Wysany: 2010-02-22, 17:49 Wyrzuciłem LPG i nie odpala.
Jak w temacie.Silnik m30b30.Wyrzuciłem gaz.auto nie wąchało benzyny ze 4 lata.Ja nią zrobiłem ok 2000 km poprzedni właściciel zakładał lpg I generacji i zaraz spalił pompę na samym gazie zrobił ok 15 tysięcy km. potem auto 3 lata stało.Ja podjąłem decyzję że wywalam gaz.Kupiłem pompę i przepływkę (tamtą szlag trafił od strzałów).wywaliłem odcięcie wtryskow przekaźnikiem (połączyłem z powrotem przecięty plus do wtrysków ).Pompa podaje paliwo dochodzi do samego kolektora(odpinałem te dwa węże i sprawdzilem) iskra jest.A auto nie odpala.Dodam,że chodziło na samym gazie do końca.Bardzo proszę o podpowiedzi.
_________________ Zawsze boookiem )))
E34 520i M50B20 Brokatrott Metallic
E36 318iS Coupe M-Technic Dakargelb II
No tak też pomyślałem.ale da się odratować czy wymiana.Napięcie dostają na 100%.Może jakie czyszczenie by pomogło.??Dawałem mu strzykawką paliwo bezpośrednio w dolot to załapywał.
czy da sie odratować hmm.... pewnie tak , ale przy tak długim czasie "posuchy" dla wtrysków nie liczył bym na jakies "cuda" , raczej wątpie ze wszystkie ruszą.
to jest własnie nawiekszy bład uzytkowników LPG , ze olewaja prace silnika na benzynie , silnik MUSI od czasu do czasu dostać benzyne , ja to robiłem w ten sposób ( oczywiscie pomijając codzienne odpalanie na benzynie) ze jak miałem jakąś trase to przynajmniej część trasy jezdziłem na benzynie z jakimś dodatkiem do czyszczenia układu zasilania paliwem
kolego nie plus a masa jest od wtrysków ale to szczegół, co do wtrysków to myjka ultradźwiękowa wystarczy ,a najlepiej wyciągnij listwę tak żeby do niej dostarczać paliwo i zobacz czy aby na pewno zapiekło wtryski ,bo coś paliwa powinny podać, a na odwrót przez przypadek od paliwa nie podłączyłeś
_________________ Bandyci Mogą Wszystko
[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja [/move]
jednak błąd.Idzie wężem ale powietrze.Odpiąłem powrót paliwa przy regulatorze ciśnienia i nic nie leci.nawet nie kapnie.Wlałem na suchy bak 10l paliwa.Jak odkręcę wężyk przy dojściu do listwy syczy powietrze i kropelki benzyny pryskają.czyli jednak nkie dostaje wahy.Chyba bedzie trzeba jutro dolać z 10l i spróbować.A może ten układ trzeba odpowietrzyć najpierw??
Heh.pompa nie nowa ale od bezgazowca. a filtr jutro zakupię i wrzucę.a zbiornik był myty.ale nie wyjmowany.Wyjąć go to porażka próbowałem
[ Dodano: 2010-02-22, 20:11 ]
Heh.pompa nie nowa ale od bezgazowca. a filtr jutro zakupię i wrzucę.a zbiornik był myty.ale nie wyjmowany.Wyjąć go to porażka próbowałem.
pompy inaczej zmontować się nie da bo jest na zatrzaski jutro doleję z 10 litrów to będzie z 1/4 baku to już nie ma siły żeby nie zassało.no i zwalam wtryski i czyszczę żeby mieć pewność.Bo jak na razie to nie ma w ogóle powrotu z listwy.trzeba walczyć dalej
pompy inaczej zmontować się nie da bo jest na zatrzaski jutro doleję z 10 litrów to będzie z 1/4 baku to już nie ma siły żeby nie zassało.no i zwalam wtryski i czyszczę żeby mieć pewność.Bo jak na razie to nie ma w ogóle powrotu z listwy.trzeba walczyć dalej
Da się źle zamontować, może ci dobrze nie zaskoczyć, wiem napiszesz że się nie da aja ci powiem że się da bo sam tak u siebie zrobiłem i mi coś nie grało jak na leży, do tego jak mogłeś źle podłączyć przewody paliwowe
_________________ Bandyci Mogą Wszystko
[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja [/move]
Dzisiaj wyjąłem wtryski i wszystkie stoją.Już się moczą w benzynie.Jutro kompresor i naprzód,Mam jeszcze pytanko.czy da się sprawdzić regulator ciśnienia paliwa.on ma się chyba otwierać gdy pompa nabije ciśnienie 2.5 bara.??
co zamierzasz z nim zrobic ? przedmuchanie na zamkniętych nic nie da .
maciekwuwua napisa/a:
Mam jeszcze pytanko.czy da się sprawdzić regulator ciśnienia paliwa
da się najlepiej w układzie pod ciśnieniem zobaczyc czy w przewodzie podciśnieniowym sterującym membraną regulatora nie ma paliwa ,jeśli jest to membrana uszkodzona .
maciekwuwua napisa/a:
gdy pompa nabije ciśnienie 2.5 bara.?
ma zrzucac gdy w układzie występuje ciśnienie 3,0 bar.
Wyjąłem i mam je pojedynczo.Mogę je otworzyć na krótko i wtedy każdy z osobna przedmuchać kompresorem kiedy jest otwarty.Zle kombinuję??Dzięki za radę z tym regulatorem...jak poskładam to lookne.
chemik211stąd wnioskuję bo jak dmuchnąłem kompresorem po wyjęciu w każdy jeden wtrysk to zbite.
Wtryski poleżały w nitro prawie dwa dni dzisiaj wstrzykiwałem w wąż od kompresora strzykaweczkę benzyny i wszystkie udało mi się przedmuchać.przy okazji muszę kupić wszystkie oringi bo z każdego wtrysku zostawały mi w palcach w kilku kawałkach, chyba będzie.ok jutro zakładam całą listwę i powinien zapalić chyba ,że jeszcze jakieś kwiatki wyjdą.Walki ciąg dalszy
No to jasność że :cenzura:c musiałem mu podać prąd i tak też zrobiłem Na zamkniętym to raczej bez sensu.Nie jestem laikiem bo gdybym był to bym się nie brał za zdejmowanie listwy tylko prowadzał do warsztatu czego nie lubię bo 90% to naciągacze i zamieniacze części.Ostatnio były mrozy i moja Toyota Carina stała a spuściłem z niej tylko wodę.Potem jak zalałem borygiem to mi ubywało zaprowadziłem do warsztatu bo nie miałem ochoty w mrozy się sam babrać.Wymieniali mi termostaty węże a płyn jak leciał tak lecial.i ubywał.Matka zostawiła parę złotych.Dopiero jakieś 2 tyg temu jak odkręcilem osłonę kolektora wydechowego żeby ją wyczyścić bo latała zobaczyłem że płyn po bloku cieknie.I się okazało że ten wyciek jest przez lekko wypchnięty brok.tylko żadnemu pajacowi w warsztacie nie chciało się tam zajrzeć.Sorry za offtopic.
co do gazu jeszcze...jakis rok temu zdejmowalem kumplowi instalacje z kadeta 2.0 16v (c20xe) instalacja takze byla na przyslowiowa srubke....kadet tez troche stal i byl palony z gazu bo pompa byla spalona......po zmianie pompy i wywaleniu gazu auto nie palilo dalej...akcje z wtryskami robilem podobna ....a co sie okazalo nie bylo sterowania na wtryskach poniewaz przekaznik od instalacji lpg je odlaczyl a jak wywalilem wsztko to przeoczylem to ze musze wtrychy podpiac znowu na stale
No to jest dosyć trudny temat.Ale u mnie przekaźnik był wpięty w gruby przewód plusowy dający napięcie.Złączyłem go z powrotem tak jak powinno być.Wisiał jeszcze jeden czerwony kabelek ale jak się okazało szzedł on do przepływki.też go podpiąłem tam gdzie był.Jak już wywaliłem wtryski to wyczyścilem przedmuchałem nie powiem bo syf poszedł a przez 3 to naprawdę ledwo szło a ciśnienie dałem 7 atmosfer.teraz doszedł mi koszt oringów bo wszystkie zostały mi w palcach a tylko serwis Auto Fus Warszawa 10 pln za sztukę Będę kombinował.