Wysłany: 2011-09-21, 17:05 [e34] Falowanie mieszanki silnik m50b25, automat
Silnik bez vanosa, bez lpg.
Na ekonomizerze widoczne jest falowanie mieszanki jakby nie mógł się zestroić. Sonda lambda jest nowa. Np. waha się pomiędzy 10 a 10,5 litra/100km. Jest to też odczuwalne przy mocnym przyspieszaniu, moc tak pulsuje, sekundę przyspiesza lepiej a sekundę gorzej, jest to minimalnie wyczuwalne. Przypuszczam że jest to wina jakiegoś czujnika, może nie do końca czystych wtrysków. Myślę coś chaotycznie zakłóca mieszankę i wpływa na działanie sondy tak, że sterownik nie może się zestroić przy stałym obciążeniu. Przepływomierz zdejmowałem, jest ładny, czysty, wyczyściłem go jeszcze takim specjalnym sprayem CRC air sensor cleaner. Świece dzisiaj zmieniłem i nic. Może to jakiś czujnik uszkodzony? Albo wtryski lejące, jakieś pomysły???
Na jałowych obrotach nie chodzi aż tak idealnie równo, czasem coś lekutko przerywa.
Wysłany: 2011-09-26, 11:39
to pulsowanie jest bardzo delikatne, z częstością około sekundy. Czy pompa nie dawałaby mocniejszych objawów i tylko przy dużych mocach? I czy nieszczelność dolotu mogłaby tak regularnie pulsować? W dolocie zapewne są jakieś zeschłe węże, z autopsji wiem że wydam w aso kilka stówek na te gumy i boję się że nic to nie da