specyfikacji dopuszczalny a zalecany 0W40 bo skoro ma już nalatane i co się dzieje gra hydraulika na gorącym silniku chociaz na zimnym jest cisza jak w kościele następnie wymienia dwa dni później lejąc 0W40 i jest cisza...i na zimnym i na gorącym

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 15:46   

mała mam wiedze jeśli chodzi o oleje dlatego tez poslucham Ciebie widac ze sie znasz:)
ok kupie 5w40 podaje link do aukcji czy ten ma dobra specyfikacje pytam gdyz troche wiecej jest podanych danych niż Ty podałeś wczesniej...
http://moto.allegro.pl/it...cki_7_litr.html
Ostatnio zmieniony przez bujonik 2009-10-18, 15:59, w caoci zmieniany 1 raz  

MAJSU 

Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2009-10-18, 16:09   

Już ktoś wcześniej ci radził że Castrol to szit i pamiętaj o tym a druga kwestia jest taka że nie kupuje się oleju na Allegro.

bujonik 

Wysany: 2009-10-18, 16:14   

przykładowo podałem a dlaczego na allegro sie oleju nie kupuje?? bo jest duzo taniej:)??
jedni radza castrol drudzy ze gówno sam nie wiem co myslec...wiec może ktos w końcu poda konkretny olej jaki kupic .

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: