Wysany: 2010-01-26, 15:59 JAKIE POWINNO BYĆ ĆISNIENIE W CYLINDRACH IS?
witam mam bmw e36 is bylem dzis z ciekawosci zmierzyc cisnienie w cylindrach i podeszedl mechanik z jakims zegarem wykreca swiece i karze mi tak jakby odpalic pojawia sie 15 pytam sie dobrze a on zobaczymy dalej no to kolejny 14,5 3-15 4-15 i mowie i jak a on do mnie lepiej niz fabryka powiedza\ial ze sporym zdziwieniem oraz zaklopotaniem heehee ucieszony przyjechalem do domu patrze na dane techniczne a tu pisze ze powinno byc 10 wiec nie wiem czy mnie zrobil w h.....czy co????
[ Dodano: 2010-01-26, 16:16 ]
oraz jaka jest róznica miedzy sprawdzaniem kompresji na zimnym i cieplym silniku oraz wykrecania wszystkich swiec lub 2???
14-15 atmosfer... taka kompresja powinna być i to wynik bardzo dobry
Nie jakiś tam zegar tylko manometr.
Ciśnienie mierzy się na silniku rozgrzanym temp. co najmniej 80 stopni celcjusza na zimnym to się w dieslach mierzy.
Świece powinny być wykręcone wszystkie by podczas pomiaru zminimalizowac opory podczs kręcenia rozrusznikiem.
Przepustniaca podczas poemiaru otwarta całkowicie (maksymalnie) lub pedał przyspieszenia (gazu) wciśnięty do oporu.
Powinien być wyjęty przekaźnik pompy paliwa by do cylindrów nie było wtryskiwane paliwo bo po co, po pierwsze może zafałszować (podwyższyć) wyniki pomiaru po drugie zostanei wydmuchane do wydechu i spłynie do katalizatora co nie jest wskazane i może go uszkodzić a w skrajnych wypadkach dojść do eksplozji niespalonego paliwa w wydechu i rozerwać katalizator bądź tłumik zwłąszcza gdy nie jest już w najlepszej kondycji naruszony wieloletnią korozją.
Dlatego moge podejrzewać, że skoro pytasz to nie zostało to przprowadzone jak powinno stąd taki wynik lub silnik jest w naprawdę dobrej kondycji.
A liczba 10 z danych technicznych o jakich napisałeś dla silnika m42b18 czyli IS'a to nie wartość kompresji dla tego silnika tylko stopnień sprężania i są to dwa różne pojęcia.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
czemu wiecej nie znaczy lepiej???kiedys byłem zagorzalym motocyklista i kumpel mial yamache z taka komprecha ze sie w pale nie miesci nie dosc ze bral inne takie same lub podobne modele to jeszcze mial sile A wiadomo ze czym wieksza predkosc to tym wieksze opory powietrza które spowalniaja i to znacznie pojazd wiec logiczne im wieksza moc tym pojazd ma latwiej przezwyciezyc opory powietrza
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2010-01-28, 21:14
piotrbmw4 napisa/a:
A wiadomo ze czym wieksza predkosc to tym wieksze opory powietrza które spowalniaja i to znacznie pojazd wiec logiczne im wieksza moc tym pojazd ma latwiej przezwyciezyc opory powietrza
Masz rację ale moc silnika nie zależy tylko od ciśnienia sprężania.
to takze prawda ale jezeli kompresja jest ok to znaczy ze silnik miewa sie w dobrym stanie prawda?przecierz z uszkodzonymi wewnetrznymi elementami nie bedzie dobrego sprezania
tak po tym co sie naczytalem i po tym co niektorzy pisali na forum zastanawiem sie ilu z nas mialo dokladnie tak jak to powinno byc przeprowadzane cisnienie w cylindrach???cos mi sie wydaje ze wiekszosc z nas wywalila kase w bloto !!
Praktycznie jest tak. Jeśli wszystko zawiodło , nie masz pojęcia co się dzieje - sprawdzasz kompresję. Wychodzi wtedy szydło z wora. Mało kto robiąc pierwsze podejście do silnika mierzy sprężanie. Ono zawsze prawdę powie, choć nie jednoznaczną co do przyczyn usterki. Wiadomo - pierścionki , gładzie , zawory. Każdą z nich można eliminować przeprowadzając odpowiedni pomiar i podejmować odpowiednią naprawę ( z reguły wymiana silnika ) A co do sprężania jakie jest to : zbyt duże powoduje niepotrzebne naprężenia w układzie korbowym z zbyt małe złą mieszankę i tak w koło. Więc ani jedno ani drugie nie jest pożądane. (szkoła się kłania)
Ja w swoim M40 mam po 12. Jak by ktoś był chętny mogę dokonać pomiaru, bo zamiast jeździć po warsztatach postanowiłem zakupić sobie taki manometr, jeszcze muszę sobie kupić do ciśnienia oleju
_________________ nie sztuka jest zabić muchę przednią szybą, tylko boczną.
Swapy,naprawa elektroniki(wzmacniacze lampowe,gramofony itp.)