BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ubezpieczenie auta, pytanie.
Autor Wiadomość
Squad 

Wysłany: 2011-06-04, 10:34   ubezpieczenie auta, pytanie.

czy ktoś już się spotkał z czymś takim, mianowicie w lutym kupiłem auto, ubezpieczenie ma do 09.12.2011. Poprzedni właściciela opłacił tylko jedną ratę, druga opłata zaraz się zbliża. Czy jeśli poprzedni włąciciel zgłosił sprzedaż tego auta do swojego urzędu, ja natomiast jeszcze go nie przerejestrowałem, to czy mogę opłacić tą drugą ratę ubezpieczenia (oczywiście przez poprzedniego właściciela) i wykorzystać do końca działania?
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

maaaad 

Wysłany: 2011-06-04, 10:52   

Tak. Z chwilą sprzedaży, OC przechodzi na nabywcę pojazdu.

Squad 

Wysłany: 2011-06-04, 10:57   

czyli mogę bez problemu płacić drugą ratę jako ja nie jako osoba na którą była polisa wypisywana?
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

misza 

Wysłany: 2011-06-04, 12:15   

Teoretycznie w ciągu 30dni od zakupu auta powinieneś je przerejestrować na siebie i zawrzeć nową umowę OC bądź kontynuować, po przeliczeniu u ubezpieczyciela na ciebie aktualnego ubezpieczenia poprzedniego właściciela. Czyli jeśli poprzedni właściciel zgłosił ubezpieczycielowi że sprzedał auto to raczej nie masz już wyjścia i przeliczą to na ciebie. Z tego co pamiętam, to do ciebie należy decyzja czy będziesz kontynuował aktualną polisę czy z niej zrezygnujesz ale masz na to 30dni od daty na umowie kupna/sprzedaży. Później przeliczają na ciebie i musisz zapłacić nawet jak wykupisz OC w innej firmie.

Pozdro

Squad 

Wysłany: 2011-06-04, 15:37   

odnosnie przerejestrowania to zgodzę się, że tak to wygląda teoretycznie, wszyscy wiemy jak to jest w praktyce :D . Natomiast odnośnie ubezpieczalni przeliczenie było by w sytuacji gdy bym właśnie przerejestrował ponieważ zmiana miasta, właściciela itd, itp. W sytuacji takiej jak jest obecnie auto nadal jest zarejestrowane na poprzedniego właściciela, i tutaj nic się nie zmieniło, ubezpieczenie także jest ważne do konca roku powiedzmy, zastanawia mnie właśnie to czy ja jako osoba X mogę opłacić drugą ratę OC która opiewa na osobę Y, czy jednak musi to zrobić bezpośrednio osoba Y. Stąd moje pytanie na forum.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

misza 

Wysłany: 2011-06-04, 16:02   

Najważniejsze pytanie to po co to robić? Skoro możesz kupić nowe ubezpieczenie i łapać zniżki a nie marnować czas i pieniądze. Co do przeliczania to chyba nie musi być auto przerejestrowane, często właścicielem nie jest osoba na którą przeliczana jest składka. Ja też kiedyś tak zrobiłem, kupiłem przerejestrowałem ale ubezpieczenie było na poprzedniego właściciela, też miało się kończyć za 3-4miesiące, jak poszedłem żeby mi przeliczyli to musiał bym za ten okres zapłacić 700zł więc kupiłem nowe ubezpieczenie i tyle. Teoretycznie wszystko się da możesz zapłacić za ubezpieczenie poprzednika i jeździć dalej z umową przy sobie. Ciekawe jak na to spojrzy policja przy rutynowej kontroli. Tym bardziej może być zaskoczony poprzedni właściciel jak w grudniu dostanie dokumenty przedłużenia polisy...

Mam nadzieję że choć trochę pomogłem

Pozdro

Squad 

Wysłany: 2011-06-04, 20:09   

spox, dzięki za info, kombinuję ponieważ nie chcę raczej przerejestrowywać auta bo zastanawiam się nad wyrejestowaniem i dlatego chcę wykorzystać OC do końca.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

misza 

Wysłany: 2011-06-04, 20:29   

A czemu chcesz wyrejestrować? Później nie będziesz miał możliwości ponownej rejestracji(tak mi się obiło o uszy) Jak auto ma spełnia kryteria pojazdu zabytkowego można uzyskać papier i będziesz płacił za oc tylko w tedy gdy auto będzie użytkowane.

pozdro

Squad 

Wysłany: 2011-06-05, 10:49   

to auto do driftu, więc po mieście i tak nie jeździ, :wink:
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

Odpowiedz do tematu