Wysany: 2010-06-10, 11:07 [e30]problem z krokowym i pompą paliwa
Otóż pewnego pieknego dnia odpalam samochód i słysze ostre falowanie obrotów (tak jakby krokowy padł)
Okazalo się ze nie dochodził prąd na krokowy a w skrzynce bezpieczników spalil sie bezpiecznik pod tytułem "gaźnik i osprzet el. silnika" .
Wszystko pieknie wymienilem bezpiecznik prąd na krokowcu jest lalala.
Tylko pompa paliwa sie nie zalacza
Gdy wyciagne bezpiecznik pompa chodzi jak zła samochod odpala ale bez krokowego.
Dodam istotną informację iż mój samochod to niestety zlepek 316i z etą
Wykonany przez niezbyt ogarnietego mechanika i elektryka.
Krokowy podlaczylem na 'krótko" pod prąd z radia i samochód śmigał z tydzien do dziś rano,gdy ujrzałem wytopioną gume przy krokowym i samochod dalej szaleje.
Ostatnio zmieniony przez kams 2010-06-10, 11:26, w caoci zmieniany 2 razy
Jeśli chodzi o problem pompa/krokowiec to albo gdzieś zrobiło się zwarcie, choć w to nie wierzę, albo padł jakiś przekaźnik.
Przejrzyj schematy wiązki silnika dotyczące pompy paliwa i krokowca bo wydaje mi się, że są gdzieś "połączone" przekaźnikiem.
Jak nie znajdziesz przyczyny i do tego auto było poskładane z ety i teraz ma 1,6 to poszukałbym dobrego warsztatu który zajmuje się BMW bo ktoś z doświadczeniem sobie z tym poradzi.
Na bank w Stolicy znajdziesz odpowiednie miejsce. Przeszukaj polecane warsztaty z Tego Forum i np z bwm-klub.pl/forum
P.S.
Nie bierz tego do siebie ale podłączenie krokowca do radia nie było mądre
W każdym razie POWODZENIA!
_________________ Fajnie jest mieć drugą Żonę Nie marudzi, zawiezie gdzie trzeba i zawsze ma ochotę na zabawę.
Ostatnio zmieniony przez lijo1979 2010-06-10, 20:18, w caoci zmieniany 1 raz
z radiem dawalo rade bo tam dwa piny są raczej plus i minus .
Ale nie zvczaiłem akcji ze meisiac temu zrobilo mi sie jakies cuś i przy uruchamianiu samoichodu splonelo radio.
Bezpiecznik bodaj 10A calutki
co do samochodu to jest na odwrot szeroka lampa 316i zapakowana eta.
Mozliwe ,że wiązki i inne duperele elektryczne o ktorych nie mam pojecia roznia sie w szerokiej i wąskiej lampce .
Dziękóweczka poszukam dobrych elektryków