mam taki problem,kupiłem nową maglownice bez wspomagania bo stara miałem juz w stanie rozkładu,i chodzi oto ze w starej miałem wspomaganie tylko jakis debil co wcześniej nią jezdził wymontował pompe i poucinał przewody od magla i teraz dopiero wyszło ze kidyś wspomaganie było a teraz niema.i mam w związku z tym pytanie czy magiel bez wspomy podejdziena miejsce tego ze wspomą???troszke zamotałem ale mam nadzieje ze wiecie oco chodzi.
apropos wsomagania to wlasnie mam problemik chyba mi siadla pompka. pare tygodni temu zaczelo sie ze czasami zgzytala mi jak krecilem kierownica, ale po jakims czasie to przechodzilo. a teraz to wyje mi caly czas i zajebiscie ciezko chodzi kierownica. jezeli to pompka do wymiany to czy warto ja regenerowac i ile moze kosztowac uzywana a ile nowex?
A sprawdzales poziom plynu? Mi tez zaczelo ostatnio wyc wspomaganie, okazalo sie ze plyn ucieka i wyschlo torche w zbiorniczku. Po dolaniu wszystko jest ok.
rellim [Usunity]
Wysany: 2005-03-09, 23:29
jesli chodzi o plyn to mam tylko widac ze troche jest zuzyty ale to chyba nie powinno az tak drastycznie wplywac na prace pompy. pasek tez sprawdzalem i jest ok. jest opcja ze moze byc zapowietrzony uklad ale jak on sie niby mial zapowietrzyc skoro nikt tam nic nie ruszal.
jakość płynu we wspomie ma akurat ogromny wpływ na jakość działąnia całego układu... zlej stary olej i nalej dobrego nowego i odpowietrz, a robi się to tak że kręci się kierę od lewej do prawej i spowrotem od końca do końca...
rellim [Usunity]
Wysany: 2005-03-10, 19:05
to jak juz mowa o oleju i jego wymianie to jak go zlac z ukladu i jaki kupic nowy i ile on mniejwiecej koszatuje?
do e30 moze wystarczy litr, nie wiem.... ja jeżdżę na czerwonym mobilu do wspomy... lepiej kup 2 litry będziesz miał na zapas najwyżej... a jak zlać? odkręć najlepiej na gorącym silniku przewód który jest najniżej w układzie więc to akurat będzie ten przy pompie i poczekaj aż zleci... jeszcze tylko wcześniej odkręć korek ze zbiorniczka... możesz to zrobić na pracującym silniku i jak zdejmiesz wąż to niech ktoś ci zakręci kierą w jedną i w drugą stronę do końca i już... tylko uważaj żeby się nie oblać... i zaraz potem zgaś silnik bo pompa bez oleju już jest... przykręcasz nalewasz a reszta jak pisałęm wyżej...
rellim [Usunity]
Wysany: 2005-03-11, 11:12
dzieki za wyjasnienie sprawy. jade na weekend do domku stawiam na kanal i trzeba bedzie sprobowac. moze bedzie dzialac