Wysłany: 2011-06-20, 14:08 Wysyłanie paczek pocztą polską
Mam pytanie jako że do tej pory nie zajmowałem się handlowaniem ani wysyłaniem paczek pocztą polską. Mam sporo części które zostały mi z remontu samochodu i postanowiłem je posprzedawać. O ile z mniejszymi elementami nie ma problemu to mam pytanie czy takie elementy jak boczki drzwi można szczelnie okleić streczem i taśmą i wysłać tak na poczcie czy będą robić jakiś problem i potrzebny będzie jakiś karton?
_________________ E30 89 do odrestaurowania
Probe II 93 do codziennej jazdy
Wypełnia się formularz, wylicza opłatę, przelewa należność na ich konto, przyjeżdza kurier DHL do domu, zabiera paczkę i tyle. Mniejszych rzeczy się nie opłaca bo taniej pocztą, ale coś większego czy cięższego to wychodzi dużo taniej. I nikt się nie czepia co do opakowania.
Ja polecam firme kurierska siodemka. przewaznie czesci ktore wysylam sa na 2 dzien.
Wysylalem raz poczta polska fotel ile sie babki ostekały ze przekroczyla wysokosc o 2 cm wkonczu tak mierzyli zeby bylo na zero i sie udalo. z blotnikiem tez byly cyrki zeby wyslac , a ze sie pognie ze to ze tamto mowie babce wpisalem wartosc to moja sprawa jak dojdzie na moja odpowiedzialnosc. ogolnie ciezko jest z poczta polska dlatego odradzam. male paczki mozna wysylac chociaz lepiej doplacic pare groszy i kurierem raz dwa .
polecam stronkę AlleKurier.pl tanie przesyłki kurierskie bez umowy do wyboru dwie opcje DHL i bodajże tańsze DPD...kożystałem nie raz i jestem w pełni zadowolony...
Wypełnia się formularz, wylicza opłatę, przelewa należność na ich konto, przyjeżdza kurier DHL do domu, zabiera paczkę i tyle. Mniejszych rzeczy się nie opłaca bo taniej pocztą, ale coś większego czy cięższego to wychodzi dużo taniej. I nikt się nie czepia co do opakowania.
Dzięki za tego linka. Faktycznie jest bardzo tanio. A za tego kuriera co przyjeżdża do domu po paczkę dopłaca się coś jak w innych firmach bo nie mogę tego znaleźć na stronie.
Pisałem o poczcie polskiej bo w firmach kurierskich biorą dodatkową opłatę za przesyłkę niestandardową a jak owinę boczki streczem to chyba za taką ją uznają i cena robi się już wyższa w niektórych firmach nawet 100%. Tymczasem w poczcie polskiej i na pocztexie nie widzę w cenniku wzmianki o przesyłkach niegabarytowych. Orientuje się ktoś czy biorą za to dodatkową opłatę tylko tego nie mogę znaleźć na stronie czy faktycznie im wszystko jedno w czym jest i jak wygląda paczka.
_________________ E30 89 do odrestaurowania
Probe II 93 do codziennej jazdy
Wysłany: 2011-06-20, 17:59
Nie biorą opłaty za dojazd. Wszystko wliczone w kwotę podaną w cenniku. Wysyłałem plastikowe nakładki na progi. Wpisywałem róźne cuda w kalkulator, karton czy folia - zawsze wychodziło to samo. Jedynie dopłata za gabaryt.
Panie na poczcie powiedziały że nie przyjmą, bo paczka ma ponad 150 cm długości. Mogą wysłać pocztexem za ok 50-60 zł , eurokurierem zapłaciłem 32.20 z odbiorem z domu.
Z własnego doświadczenia, pocztą odradzam wysyłanie jakichkolwiek lamp...i innych łatwo tłukących się rzeczy. Ostatnio do pracy przyszły mi 2 paczki z lampami dzień, po dniu, i w obu lampy były pęknięte...także odradzam.
Szkoda, że wczesniej nie widziałem tego tematu, dzisiaj wysyłałem paczke (tylną klapę Z LAMINATU) i pocztexem wyszło prawie 70zł...FUCK!!
_________________ Kompleksowa renowacja samochodów marki BMW, Fiat i pochodne, Opel.
Z własnego doświadczenia, pocztą odradzam wysyłanie jakichkolwiek lamp...i innych łatwo tłukących się rzeczy. Ostatnio do pracy przyszły mi 2 paczki z lampami dzień, po dniu, i w obu lampy były pęknięte...także odradzam.
Ze swojej strony do tłukących się rzeczy odradzam też kuriera GLS. Mam z nimi styczność na codzień i niestety dużo "tłukących się" rzeczy dochodzi roz... I ignorują nalepki "tu góra", bo wiem jak pakuję paczki i wiem, że gdyby stosowali się do oznaczeń to nic nie ma prawa się stłuc, a tu o... Szkoda, że to nie moja broszka bo już bym ich dawno zmienił...
Wysłany: 2012-02-29, 10:12
Zrobię małą aktalizuacje w temacie dla potrzebujących.
Zmieniłem pośrednika firmy kurierskiej z www.wysylajnajtaniej.pl z tego względu że ceny wysyłek systematycznie rosły, jak i kurierzy dhl zrobili się bardzo wybredni. Koszt wysyłki paczki zawiniętej w folię był bardzo wysoki, w dodatku ograniczenia wielkościowe i wagowe. Najlepiej jeżeli wszystko było by opakowane w karton, ba musi być równiutki co do mm. Tak się niestety nie da.
Sprzedałem komplet kół do BMW przez allegro. 15" z oponami. Jako że nie chciało mi się tego pakować w 2 oddzielne kartony poszukałem firmy która weźmie to w folii za rozsądne pieniądze. Zrobiłem ogromną paczkę wielkości beczki, wagi bliżej nie ustalonej. w każdym razie miałem problem żeby podnieść to z ziemi. Po krótkich poszukiwaniach trafiłem na stronę http://www.wyslijprzesylke.pl . Nie było tam mowy o sposobie pakowania, bardzo prosty kalkulator wg którego wyszło że waga gabarytowa tej ogromnej paczki wynosi 39 kg pomimo tego że w kalkulatorze wpisywałem 60 kg za każdym razem wyskakiwało 39 kg. nie będę się spierał z mądrzejszymi więc w formularzu zamówienia kuriera zaznaczyłem paczkę do 40 kg. Przelałem pieniądze, następnego dnia przyjechał kurier K-EX i zabrał paczkę (no dobra, musiałem mu ją włożyć na auto). Z opcji śledzenia przesyłki widzę że paczka jest już u kupującego. Na koniec najlepsze - cena. Za wysyłkę zapłaciłem 38 zł Jako że nigdy nie miałem w zwyczaju zawyżać kosztów wysyłki tak teraz zostało mi drugie tyle w kieszeni. Także z całego serca polecam http://www.wyslijprzesylke.pl
Wysłany: 2012-02-29, 10:19
mi po trzech miesiącach przyszło z k-exa że przeważyli przesyłkę + dopłata 60 zł
kiedyś zamawiałem opony (odbiór przez kuriera ups) i kazalem zapakować w jedną paczkę, sprzedający zapakował w dwie, przyszła chora dopłata 120 zł - wybroniłem się bo przecież zamawiałem kuriera na jedną a nie na dwie
przez stronę www.wysylajtaniej.pl
Paczki do 5 kg praktycznie wszystkie wysyłam pocztą, bo jest po prostu taniej. Dopiero powyżej 5 kg opłaca się wysyłać kurierem.
Ostatnio zmieniony przez Kruczek 2012-02-29, 10:20, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-02-29, 11:42
Panowie inaczej, wysylajtaniej.pl ale nie bierzemy DHL tylko UPS i za niestandard doplata jest 5-7zł a nie jak w dhl prawie 100%, i np zbiornik ups wysylam za jakises 50-czy 60zl a dhl gdybym chcial grubo ponad 120..
Ogolnie ups jaka by paczka nie byla oby mniejsza od palety i nie musi miec formy kartonu tylko strecz i niestandard za te 5zl.
Wysłany: 2012-02-29, 13:14
Dopłaciłem bo co chwila przychodziły upomnienia.
z tym ze ja mogłem wpisać większą wagę, a jak Ty piszesz się nie dało.
Szajbaa dhl`a już nie ma w wysylajtaniej, jest tylko k-ex i ups.
Co do niestanadardu w ups masz rację.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Skąd: ok. Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2012-03-01, 22:40
Szajbaa napisał/a:
Panowie inaczej, wysylajtaniej.pl ale nie bierzemy DHL tylko UPS i za niestandard doplata jest 5-7zł a nie jak w dhl prawie 100%, i np zbiornik ups wysylam za jakises 50-czy 60zl a dhl gdybym chcial grubo ponad 120..
Ogolnie ups jaka by paczka nie byla oby mniejsza od palety i nie musi miec formy kartonu tylko strecz i niestandard za te 5zl.