BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Do czego służą te elementy
Autor Wiadomość
bąku 

Wysłany: 2011-03-03, 08:28   Do czego służą te elementy

Witam,
panowie mam pytanie do czego mogły służyć elementy 11 i 14, są one już nie dostępne.
Powinienem je mieć u siebie pod maską, ale ktoś pewnie kiedyś je wymontował.
Do czego one służyły czy były to jakiegoś rodzaju zaworki które zapobiegały cofaniu się paliwa :?: :?:
SCHEMAT
Ostatnio zmieniony przez bąku 2011-03-03, 08:29, w całości zmieniany 1 raz  

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2011-03-03, 08:35   

Może to jakiś odpowietrznik. Po czym wnosisz że powinieneś mieć je u siebie? na schemacie jest właśnie zaznaczone że te elementy nie występują (w tym aucie) i zamiast nich znajduje się łącznik nr 10.

[ Dodano: 2011-03-03, 08:42 ]
http://bmwfans.info/parts...ction_system-2/

tutaj te elementy są dostępne connection piece czyli i tak jakiś łącznik który kosztuje 1 euro, więc pewnie jest pusty w środku :lol: .

A już wiem o co chodzi. Te puszeczki występują kiedy w silniku jest wtryskiwacz rozruchowy. Po którymś tam roku wtryskiwacza już nie było a co za tym idzie tych baniek też już nie było.

E30 + E91
Ostatnio zmieniony przez Cypisek 2011-03-03, 08:44, w całości zmieniany 1 raz  

kazik 

Wysłany: 2011-03-03, 12:16   

bąku- te puszki są bardzo ważne dla pracy silnika.Gdy je zamontujesz na pewno przybędzie ci ze 100km i 200Nm. Niestety w ASO nawet już chyba ich nie idzie kupić dlatego na rynku wtórnym stały się prawdziwym rarytasem ale znalezienie używki w dobrym stanie graniczy z cudem.Ale oczywiście mam dobrą wiadomość mam kilka sztuk w garażu i z ciężkim bólem serca oddam za symboliczną opłatą 1000zł bo przecież trzeba pomagać kolegom z forum :lol: :wink:

A tak ma poważnie to możesz je wywalić i nic się nie stanie.To zwykły kompensator paliwa i nic więcej.

bąku 

Wysłany: 2011-03-03, 14:01   

kazik napisał/a:
bąku- te puszki są bardzo ważne dla pracy silnika.Gdy je zamontujesz na pewno przybędzie ci ze 100km i 200Nm. Niestety w ASO nawet już chyba ich nie idzie kupić dlatego na rynku wtórnym stały się prawdziwym rarytasem ale znalezienie używki w dobrym stanie graniczy z cudem.Ale oczywiście mam dobrą wiadomość mam kilka sztuk w garażu i z ciężkim bólem serca oddam za symboliczną opłatą 1000zł bo przecież trzeba pomagać kolegom z forum :lol: :wink:

A tak ma poważnie to możesz je wywalić i nic się nie stanie.To zwykły kompensator paliwa i nic więcej.

Stary nie rób sobie ze mnie jaj, bo jestem poważnym człowiekiem a nie gnojem, który tuninguje auto z 1986 roku.
Zadałem pytanie bo na schemacie części są a ja pod maska ich nie mam, więc jestem ciekaw do czego służyły jak były zamontowane, bo jakąś rolę spełniały. Dlatego rzuciłem tezę że być może było to coś w rodzaju zaworów zwrotnych, które zapobiegały cofaniu się paliwa.

kazik 

Wysłany: 2011-03-03, 15:21   

Stary zluzuj.Doczytaj to co ci napisałem -wyraźnie ci napisałem co to a do czego służy można się domyśleć po samej nazwie. Czy już nikt na tym forum na żartach się nie zna? Cypisek też naprowadził cię już na trop wiec moim zdaniem wszystko w temacie.

bąku 

Wysłany: 2011-03-03, 15:33   

Ależ ja jestem wyluzowany :beer: tylko nie lubię jak się robi ze mnie żarty tego właśnie typu co napisałeś. Czyli ogólnie na 100% nie wiadomo do czego służyły :)

kazik 

Wysłany: 2011-03-03, 15:53   

Bąku- kompensator paliwa ma za zadanie zniwelować wahania ciśnienia paliwa.
Ot zwykła puszka z wejściem i wyjściem.
Sory jeśli cie uraziłem- porostu mam trochę zryte podejście do życia, siedzie połamany na L4 i pije browar i to wszystko z nudów i nerwów.
pozdro

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysłany: 2011-03-03, 16:05   

Stara eta miała to ustrojstwo - jedną sztuke, montowaną za regulatorem ciśnienia paliwa.
Super Eta już tego nie miała.

bąku 

Wysłany: 2011-03-03, 16:05   

kazik napisał/a:
Bąku- kompensator paliwa ma za zadanie zniwelować wahania ciśnienia paliwa.
Ot zwykła puszka z wejściem i wyjściem.
Sory jeśli cie uraziłem- porostu mam trochę zryte podejście do życia, siedzie połamany na L4 i pije browar i to wszystko z nudów i nerwów.
pozdro

Ok, dzięki za wyjaśnienie :spoko:

Odpowiedz do tematu