Wysłany: 2011-03-26, 21:29 e30 kierunkowskazy i awaryjne - brak i przepala bezpieczniki
Witam
Może ktoś pomoże z moim problemem. Lampy się nie palą oraz przepala się bezpiecznik po jakiś 30 sekundach od czasu włączenia albo kierunku albo awaryjnych. Zaczęło się chyba od lewej strony prawa chyba świeciła dłużej niż prawa. Przerywnik słychać jak działa.
Wskazówka nr. 1 - lewy kierunkowskaz powoduje przy wyłączonym silniku że pompa paliwowa wydaje dźwięk w takt przerywacza jak przy przekręceniu kluczyka w stacyjce (zaczyna prace), awaryjne nie dają takiego efektu
Wskazówka nr. 2 - lampka lewego kierunkowskazu na desce nie nie pali ani na awaryjnych ani normalnie
Nie jestem elektrykiem ale według mnie jest zwarcie do masy gdzieś. Niestety nie wiem gdzie tego szukać, sprawdziłem czy nie ma przetarć kable które idą na tył i przód samochodu i wyglądają na ok, zresztą gdyby to było na tym odcinku to by się któreś świeciły a nie świecą się żadne.
Moim drugim i trzecim podejrzanym jest przekaźnik i przełącznik awaryjnych.
Proszę o pomoc, może ktoś wie gdzie szukać winowajcy
Schemat kierunkowskazów do 318:
[ Dodano: 2011-04-02, 20:43 ]
Winna była oprawka lewego przedniego żarówki w kierunkowskazie, robiła zwarcie.
Pompa pulsowała bo akumulator był częściowo rozładowany i w momencie zwarcia napięcie spadało na tyle ze pompa się wyłączała.
_________________ klucz
Ostatnio zmieniony przez klucznik 2011-03-30, 19:59, w całości zmieniany 3 razy