BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Silniczek krokowy w M20
Autor Wiadomo
Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-05, 12:13   Silniczek krokowy w M20

Witam

Dzisiaj przy okazji wymiany lamp na BH, zauważyłem że po przekręceniu kluczyka w pozycje "zapłon" silnik krokowy tak jak by otwiera się bądź zamyka i buczy. Czy to normalne ?

Wolne obroty silnik trzyma ale za nisko (choć wydaje mi się ze to wina czego innego) bo kiedyś u Szajby podmienialiśmy krokowego, na inny sprawny i było tak samo.

Może to jakaś zjebka w wiązce? Jak powinno wyglądać napięcie na poszczególnych stykach silnika krokowego ?

norb 

Pomg: 2 razy
Doczy: 14 Pa 2008
Skd: ŚWIERŻE GÓRNE
Wysany: 2010-04-05, 14:09   

witam..jeżeli chodzi o buczenie to w mojej e30 też tak jest po przekręceniu zapłonu... sam nie wiem czy to normalne pzdr :)

pietras325 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 2 razy
Doczy: 16 Gru 2009
Skd: Wołczyn
Wysany: 2010-04-05, 15:38   

jest to normalne, znaczy ze silniczek krokowy jest sprawny

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-06, 14:42   

Ok, to przynajmniej to mogę wykreślić z listy :)

[ Dodano: 2010-04-24, 21:00 ]
wracając do tematu silnika krokowego

Jako że dzisiaj spędziłem wiele godzin na diagnozowaniu sygnałów z różnych czujników za pomocą oscyloskopu i miernika. Na obecna chwile mam tak:
TPS sprawny (sygnał zamknięcia i otwarcia przepustnicy jest)
przepływka ma ciągłą charakterystykę nie występują "martwe punkty", tzn. pojawiały się skoki ale bardzo sporadycznie. klapka w przepływce na biegu jałowym nie wpadała w wibracje, stała bardzo równo.

jedyne co wydało mi się podejrzane to to że nie ma różnicy czy korkowy jest podłączony czy nie. dosłownie żadnej. ani przy podłączaniu jej z powrotem nic się nie zmieniało. stąd moja myśl że może to nie wina krokowego samego w sobie, a sygnału do niego dochodzącego.

I teraz chciałbym się dowiedzieć gdzie a raczej skąd wychodzi sygnał do krokowego. Domyślam się że pewnie z komputera ECU.

Bo wydaje mi się ze krokowy jest w takiej samej pozycji non stop, wie może ktoś jakie powinny być napięcia na poszczególnych nóżkach krokowego przy prawidłowych 800 obrotach.

Druga sprawa dotycząca cewki, która myślałem ze jest uszkodzona, sygnał impulsów (obrotów), jest ok w całym zakresie obrotów -> więc nie rozumiem czemu mój obrotomierz kończy się dokładnie w połowie skali tj. 3.5 tys obr/min. Czy sygnał obrotów jest jakoś "przetwarzany" przez komputer zanim trafi na zegary ? i czy przypadkiem komputer na podstawie danych miedzy innymi prędkości obrotowej silnika nie steruje krokowym ?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: