BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] nietypowy problem z zegarami
Autor Wiadomo
venom 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2010-03-28, 15:55   [E30] nietypowy problem z zegarami

Sprawa wygląda następująco.

Jak kupiłem auto obrotek i ekonomizer nie działały. Kupiłem cale zegary z zegarkiem zamiast obrotomierza i przełożyłem cała dolna płytkę (ta z bateriami) z niego. Obrotek zaczął chodzić chociaż czasem przerywał (opadał na zero) tak samo ekonomizer. W końcu umarł całkowicie.

Mierzyłem pin z sygnałem obrotka (czarny przewód kostka niebieska) i jest napięcie ok 12v jak dodam gazu to spada (czyli chyba jest ok) wiec założyłem ze płyta zegarów jest padnięta.
Przełożyłem wiec cala płytę główna z zegarów które kopiłem. Czyli teraz z ori zegarów jest tylko paliwomierz (bo kombi) prędkościomierz (bo był ok) no i obrotek (bo w tamtych był zegarek) Obie płyty podmieniłem i nadal wskaźniki nie ruszają (a niby prąd dochodzi).

Uprzedzając pytania baterie są ok (są to te krótkie i trzymają napięcie) inspekcja działa, kość kodującą przełożyłem ze swoich zegarów (wygląda jak nowa żadnych uszkodzonych lutów)

Co ciekawego zauważyłem
Przy przekręceniu kluczyka na kontrolki inspekcja i wskaźnik temperatury działają z opóźnieniem tzn włączają się po ok 2,3 sekundach (wcześniej tego nie było) jeśli odpalę zanim włączy się inspekcja to mrugnie na odpalonym i się wyłączy. Jeśli cofnę kluczyk i znów wrócę na kontrolki szybko to inspekcja świeci od razu po czym po 2,3 sek gaśnie na chwilkę i znów się zapala. (tak jakby jakiś kondensator miał spóźniony start)

Co by mnie uszczęśliwiło:
- najlepiej jakaś porada co robić
- pinout obu kostek zegarów
- może ktos dysponuje schematem samych zegarów
- ew pinout obrotomierza

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach