Wysany: 2009-07-03, 11:32 Jakie tarcze do e30 325ix?
Witam. Mam problem ze swoim ix-em, na allegro.pl znalazłem nowe tarcze na tył do e30 cena była całkiem zadowalająca lecz zdziwiło mnie jedno, gościu napisał że nie pasują do ix-a i
m power. Jaka jest różnica pomiędzy tarczami od 325ix i zwykłej 325i? Jeżeli 325ix różni od zwykłej e30 tym że ma 4x4 to dlaczego akurat tylne tarcze miałyby być inne? (przednie już wymieniłem na nowe i bez problemu pasują od zwykłej 325i)
mam takie pytanie - mam kompletną belkę od ix-a (belka, wahacze, zaciski, tarcze niewentylowane, półosie, stabi etc)
Jak wiadomo - tarcze z ixa są inne niż np w 325i (są wyższe). Generalnie chodzi mi o to jak wygląda sprawa z adaptacją do ix-owych wahaczy tarcz ze zwykłej 325i (z tego co spojrzałem na realoem to różni się tarcza i piasta - chyba że jeszcze coś???).
wahacze od IX różnią się tylko piastą po wymianie piasty na "zwykła" spokojnie założysz tarcze od RWD.
no i o to chodziło jeszcze jedno - czy zmieniając piasty i tarcze koło się bardziej schowa (przy komplecie z IXa jak wiadomo koła bardziej są wysunięte na zewnątrz)? Czy wysunięcie kół uzyskuje się dzięki belce?
Po wymianie piasty, koła schowają się bodajże o około 15mm na stronę. Odsuniecie w IX'sie uzyskanie jest właśnie dzięki piaście, ot taki ori dystans. Idąc dalej tym tropem, to łożyska są takie same jak w RWD co oznacza, że dystans (15 mm) nie niszczy łożyska w sposób odczuwalny da użytkownika. Morał z tego taki, że możesz śmiało potem dystans założyć i łożysko nie ulegnie przyśpieszonemu zużyciu.
Jak by co to kliknij Pomógł
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez serek_pl 2010-04-29, 02:23, w caoci zmieniany 1 raz