Wysany: 2008-10-10, 11:53 Nowy pyta 325ix- zawieszenie, amortyzatory, sprężyny
Witam wszystkich forumowiczy.
Od wczorajszego popołudnia stałem się szczęśliwym posiadaczem E30 325ix , samochód nie ma zbyt dobrych amortyzatorów w związku z tym mam pytanie.
Wiem że amortyzatory do mojej zabawki są zaupełnie inne ale jak ma sie sprawa ze sprężynami, cz też są inne?? jaka jest róznica?? Ew. czy różnica polega tylko na tym że są one twardsze i wyższe czy są zupełnie inne rozmiary??
Oraz drugie pytanie, która z firm robi amorki i sprężyny do 325ix?? Proszę o podpowiedzi gdzie szukac?
Z góry dzięki za konkrety.
Amortyzatory do 325ix robi tylko Sachs. Dość droga sprawa, a sprężyny wg ETK są takie same jak w 2 i 4 drzwiowych nadwoziach z silnikami M20. Do touringów idą inne. Pewnie sprawa twardości.
Sachs faktycznie robi amorki do 325ix ale to chyba nie jedyna opcja, dostałem też ofertę na KYB, Bilstein B6, KONI. Tyle że te wymienione amorki to koszt ok. 500 pln sztuka na przód
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł w rozsądnej cenie , chciał bym chyba coś twardszego niż seria ale z drugiej strony obniżenie typu np: -50mm nie wchodzi w grę.
Jakieś pomysły
Jesli sprężyny są takie same, to jakie poleciacie?? JAMEX ma chyba rozsądne ceny, jak jakośc?
co do spreżyn odpuść sobie jamexy-ich parametry podane przez producenta to loteria.
Co do amorów w ix to fakt sa drogie...w intercarsie mają sachsy za 370zł : http://sklep.intercars.co...sk=O&lang_id=PL
INTERCARS w tym tamacie nie ma zbyt dobrych cen, jak narazie znalazłem Sachs do mojego za 284 pln, tyle że tak jak pisałem chyba wolał bym kupic coś twardszego, no i zostaje jeszcze dobór sprężyn, ale wracając do tematu kto jeszcze ma jakiś pomysł jaka firma robi amorki do ix
Cypisek napisałeś wyżej że sprężyny są takie same w nadwoziach 2 i 4 dzwi a inne w kombi. Czy ktoś moze powiedziec czym one się dokładnie różnią
Czy jest to tylko kwestia ich twardości co mówi ETK w tym temacie, bo np: patrząc po Allegro sprężyny w Touring i Cabrio są takie same.
Czy sprężyny z Touring będą pasowały do sedana, czy one mogą się różnic na tyle kształtem że nie będą OK
Zastanawiam się nad zakupem np: tych z kombi w wersji -35mm, tylko czy dadzą mi się włożyc
sprezyny roznia sie tylko twardośćią,wymiary sprezyn do wszystkich wersji są takie same.
Cabrio i Touring mają po prostu troche sztywniejsze springi ze wzgledu na wagę.
Na forum kolega Hartge ma ix a z bilsteinami, zagadaj do niego, może powie ci co tam wsadził.
A no ma i powie: BILSTEIN B6 SPORT
Nr BILSTEINA
P36-0251 (przód) - 400 zł. za 1 szt.
B36-2028 (tył) - 300 zł. za 1 szt.
Gwarancja 24 miesiące.
Moim zdaniem to idealny kompromis pomiędzy sportem (czyli objawami wstrząsu mózgu po przejechaniu kilkuset km jednego dnia), a komfortem (czyli tzw. pontonem).
Opis B6 SPORT z katalogu BILSTEINA:
"Jednorurowy gazowy wysokociśnieniowy amortyzator sportowy do samochodów osobowych, terenowych i dostawczych wyposażonych w seryjne zawieszenie (nie obniżone),
Charakteryst. tłumienia przystosowana do agresywnego typu jazdy,
Dobry dla wymagających kierowców oraz jazdy sportowej po ulicy,
Znacznie poprawia bezpieczeństwo oraz parametry jezdne samochodu."
Zdecydowanie potwierdzam tą opinię.
Sprężyny zostawiłem standardowe, gdyż jeżdżę samochodem na co dzień, i wychodzę z założenia że mój samochód ma mi życie ułatwiać, a nie je utrudniać.
Ww. zestaw nadaje się również do szybkiej jazdy po torze, tyle że samochód na zakrętach mocno się przechyla, ale biorąc pod uwagę że to iX trakcja i tak jest grubo powyżej przeciętnej innych nawet niższych samochodów.
A jakie amorki polecicie do obniżenia auta i to dosc zdrowo, chciałem zrobić samemu gwintowane zawieszenie i nie wiem jakie amorki do tego użyć. Mam obecnie nowe springi H&R - 50 i jest dosc wysoko jak dla mnie (amorki seria)