Wysłany: 2012-09-09, 08:12 Cofie wode od dołu zbiorniczka układ chłodzenia POMOCY m50
Witam ostatnio zauwazyłem ze ze zbiorniczka ucieka płyn wyciągnołem go skleiłem i załozyłem z powrotem,wlałem płyn i zapaliłem auto po chwili zaczęło mi wywalac płyn od dołu zbiorniczka tak jakby zaczął sie gotowac a płyn był zimny (bulgotało) gdy auto dłuzej było zapalone tym bardziej wywalało wraz ze wzrostem temp. wywaliłem termostat i dalej to samo wlałem ponownie płynu i gdy dodaje wiecej gazu bardziej bulgocze tak ze wywala cały płyn temp rosnie pomocy! mogą to byc objawy uszczelki prosze o szybką odp. musze jechac autem w czwartek do niemiec musze z tym zrobic z góry dziekuje i czekam na odpowiedz
Wysłany: 2012-09-11, 18:48
odpal silnik bez jednej świecy i będziesz wszystko wiedział czy trzeba sciągać głowice czy nie.
robisz tak.
wykręcasz świece, i idziesz odpalić silnik i obserwujesz czy płyn bulgocze.
wkrecasz ją spowrotem i robisz to samo z kolejną świecą i kolejną
aż sprawdzisz wszystkie cylindry.
jeśli będzie tak że np. silnik przestaje bulgotać ja świeca nr3 jest wykrecona to znaczy że coś ci pękło na 3 cyllindrze i nie obejdzie się bez rozbierania silnika
najlepiej robić to na zagrzanym silniku ( głowica jest aluminiowa i jak jest pęknięta to pęknięcie się otwiera pod wpływem temperatury, więc sprawdzisz to dokładniej )