Po miesiecznych poszukiwaniach wreszcie kupilem kolejne E30. Stan nienaganny - troche brakuje klimy ale jakos to zniose - silnik M20B25 z tym ze blok od ety zbiera sie pieknie od samego dolu, w miescie jak i na trasie nie ma potrzeby przekraczania 4 tys obrt, ale jak sie przekroczy to juz prawdziwy potwor. Spalanie w normie - na poziomie 320. - po prostu super auto. Mam nadzieje ze bedzie mi sluzylo dlugo i bezawaryjnie - jest troche rzeczy do porobienia i bedzie lux . A oto fotki.
P.S. Do ilu mozna to to krecic obrotow - bo eta ma odcinke nizej i nie wiem czy przy takim setupie mozna jej dawac do konca .... jak blok to zniesie
No to gratulujęzakupu
wreszcie kupiłeś upragnione 2,5 łytytytyt hehe
Na fotkach wiele nie widać ale niewygląda źle
w toruniu jąpokarzesz dokłądnie
Co do motorku, to blok w 2,5 i Ecie jest taki sam.. róznią się jedynie wałem korbowym... jesli chodzi o obroty to najpredzej panewki Ci pójdą od obrotów, ale jesli masz wymieniony tylko wał to odcinke masz standadrowo przy 6250 obr/min.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
blok nie jest taki sam przy ecie bo by Ci tłoki wychodziły z bloku, przecierz sam napisałes że jest większe wykorbienie
a może i jest ten sam to znaczy wysokosć jest ta sama a korby mają różną długość
a z tego co się własnie ostatnio orientowałem to panewki sa wszedzie te same więc ......... kręcić kręcić kręcić
Sarna podaj numery bloku i głowicy i będzie wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2005-06-23, 02:34, w caoci zmieniany 1 raz
dzieki Lukas - szczerze powiem ze do konca nie wiem czy wierzyc w ta przerobke bo po prostu w moim miescie nie ma 325i zeby sie sprawdzic. Sprawdzalem numer na bloku i zaczyna sie od 276ka itd... wiec to chyba blok 2.7 bo w 2.5 zaczyna sie od cyferek 25 - ale jesli tak nie jest to mnie naprostujcie
blok nie jest taki sam przy ecie bo by Ci tłoki wychodziły z bloku, przecierz sam napisałes że jest większe wykorbienie
a z tego co się własnie ostatnio orientowałem to panewki sa wszedzie te same więc ......... kręcić kręcić kręcić
A to mam nieaktualne dane...hmmm napewno
PS.Sarna.
Nic prostszego. Bierz Gtecha i testuj ją Ewentualnie równoległy gdzieś sobie walniemy we dwuch w Toruniu i będzie wiadomo
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Będzie dobrze, tylko sskoro było kombinowane to chyba nie jest zajechana przez poprzedniego właściciela? Jak sprężanie? Ile i czy równo?
Jedź koniecznie na hamownię i wklejaj wykres, bo odczucia odczuciami, a wynik z hamowni wiele Ci powie e-30 od nas z forum myślał , że ma 160 8) koników w is-ie i ile mu wyszło? - 137.....
Pozdro i trzymam kciuki....
P.S JEŹDZIEC BURZY chyba nie zdąży niestety się zrobić na Toruń - dopiero wylądownął w warsztacie.... buuuuu.....
wyglada jak wyglada poki co na seryjnym zawiasie czyli koza - no i balony ogromne. Lukasz silnik chodzi fajnie zdecydowanie lepiej niz moj w 320, czuc ze auto ma moc (porownuje z moim E30 bez gazu i zwezek)..ale na hamownie na pewno pojade ale najpierw trzeba wymienic uszczelniacz w skrzyni od strony walu bo juz sie leje na potege - no i ta nieszczesna maglownica w E30 --- tez cieknie ...
ja mam m20 b20 i dla mnie to już ta jednostka pali jak smok , a jak patrze na ekonomizer to az zeza dostaje chyba sobie obkleje ekonomizer jakąs taśmą--dłuzej pozyje .Spalanie na bardzo spokojnie ok 12 na srednio14 na ostro 18
nie wiem jak ze spalaniem bo zalalem za 100 pln przejechalem 100 km w trasie przy predkosci ok 130, 50 km w miescie pol na pol na wariata i spokojnie i jest niby jeszcze 10 litrow . W drodze do Torunia zaleje do pelna to sie sprawdzi ile pali.
\Spalanie na bardzo spokojnie ok 12 na srednio14 na ostro 18
Moim zdaniem troche za duzo. Mam ten sam silnik i u mnie srednio wychodzi kolo 10. W trasie ok 8,5, w miescie 11-12. Po emerycku raczej nie jezdze, ale tez nie mam caly czas cegly na gazie. Z tym ze u mnie nie ma korkow, ale zeby az taka roznica?
miałem przerwać tę dyskusję o spalaniu ale ... w sumie jest to watek powiązany dość bezpośrednio z autem Sarny a więc:
Zalałem za 50zeta 12,3l. Po fillupie było w baku wg wskazań ok 18l. Przejechałem dziś ok 60km dość ostro bo się stęskniłem, a i w korkach stałem troszkę według wskazań mam jakieś 12l w baku... może nawet więcej ... do rezerwy daleko Czyli co <10l najpesymistyczniej <12l Efekty patentów podczas obróbki silnika
W trasie czasami jestem w ciężkim szoku jadąc średnio 110 - 120, nastawiam się na 9-10l a ona mi wciąga 7 z małym hakiem
kapeć 195
P.S. ale ceny beny sa takie że norrrmlanie ... aaaaaaaaaa ... gimme some TALON Na WACHE
Tak smasher ma pewnie z 90 kuniów i dlatego tyle pali. Mi przy równiutkim utrzymywaniu prędkości cały czas 110-120 pali 9l a przy spokojnej jeździe z fantazją jak to nazywacie w cyklu mieszanym 12L jak samo miasto nie ma szns zejść poniżej 12l a zazwyczaj 13l.
potwierdzam moje 320 palila tyle samo, a szamba LPG jakies 2-3 litry wiecej.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-06-24, 11:12
może Smash ma w rzeczywistości 4 garki pracujące, a te 2 to atrapy, które obciążają silnik na jakieś 10 KM - no skoro tak, to nieźle Smash narzeźbiłeś w tym swoim autku