BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Kable zapłonowe i uciekająca woda z silnika
Autor Wiadomo
skampararas 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 10 Cze 2010
Skd: Chojnice
Wysany: 2010-06-21, 23:12   Kable zapłonowe i uciekająca woda z silnika

witam mam BMW e30 2,0 po swapie na 2,5 i szukam kabli od zapłonu nie wiem dokładnie jakie kupić może zna ktoś jakiś dobry sklep z częsciami ?!?! i by go polecił bo chce kupić nowe myśle że używek nie ma sensu kupować jakie jest wasze zdanie na ten temat a przy okazji to mam problem z moim samochodzikiem ucieka mi gdzieś woda tak po ok 150 km. muszę dolewać wie moze ktoś od czego to sie tak dzieje i dlaczego jak temu zapobiec i jaki olej najlepszy jest do e30-stki bo muszę wymienic :D (troszkę mi głupio ze takich podstaw nie znam ale trening czyni mistrza:D )
jakby coś to przebraszam ale jestem tu nowy nie bardzo sie znam na tym wszystkim z góry dziekuje
Ostatnio zmieniony przez skampararas 2010-06-21, 23:14, w caoci zmieniany 2 razy  

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-06-22, 12:37   

Wszystko było

Olej:

15w40 -> znanych marek. BMW zalecało mineral, ale dlatego ze nie było tak rozwinięte olej syntetyczne i polsyntetyczne w tamtych czasach

Kable:

NGK, BOSCH. Na allegro możesz dostać, polecam też wymienić palec rozdzielacza/kopułkę

Woda:

Jeżeli nie masz:
- dziurawej chlodnicy
- dziurawych wezy,
- dziurawego zbiorniczka

to prawdopodobnie twoj silnik pali plyn chlodniczy.
Sprawdz czy pod korkiem wlewu oleju jest taka bialo-brazowa maź, jak tak to masz silniczek do remontu/wymiany

BassQ 

Pomg: 5 razy
Doczy: 27 Maj 2010
Skd: K-J
Wysany: 2010-06-22, 17:47   

sprawdź czy nie zostają pod autem jakieś krople , to ułatwi szukanie wycieku, możesz sprawdzić czy na skrzyni biegów nie widać zacieku,albo czy w aucie nie robi się mokro, to by świadczyło o rozszczelnionej nagrzewnicy

adamm 
9" fan ;-)

Pomg: 1 raz
Doczy: 07 Lip 2006
Skd: Kielce
Wysany: 2010-06-23, 07:46   

Piotrek325 napisa/a:
Sprawdz czy pod korkiem wlewu oleju jest taka bialo-brazowa maź, jak tak to masz silniczek do remontu/wymiany

Jeżeli autko śmiga na małych odcinkach, gdzie nie zdąży się dobrze zagrzać, może się coś takiego robić i nie musi to być od razu silnik do remontu.

Ja mam tak w E30 i w Volvo.
Zwłaszcza w zimie, kiedy sa duże różnice temperatur (bardzo zimny silnik po nocy - gorący przy normalnej pracy)

U mnie też ubywa, ale powoli, tylko że jeszcze nie miałem czasu poszukać przyczyny bo na razie jeżdżę drugim autkiem

Pozdrawiam
Adam

skampararas 

Wysany: 2010-06-23, 07:49   

no właśnie wczoraj zaglądałem pod autko i mam na skrzyni biegów taki właśnie olej cała mokra jest od zewnątrz, co z tym fantem najlepiej robic ?! woda mi usieka nie wiem gdzie bo nic nigdzie nie cieknie ale wydaje mi się ze to moze być chłodnica bo nie jest za piękna szału nie ma :D

bogib184 
I'm back :)

Doczy: 24 Gru 2009
Skd: okolice Pułtuska
Wysany: 2010-06-23, 17:32   

adamm, A ja rozmawiałem z bardzo dobrym fachowcem i on powiedział, że nie ma znaczenia czy zima, czy lato, krótkie odcinki, czy trasa - nalotu nie powinno być i tyle. Jak jest dostaje się minimalna ilość płynu chłodniczego.
skampararas, Nigdzie nie cieknie, a chłodnicę podejrzewasz ?? A na gorącym jak odkręcisz korek masz obieg ?? Przelewa się w zbiorniczku płyn ?? Szyby nie parują, nie ma przypadkiem na przedniej szybie w miejscu nawiewu tłustawego nalotu ?? Dywaniki nie są wilgotne ?? Zadajesz pytanie gdzie może cieknąć - nikt nie wejdzie pod twoje auto i nie sprawdzi, sam musisz zlokalizować wyciek.

skampararas 

Wysany: 2010-06-29, 00:08   

nie jak mam włączone auto i odkręcony korek od wody do nie wylatuje woda, zadnych kropli nie ma pod spodem pod autem nawet jak auto całą dobe stoi dywaniki są suche i szyby nie są tłuste hm.... myśle ze moze chłodnica bo nie wygląda za ciekawie

bogib184 
I'm back :)

Doczy: 24 Gru 2009
Skd: okolice Pułtuska
Wysany: 2010-06-29, 20:07   

A może przepala płyn ?? Jeżeli podejrzewasz chłodnicę, to odpal auto niech pochodzi i się rozgrzeje, zostaw na kostce to jak coś poleci powinno być widać, albo będzie mokro na wewnętrznej stronie zderzaka. Po dłuższej jeździe wyciek może się osuszyć od temperatury w komorze silnika i dlatego nic nie widać.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: