BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Nieprzerejestrowane auta, a wyjazd za granicę
Autor Wiadomo
alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2010-06-22, 11:01   Nieprzerejestrowane auta, a wyjazd za granicę

Kupiłem auto w styczniu i jeszcze go nie przerejestrowałem. Miałem nawet ostatnio kontrolę ale poza pytaniem "czemu tak długo" nie było żadnych konsekwencji. W lipcu muszę jechać do Niemiec więc moje pytanie brzmi: czy mogę wjechać za granicę bez obaw, że przy kontroli zabiorą mi auto albo wlepią mandat? Oczywiście mam wszystkie dokumenty, fakturę na zakup itp. Wiem, że np. na Ukrainę w ogóle nie wpuszczą nikogo, kto nie jest przynajmniej współwłaścicielem auta w dowodzie.

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2010-06-22, 11:25   Re: Nieprzerejestrowane auta, a wyjazd za granicę

alexil napisa/a:
Kupiłem auto w styczniu i jeszcze go nie przerejestrowałem. Miałem nawet ostatnio kontrolę ale poza pytaniem "czemu tak długo" nie było żadnych konsekwencji. W lipcu muszę jechać do Niemiec więc moje pytanie brzmi: czy mogę wjechać za granicę bez obaw, że przy kontroli zabiorą mi auto albo wlepią mandat? Oczywiście mam wszystkie dokumenty, fakturę na zakup itp. Wiem, że np. na Ukrainę w ogóle nie wpuszczą nikogo, kto nie jest przynajmniej współwłaścicielem auta w dowodzie.

W kraju mozesz dostac od 20 do 500 zl za to.

panrkacy 

Doczy: 16 Lip 2008
Skd: Wrocław
Wysany: 2010-06-22, 11:52   Re: Nieprzerejestrowane auta, a wyjazd za granicę

Pawel735 napisa/a:
alexil napisa/a:

z jakiego przepisu ?
W kraju można dostać pouczenie, a za granicą jak jest niestety też nie jestem pewnien. Na pewno przy przekraczaniu granicy nie ma żadnych problemów. Przekraczałem nie raz.

alexil 

Wysany: 2010-06-22, 13:21   

Pawel735 napisa/a:

O kraj się nie obawiam, bo jak już pisałem miałem kontrolę i nic. Nie wiem tylko jak jest za granicą, a nie chcę złapać jakiegoś konkretnego zonka..... Nie będę też przerejestrowywał auta specjalnie po to zwłaszcza, że mam zamiar je sprzedać.

valdi80 

Pomg: 6 razy
Doczy: 09 Maj 2007
Skd: Topolany
Wysany: 2010-06-22, 20:55   

Wielokrotnie jeździłem autem zapisanym nie na mnie po terenie całej UE. Nigdy z tego powodu nie miałem nieprzyjemności, mimo iż kontrole się zdarzały.

Pawel735 

Wysany: 2010-06-22, 22:18   

Powiem Wam szczerze, że w przypadku kontroli w kraju lepiej jest nie pokazywać policjantowi umowy KS jeśli mineło wiecej niz 30 dni tylko powiedzieć, że jest to auto Twojego znajomego a jeździsz nim z wymyślonego przez siebie powodu. Po minięciu 30 dni od daty kupna jeżeli pojazd nie zostanie przerejestrowany policjant ma prawo zatrzymać dowód z tytulu danych w dowodzie niezgodnych ze stanem faktycznym - w tym przypadku chodzi o dane właściciela.

grzesiekd111 
e30 maniack

Pomg: 5 razy
Doczy: 12 Pa 2008
Skd: jaworzno
Wysany: 2010-06-22, 23:21   

Pawel735 napisa/a:
Powiem Wam szczerze, że w przypadku kontroli w kraju lepiej jest nie pokazywać policjantowi umowy KS jeśli mineło wiecej niz 30 dni tylko powiedzieć, że jest to auto Twojego znajomego a jeździsz nim z wymyślonego przez siebie powodu. Po minięciu 30 dni od daty kupna jeżeli pojazd nie zostanie przerejestrowany policjant ma prawo zatrzymać dowód z tytulu danych w dowodzie niezgodnych ze stanem faktycznym - w tym przypadku chodzi o dane właściciela.
potwiedzam , niestety doświadczyłem takiej sytuacji ;/

M-4 

Doczy: 19 Maj 2009
Skd: Lublin
Wysany: 2010-06-23, 09:09   

Zawsze trzymałem nieprzerejestrowane auto do końca starego OC. W razie kontroli mówiłem, że to auto wujka i o ile "wujek" nie zgłosił w urzędzie sprzedaży, to jest elegancko. Ludzie z lenistwa tego na ogół nie robią.
Jeśli powie się, że to kupione auto, to faktycznie policjanci się czepiają najpierw o okazanie umowy kupna/sprzedaży, później spóźnienia z przerejestrowaniem. Mi jednak nigdy za to mandatu nie dano, ale chyba da się za to mandat dostać, a może nawet mogą zabrać dowód? :) Nie wiem.

Co do UE, to objechałem wyrejestrowanym (tzn zgłoszonym, że został sprzedany) samochodem Słowację, Austrię, Czechy i Niemcy. Pan w Barwinku sprawdził dowód i mnie puścił. Jeśli puszczą Cię przez Polską granicę to już nie ma różnicy gdzie pojedziesz. :) Najlepiej mówić, że to wujka :)

alexil 

Wysany: 2010-06-23, 11:27   

Ja bym chciał wiedzieć czy jest na to jakiś paragraf za granicą, bo to na jakiego policjant się trafi to jedna sprawa, a to co rzeczywiście ma prawo zrobić to inna sprawa. Myślę, że młody Polak w 540 z papierami nie na siebie będzie budził podejrzenia w razie kontroli i tego się boje najbardziej.

metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2010-06-23, 19:09   

M-4 napisa/a:
Jeśli puszczą Cię przez Polską granicę to już nie ma różnicy gdzie pojedziesz.

a kto ma kolegę puszczać za granicę :?: przecież budki z celnikami tylko na wschodzie pozostały a to przeciwny kierunek naszego kolegi :wink:

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

M-4 

Wysany: 2010-06-23, 19:34   

Jak wyjeżdżałem przez Barwinek na Słowację ostatnio, to ktoś tam jeszcze stał. Ale to było ze dwa lata temu.

Dixi 

Pomg: 4 razy
Doczy: 24 Lut 2006
Skd: Gdynia
Wysany: 2010-06-23, 19:44   

Nikogo na granicy nie ma, czasem mają akcje i "trzepią" (bez skojarzeń mi tu :P ), jedź normalnie 540i, tylko nie pokazuj umowy, po prostu auto pożyczone.
E32 750i 09/1991
www.e12e28.pl

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2010-06-23, 20:45   

Dixi napisa/a:
po prostu auto pożyczone.

W wielu krajach policja wymaga właśnie akurat w przypadku poruszania się pożyczonym autem jakiegoś dokumentu potwierdzającego tę okoliczność.

Dixi 

Pomg: 4 razy
Doczy: 24 Lut 2006
Skd: Gdynia
Wysany: 2010-06-23, 21:02   

maaaad, jeżdżę, nie swoim autem po europie (Niemcy, Holandia, Belgia, Francja) i nigdy problemów nie robili - czepiają się zawsze o masy :P
E32 750i 09/1991
www.e12e28.pl

Mateusz 

Doczy: 24 Kwi 2007
Skd: Sosnowiec
Wysany: 2010-06-23, 21:57   

'' Zadzwon do poprzedniego wlasciciela i popros o napisanie upowaznienia '' :mg:

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2010-06-24, 06:27   

M-4 napisa/a:
W razie kontroli mówiłem, że to auto wujka i o ile "wujek" nie zgłosił w urzędzie sprzedaży, to jest elegancko. Ludzie z lenistwa tego na ogół nie robią.

Wierzysz w to co piszesz?

Pierwsza rzecz jaką ludzie robią po sprzedaży auta to lecą z papierami do WK i ubezpieczyciela. Nikt nie chce brać na swoją D. odpowiedzialności za sprzedany pojazd.

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

M-4 

Wysany: 2010-06-24, 10:38   

nokerman napisa/a:

Wierzysz w to co piszesz?

Słucham?? Opieram to na doświadczeniu. Nie wiem po co takie teksty drogi kolego.

Swoją drogą no dobra - załóżmy, że auto zostało zgłoszone w Wydziale Komunikacji... kto to za granicą jest w stanie sprawdzić? I w jaki sposób? Zatrzymała mnie austryjacka policja, jedyne co mogli to popatrzeć na dowód i na nas. Nic więcej.

Uważam, że nadal nie mogą sprawdzić takich informacji.. być może tylko udałoby im się ustalić, że auto było skradzione, bo może wtedy należy do jakiegoś europejskiego rejestru. To jednak już tylko spekulacja.

maaaad 

Wysany: 2010-06-24, 13:06   

Sprzedający jedynie zgłasza fakt sprzedaży auta (btw - za niezgłoszenie nie ma żadnej sankcji). Wpisy w dowodzie rejestracyjnym dokonane zostaną dopiero na wniosek nabywcy. Jeśli nie zgłosi - w dowodzie rej. pozostaną stare dane, aczkolwiek nie ma to wpływu na żadną odpowiedzialność.
M-4 napisa/a:
Swoją drogą no dobra - załóżmy, że auto zostało zgłoszone w Wydziale Komunikacji... kto to za granicą jest w stanie sprawdzić? I w jaki sposób? Zatrzymała mnie austryjacka policja, jedyne co mogli to popatrzeć na dowód i na nas. Nic więcej.

Podejrzewam, że tak jak i u nas mają prawo legitymować - paszport, dowód osobisty itp. Popatrzy w te papiery, popatrzy, że w dowodzie rej. ktoś inny... I już podejrzenie, że poruszasz się kradzionym autem :-)

Dixi, możliwe, że akurat w tych krajach nie są żadne umowy wymagane, ale bodajże w Szwajcarii i Norwegii wymaga się zgody właściciela na poruszanie się cudzym autem. Serio, nie pamiętam już dokładnie :)
Aha, no oczywiście inną kwestią jest sumienność policjantów :mg:
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2010-06-24, 13:07, w caoci zmieniany 1 raz  

nokerman 
ostatni mohikanin

Wysany: 2010-06-24, 13:44   

M-4 napisa/a:
Opieram to na doświadczeniu.

Dziwne masz doświadczenie, bo po sprzedaży auta masz 30 dni na poinformowanie o tym fakcie twojego dotychczasowego ubezpieczyciela. W przeciwnym wypadku jesteś współodpowiedzialny za ubezpieczenie tego auta razem z nabywcą.
Z drugiej strony ubezpieczyciel przyjmie twoją rezygnację dopiero jak będziesz miał potwierdzenie wyrejestrowania z WK.

Może Belisama coś od siebie jeszcze doda jako agent ubezpieczeniowy.

maaaad 

Wysany: 2010-06-24, 14:06   

nokerman napisa/a:
W przeciwnym wypadku jesteś współodpowiedzialny za ubezpieczenie tego auta razem z nabywcą.

Jedynie za zapłatę składki za okres od sprzedaży do powiadomienia. I to solidarnie z nabywcą.
nokerman napisa/a:
Z drugiej strony ubezpieczyciel przyjmie twoją rezygnację dopiero jak będziesz miał potwierdzenie wyrejestrowania z WK.

Nieprawda. Choćby z tego powodu, że nikt z niczego nie rezygnuje :) Sprzedający tylko zawiadamia TU o tym, że sprzedał auto i podaje dane nabywcy, ubezpieczenie nadal istnieje tylko automatycznie przechodzi na nabywcę.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2010-06-24, 14:07, w caoci zmieniany 1 raz  

Pawel735 

Wysany: 2010-06-24, 14:34   

maaaad napisa/a:
Wpisy w dowodzie rejestracyjnym dokonane zostaną dopiero na wniosek nabywcy. Jeśli nie zgłosi - w dowodzie rej. pozostaną stare dane, aczkolwiek nie ma to wpływu na żadną odpowiedzialność.

Przeciwnie - policjant podczas kontroli ma prawo zatrzymać dowód rejestracyjny jeżeli po upływie 30 dni auto nie zostało przerejestrowane na nowego właściciela ponieważ po minięciu tego okresu dane właściciela zawarte w dowodzie rejestracyjnym staja się niezgodne ze stanem faktycznym.

maaaad 

Wysany: 2010-06-24, 15:13   

Oczywiście, masz 100% racji, tyle że ja pisałem o jakiejkolwiek odpowiedzialności - jazda z nieaktualnymi wpisami i zatrzymanie z tego powodu nie rodzi żadnej :) Chodziło mi o odpowiedzialność za wykroczenie (mandat) bądź szkodę wyrządzoną "nieprzerejestrowanym" pojazdem.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2010-06-24, 15:14, w caoci zmieniany 1 raz  

M-4 

Wysany: 2010-06-24, 16:46   

Zawsze można na sztukę spisać następną umowę, np. na znajomego i wtedy jechać z dwoma.. i co? kupił auto wczoraj, siedzi obok Ciebie. Ma 30 dni

nokerman 
ostatni mohikanin

Wysany: 2010-06-24, 21:38   

Czyli strugasz głupa na wariata :lol: :lol: :lol:
Powodzenia, bo to zajebiste koszty i trudności żeby przerejestrować i bezpieczyć na siebie :drunk:

M-4 

Wysany: 2010-06-25, 00:19   

nokerman napisa/a:
Czyli strugasz głupa na wariata :lol: :lol: :lol:
Powodzenia, bo to zajebiste koszty i trudności żeby przerejestrować i bezpieczyć na siebie :drunk:

Nie to jest przedmiotem :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: