będę chciał wyczyścić wtryski do m20 w myjce ultradźwiękowej. Nigdy przedtem nie miałem do czynienia z takim sprzętem, jakiego płynu użyć do czyszczenia wtryskiwaczy. W sensie co wlać do wanny myjki. Wodę czy może benzynę? jako że to pożyczona myjka nie chciał bym jej uszkodzić, ani tez wtrysków. Jak długo powinienem trzymać wtryskiwacz w myjce? Ma ktoś jakieś doświadczenia ?
To od ojca z pracy, i on nie ma o tym pojęcia w tym rzecz, oni używają tego do czyszczenia narzędzi sterylnych, i używają wody destylowanej z dodatkiem spirytusu (czyli vodki )
ja zastawiam się tylko czy benzyna np. pod wpływem ultra dźwięków nie nagrzeje się do tego stopnia ze się zapali.
To od ojca z pracy, i on nie ma o tym pojęcia w tym rzecz, oni używają tego do czyszczenia narzędzi sterylnych, i używają wody destylowanej z dodatkiem spirytusu (czyli vodki )
ja zastawiam się tylko czy benzyna np. pod wpływem ultra dźwięków nie nagrzeje się do tego stopnia ze się zapali.
nic się nie nagrzej i nie zapli od ultradźwieków bez iskry nie będzie zapłonu...
Sam używam myjki ultradzwiękowej jednak cześciej do celów jubilerskich i przy odtłuszczaniu myciu wstęnym używam ciepłej wody z płynem do mycia naczyń ludwik nic nie pobije jego skutecznosci w usuwaniu osadów i zabrudzeń obojętnie czy są kwaśne czy zasadowe rozpuszcza nawet ciężkie woski polerskie a próbowałem już wiele specyfików myjących. Do mycia w celu uzyskania połysku bez smug roztworów spirytusowych z wodą destylowaną potem suszenie spręzonym powietrzem i wyroby sa idealnie czyste.
W przypadku wtryskiwaczy jak leja to mycie im już nie pomoże jedynie jak są zapchane można oczyścić z syfu.
W przypadku czyszczenia ultradzwiękami wtrysków nie wpadnij na pomysł użycia zwykłej benzyny. Dlatego, że jest tłusta to raz a po drugie smrodliwa możesz użyć ekstrakcyjnej ale smród jest i tak a wanna myjki długo będzie jechała benzyną po użyciu. Skoro to pożyczona myjka to odpada. Do czyszczenia ultradzwiękami użyj nafty (lepsze właściwości płuczące i penetrujace od benzyny. Możesz użyć jak najbardziej zwykłego denaturatu chyba że ojciec ma dostęp do spirytusu skażonego to myj w spirytusie takim jaki używają ale bez dodatku wody. PO wodnej kąpieli wtryskiwacz będize nadawał sie na śmietnik.
NIe wrzucaj ich luźno na dno wanny!!! nie moga się o siebie obijać wzajemnie czy o dno, brzegi wanny zawieś je tak by były zanurzone w wnnie.Zdarza się często po takiej operacji mycia wtryskiwacza w wannie ultradźwiekowej, że już nie działa po myciu, dlatego według mnie jest mało skuteczna w stosunku do ryzyka uszkodzenia wtryskiwaczy.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-03-03, 13:19, w caoci zmieniany 1 raz
No a w takich pro zakładach to chyba też używają myjki ultra dźwiękowej do czyszczenia wtrysków. Mam listwę na samochodzie i jedna luzem kupioną, więc mogę zaryzykować. Chce tez wymienić te o-ringi.
No a w takich pro zakładach to chyba też używają myjki ultra dźwiękowej do czyszczenia wtrysków.
Dokładnie tak.
Ja porosiłem o to mojego kolegę (pracownika naukowego Politechniki Śląskiej) i dwukrotnie już moje wtryskiwacze (M20B25) były myte przy pomocy myjki ultradźwiękowej w laboratorium Politechniki Śląskiej. Pierwszy raz 9 lat temu w moim poprzednim E30 i drugi raz 2 lata temu w obecnym samochodzie.
Oba zestawy działały po myciu perfekcyjnie
Co do odczynników stosowanych do mycia to wiem że stosowana była benzyna ekstrakcyjna, aceton i alkohol metylowy (w różnych stężeniach). Profesjonalna myjka ultradźwiękowa posiada także regulację częstotliwości ultradźwięków.
Rodzaj, ilość i stężenie odczynników oraz częstotliwość ultradźwięków dobiera się w zależności od tego jaki rodzaj zanieczyszczenia i z czego ma być usunięty (wymaga to niestety trochę wiedzy teoretycznej i praktyki). Inna technologia mycia będzie prawidłowa i skuteczna dla narzędzi sterylnych, inna dla celów jubilerskich inna dla wtryskiwaczy benzynowych i jeszcze inna dla wtryskiwaczy z silników Diesla.
Ważne jest aby podczas procesu mycia "otwierać" wtryskiwacze podawając napięcie stałe 12 V np. z prostownika. Należy oczywiście pamiętać o biegunowości przy podłączeniu no i o tym żeby się nie podpalić wytwarzając iskrę w okolicy myjki, najlepiej podłączyć oryginalną wtyczkę do wtryskiwacza i poprowadzić długi przewód do prostownika gdzieś na drugi koniec pomieszczenia.
Skuteczność - BARDZO WYSOKA
Przykład:
Po ostatnim myciu musiałem przeprowadzić regulację składu mieszanki, ponieważ wymyte wtryskiwacze zaczęły podawać znaczne większą (prawidłową) ilość paliwa i wzbogacona poprzez to mieszanka powodowała delikatne spalanie detonacyjne w układzie wydechowym oraz nieprzyjemny zapach (benzyny i spalin) z rury wydechowej.
Co do oringów wtryskiwaczy to zdecydowanie polecam oryginały BMW (dostępne w ASO), są drogie, ale w 100% spełniają swoje zadanie i nie tracą elastyczności nawet po wielu latach.
O-ringi praktycznie od każdego wtrysku boscha pasują, Ja dla przykładu kupuję je w hurtowni łożysk i uszczelnień po 0,80(80gr)zł za 1szt.Co do preparatu to dobry jest preparat warsztatowy do czyszczenia wtrysków wynnsa
_________________ Bandyci Mogą Wszystko
[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja [/move]
HARTGE Tyle kosztuje o-ring w hurtowni w krk, nie jest dobierany na oko, tak jak mówię wole mieć na wzór bo czasem dziwne rzeczy wychodzą ludziom z katalogu, ale jak by nie patrzeć jak cię stać to wydawaj na org.o-ringi w serwisie i kupuj te same co ja za prawie darmo
_________________ Bandyci Mogą Wszystko
[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja [/move]
150 zł. za 13 małych gumek to bardzo dużo
Ale guma gumie nie równa, a co za tym idzie oring oringowi też nie (niestety).
Na etapie projektowania np. silnika spalinowego materiał z którego wykonane są dane części lub podzespoły dobierany jest w zależności od "środowiska" w którym będzie pracować.
Czy oring zastosowany np. do połączeń parownika układu mroźniczego (temp. otoczenia - 35 st. C) i oring wtryskiwacza benzynowego (temp. otoczenia + kilkaset st. C) będzie taki sam mimo identycznych wymiarów
Przykładem mogą być uszczelniacze zaworowe które po kilku lub kilkunastu latach eksploatacji stają się twarde (wręcz "plastikowe") - skutek zwiększone zużycie oleju przez silnik.
Byłem pod WIELKIM WRAŻENIEM kiedy po 20 latach eksploatacji zdejmując u siebie oryginalne (fabryczne jak sądzę) oringi wtryskiwaczy stwierdziłem że nadal są miękkie i elastyczne.
Kto zdejmował ten wie że trzeba je porządnie naciągnąć w celu ich zdjęcia - na 12 szt. pękły dwa.
W swojej pracy zawodowej często korzystam z części typu simmeringi i węże gumowe.
Dlaczego po zastosowaniu simmeringu łożysk za 9 zł. łożyska ulegają uszkodzeniu po kilku miesiącach, a po zastosowaniu oryginalnego (fabrycznego) za 60 zł. pracują kilka lat
Dlaczego jeden wąż gumowy "rozłazi" się po 2 latach a inny po 20 latach (oba węże pracują w identycznych warunkach)
Kolega zakupił i wymienił w swoim E21 WSZYSTKIE gumowe przewody paliwowe, na wężu pisało: "wąż do benzyny" - producent bodajże GUMAR Wolbrom.
Po ok. jednym roku z komory silnika zaczęły się wydobywać fontanny benzyny - benzyna rozpuściła ten "wąż do benzyny" niczym kwas solny
Możliwe skutki braku szczelności przy oringu wtryskiwacza:
1. Brak szczelności w układzie zasysania powietrza (nie równa praca na wolnych obrotach, brak mocy w całym zakresie obrotów, żmudne i czasami kosztowne poszukiwanie przyczyny ww. stanu).
2. Wyciek paliwa (pożar silnika, a nawet całego samochodu).
3. Ogólne wkurwienie itp.
i tutaj chce sprawdzić ile będą kosztowały takie ringi. Bo w katalogu mają napisane ze te oringi 7,52x3,53 maja zakres pracy temperaturowy od -30 do 200, wiec sadze ze takie warunki wystarcza do bezawaryjnej i długiej pracy.
... oring wtryskiwacza benzynowego (temp. otoczenia + kilkaset st. C)...
Sorry ale oświeć mnie, w którym miejscu układu dolotowego występuje temperatura kilkuset stopni celcjusza??
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Co wy opowiadacie jakie 150zł?????Ponieważ też kombinuję z tymi o-ringami bo zdejmowałem listwę w celu przedmuchania wtrysków po wyrzuceniu Lpg z auta motor m30b30.O-ringi pokrachciały. Dzwoniłem kilka dni temu Do ASO BMW AUTO FUS w Warszawie.I te o-ringi są od ręki za 9.20PLN sztuka czyli 55 zł komplet.hartge zadzwoń sobie tam i zapytaj.
_________________ Zawsze boookiem )))
E34 520i M50B20 Brokatrott Metallic
E36 318iS Coupe M-Technic Dakargelb II
Sorry ale oświeć mnie, w którym miejscu układu dolotowego występuje temperatura kilkuset stopni celcjusza??
Nie znam dokładnej temperatury w poszczególnych punktach układu dolotowego ponieważ nie wykonywałem takich pomiarów i nie mam najmniejszego zamiaru tego robić (być może przesadziłem - przepraszam).
Ale myślę że Ty znasz dokładnie temperaturę w jakiej pracują oringi wtryskiwacza benzynowego w silniku M20B25 i zdradzisz nam tą tajemnicę, co będzie bardzo cenną informacją dla osób poszukujących zamienników oryginalnych oringów wtryskiwacza silnika benzynowego BMW.
maciekwuwua napisa/a:
Co wy opowiadacie jakie 150zł?????Ponieważ też kombinuję z tymi o-ringami bo zdejmowałem listwę w celu przedmuchania wtrysków po wyrzuceniu Lpg z auta motor m30b30.O-ringi pokrachciały. Dzwoniłem kilka dni temu Do ASO BMW AUTO FUS w Warszawie.I te o-ringi są od ręki za 9.20PLN sztuka czyli 55 zł komplet.hartge zadzwoń sobie tam i zapytaj.
HARTGE napisa/a:
04 O-Ring 7,52 mm X 3,53 mm 13641730767 $3.75
Ww. dane pochodzą ze strony RealOEM i dotyczą samochodu o końcówce numeru nadwozia 2442079 z silnikiem M20B25.
3.75$ X 2,8372 zł. (średni kurs USD z dnia 08.03.2010 r.) = 10,6395 zł. 1 szt. X 13 szt. = 138,31 zł. - % (indywidualny rabat w ASO BMW)
No ja tylko sześć potrzebuję bo reszta jest ok.Ale dzisiaj byłem u znajomego w sklepie z częściami do maszyn rolniczych i ma na czwartek mi ściągnąć identyczne o-ringi po 40 gr za sztukę. więc kupię ze 20szt. Skoro to to samo to po co przepłacać A w BMW AUTO FUS tak jak mówiłem 9.20 za sztukę i są na miejscu.
Nie jestem "napisofilem" i nie będę płacił za jakieś kondoniki 150 zł tylko dlatego że jest tam napis BMW albo mam paragon że tyle za nie zapłaciłem.Chyba nie o to chodzi ,żeby wywalić jak najwięcej kasy ,tylko żeby silnik cykał.Bez przesady.Co innego z łożyskami sprzęgłami, klockami i Olejami.Tylko markowe.Chyba ,że masz nadmiar gotówki.....to podrzuć mi trochę bo szukam kompletu ładnych oponek 18-stek na lato a to parę groszy kosztuje
_________________ Zawsze boookiem )))
E34 520i M50B20 Brokatrott Metallic
E36 318iS Coupe M-Technic Dakargelb II
Ostatnio zmieniony przez maciekwuwua 2010-03-08, 17:39, w caoci zmieniany 1 raz