Naprawdę można trafić oryginał w bdb stanie (sam mam jeden - zostawiam sobie "w razie czego"), a z tego co czytałem na tym i innych forach wynika, że zamienniki dość trudno dopasować tak, żeby było idealnie - ludzie wolą nawet odciąć zgnity dół i przyspawać tylko ten kawałek.
Kupiłem je kiedyś ... często są niedotłoczone, popełniłem błąd nie oglądając ich dokładnie przed kupnem. Spasować to ciężko a jak się uda to i tak cię denerwuje ze błotnik ma wadę. Istnieją zamienniki wyższej jakości lecz nie będą tańsze od oryginałów.
Naprawdę można trafić oryginał w bdb stanie (sam mam jeden - zostawiam sobie "w razie czego"), a z tego co czytałem na tym i innych forach wynika, że zamienniki dość trudno dopasować tak, żeby było idealnie - ludzie wolą nawet odciąć zgnity dół i przyspawać tylko ten kawałek.
To podaj mi linka na allegro, bądź do jakiegoś innego ogłoszenia gdzie są oryginały w bdb stanie. Szukałem ze dwa miesiące dwóch sztuk, i nie znalazłem. Oglądałem w międzyczasie z osiem kompletów, które były w niby bdb stanie i ani jednej sztuki nie wziąłem . . .
Niestety to spawanie dołów, to czasem jedyne wyjście, bo zamiennik po prostu nie pasuje. . . .
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
Ostatnio zmieniony przez Mauser 2011-07-19, 09:11, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 4 razy Doczy: 21 Sie 2005 Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2011-07-19, 12:23
Właśnie na allegro nic ciekawego nie ma, byłem wczoraj na jednym szrocie mieli dwie e30stki i tylko para drzwi się nadawała z nich. Na strażacką muszę zadzwonić może będą mieli.
Wiem, że jakość tych wszystkich zamienników nie powala na kolana, a w ASO podobno tez nie mają oryginałów tylko zamienniki.
My zostawiliśmy w szerokiej górę, a doły poszły nowe.
Wyszło naprawdę dobrze.
Pozlecam
_________________ "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003)
Podłączę się pod temat.
Czy ktoś ogarniał spawanie dołów błotników? Gdzie najlepiej ciąć błotnik i wspawać dół? W miejscu listwy będzie ok? W moim sedanie błotniki wyglądają już masakrycznie. Z jednej strony dziura wielkości pomarańczy a z drugiej tak wrąbało mocowanie przy progu, że prawie nie trzyma w ogóle.
Szukam i szukam ale ciężko o coś w używce w bdb stanie. Myślałem, żeby kupić z rozbitka np walonego przodem gdzie zachowały się nie naruszone doły i przyspawać do je do błotnika w mojej e30. Czy lepiej kupić zamienniki i wtedy ciąć?
Chyba, że ma ktoś jakieś ładne na zbyciu używkę w dobrej monecie
Ostatnio zmieniony przez Rafal_e30 2011-09-03, 23:26, w caoci zmieniany 1 raz
Siemanko. Robiłem coś takiego.. nie zdecydowałem się na cięcie pod listwą ponieważ błotnik w tym miejscu jest przetłoczony i stwierdziłem ze będzie mi ciężko to później wyprofilować... uciąłem tuż pod listwą i najpierw spawałem od wewnętrznej strony błotnika. Naspawałem tam pasek blaszki ( kilka punktów) tak aby od zewnątrz była 1mm przerwa miedzy spawanymi częściami. Wtedy spasowałem błotnik z maską i drzwiami.
Dokończyłem spawanie po dokręceniu błotnika i zdjęciu drzwi. Pzdr.
taki i tak. próbowałem z zamienników... ta blacha jest jakaś inna, trochę cieńsza wiec troche ją ciągną spawy i się wygina... za czym idzie--> więcej szpachli. Suma sumarum... też się da...
Panowie z oryginalnymi blotnikami do BMW E30 w bardzo dobrym stanie nie ma żadnego problemu. To nie jest pojazd który skończono produkować 50 lat temu żeby lepić z dwóch błotników jeden - nie róbcie partyzantki. Strasznie panikujecie.
Jest mase E30 na części - podzwoń a na pewno znajdziesz igła błotniki za cene nie wieksza niz 100 zł sztuka.
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2011-09-04, 21:53, w caoci zmieniany 1 raz
Jest mase E30 na części - podzwoń a na pewno znajdziesz igła błotniki za cene nie wieksza niz 100 zł sztuka.
szukałem już na prawdę sporo i oglądałem w różnym stanie błotniki i jeśli były w miarę to cena zazwyczaj kosmos. Przy normalnej walucie zawsze jakaś kiszka która wyjdzie po czasie...
Idealnej używki nie kupisz.. to są blachy które mają po 20 lat...
Ma się trzymać kupy i ma nie być dziur. Z resztą sobie poradzisz..
Tą część pod czarnym baranem trzeba po prostu zabezpieczyć.
Najpierw zdejmujesz stary baran do żywej stali- jest do tego odpowiedni preparat.
Szlifujesz aby się pozbyć rudej i malujesz stal Polrustem, to taki środek który wygląda jak majonez a po kontakcie z metalem robi się fioletowy, wchodzi w reakcje ze stalą. Odtłuszczasz i możesz od razu malować podkładem antykorozyjnym a na podkład od razu baranek.
To że ja spawałem błotniki to był mój eksperyment... którego tobie nie polecam. miałem dachowanie i tylko spody błotników się ostały. Następna beemka miał pognite spody więc przespawałem bo i tak całą malowałem. gdybym był na twoim miejscu to szukałbym w kolorze, wiem że o to nie łatwo ale warto bo to duża oszczędność czasu, roboty i kasy. Cierpliwości... Nie wiem jakim stopniu dopieszczenia zależy akurat tobie.. bo ja osobiście gdy mam jeden element do malowania to cieniuje sąsiednie... Są tacy którzy po akcji "progi i spody błotników" malują tylko do listew.
[ Dodano: 2011-09-05, 00:14 ]
dzwoniłem na strażacką i powiedzieli mi ze do e30stki mają tylko przednią szybę
_________________ ....
Ostatnio zmieniony przez MaxxxS 2011-09-05, 00:12, w caoci zmieniany 1 raz
Panowie z oryginalnymi blotnikami do BMW E30 w bardzo dobrym stanie nie ma żadnego problemu. To nie jest pojazd który skończono produkować 50 lat temu żeby lepić z dwóch błotników jeden - nie róbcie partyzantki. Strasznie panikujecie.
Też tak, myślałem, ale jakiś czas temu kupowałem błotnik do dużo młodszego auta i przez telefon dogadałem się, że ma być lala, bo tylko taki mnie interesuje. I co? Przyszedł pocztą błotnik mocno średni...
A może coś takiego.
http://moto.allegro.pl/bm...1801607621.html
Na pewno już nie zardzewieją.
Pasują nawet ładnie tyko mają nierówne płaszczyzny.
Ale trochę szpachli i będzie igła.