Wysłany: 2011-04-12, 17:48 E36 diesel jaki wybrać?
Siema, kumpel chce kupić E36 w dieslu (miał wcześniej M43B18 +lpg). Ja zbyt wiele o tych silnikach nie wiem, więc prosił bym kogoś kumatego kto użytkował/naprawiał itp o opinię jaki silnik wybrać zwykły TD czy TDS (1.8 czy 2.5), oraz wszelkie za i przeciw do danych silników, co się najczęściej psuje, koszta eksploatacji oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Takie małe kompendium wiedz jaki diesel Każda pomoc mile widziana.
Wysłany: 2011-04-12, 19:27
Miałem przyjemność przejechania się 318tds, Kiedy się toczy to jest całkiem przyjemne, jednak kiedy trzeba wyprzedzić to już nie jest wesoło. 90 konny tds nie może się równać z byle 90 konnym tdi.
Ja bym szukał 325td.
[ Dodano: 2011-04-12, 20:40 ]
Może jakiś zaszczepiony compakt dawał by radę ; ]
dziwna zachcianka...jak na owe czasy...niech kolo się nie łudzi że diesel'ek (już kilkunastoletni) w bawarce jest oszczędny...biorąc pod uwagę porównywalne ceny Pb i ON...nie jest to rozsądne rozwiązanie...do tego dochodzą wyższe koszty części jak i samej eksploatacji...jeśli już znajomy chce diesla to niech się za mietasem rozgląda...przynajmniej dłużej pojeździ...a jeśli nie to bez żadnego ale zakupić 328 i mieć wszystko w d...
Wysłany: 2011-05-25, 09:19 Re: E36 diesel jaki wybrać?
sky napisał/a:
Siema, kumpel chce kupić E36 w dieslu (miał wcześniej M43B18 +lpg). Ja zbyt wiele o tych silnikach nie wiem, więc prosił bym kogoś kumatego kto użytkował/naprawiał itp o opinię jaki silnik wybrać zwykły TD czy TDS (1.8 czy 2.5), oraz wszelkie za i przeciw do danych silników, co się najczęściej psuje, koszta eksploatacji oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Takie małe kompendium wiedz jaki diesel Każda pomoc mile widziana.
żadnego z tych diesli bym nie polecał. 318tds nie jedzie, 325tds jest problemowy i chleje.
IMHO dziwny pomysł.
Golfa trójke w TDIku niech kupi