BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
E30 touring: OBC i górny check-panel. Kilka wątpliwości?
Autor Wiadomość
maroFX 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2012-11-21, 10:54   E30 touring: OBC i górny check-panel. Kilka wątpliwości?

Witam,
poczytałem trochę na temat komputerów pokładowych,modernizacjach i upgrade'ach na wersje rozszerzoną OBC, ale nie znalazłem odpowiedzi napytanie: skoro OBC1 to zwykły zegarek, datownik i termometr to po co jest złącze 12 pinowe z tyłu? Takim złączem możemy przesłać (poza temperaturą i zasilaniem) jeszcze 9 innych informacji z czujników. Zakładam, ze nie stosowano wówczas w tych komputerkach systemów kodowania i przesyłania szeregowego informacji. OBC2 ma juz zupełnie inne złącze wiec nie jest to kwestia uproszczenia produkcji paneli :) Czyżby OBC1 miał ukryte funkcje?

Druga sprawa dotyczy górnego check-panela. U mnie jest to płytka na 4 kontrolki z czego wykorzystana jest tylko jedna "Airbag" i dochodzi tylko jeden podwójny kabel. Co jeszcze można tam wpiąć i czy jest z tym sporo roboty?

Pozdrawiam!

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2012-11-21, 11:01   

Małe OBC nie ma dodatkowych funkcji, gdzieś wszystkie te kabelki były rozpisane.

E30 + E91

maroFX 

Wysłany: 2012-11-21, 11:23   

Mój górny panel wygląda zupełnie inaczej. Są pola na 4 kontroli umieszczone jedna pod drugą na środku panela i tyle.
A kiedyś też trafiłem na rozpiskę pinów, niestety skan (zdjecie?) był tak niewyraźny, ze nie dało się odczytać nic.

jackx 

Wysłany: 2012-11-21, 14:49   

maroFX napisał/a:
Mój górny panel wygląda zupełnie inaczej

bo ty masz zapewne touringa z M40 pod maską i poduszką kierowcy i w tym wypadku był inny ten panel ale jakie dodatkowe kontrolki tam były umieszczane to nie wiem, być może były to dokładnie te same kontrolki co wersji z M20 czyli zapięcie pasów, sonda lambda, poduszka i przegrzanie silnika

P.S.

a za cały taki rozszerzony panel z wiązką i czujnikami do M20 to pewnie bym i nerkę oddał :lol:
Ostatnio zmieniony przez jackx 2012-11-21, 14:51, w całości zmieniany 1 raz  

BassQ 

Wysłany: 2012-11-21, 18:19   

przyłącze się do tematu bo gdzieś mam taki panel i zmodził bym coś z niego ale rozpiska pinów by się przydała, jakby ktoś gdzieś miał to prosze zapodać :D

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysłany: 2012-11-22, 07:17   

Jeśli masz Check panel, to nie potrzebna Ci rozpiska pinów...
Ja dorwałem Check z kontrolką zapięcia pasów, nie wiedziałem który pin podaje plus, miernik, minuta szukania i już wiedziałem w który pin podciągnąć zasilanie...

maroFX 

Wysłany: 2012-11-23, 00:04   

Sprawdziłem dzisiaj co kryje sie pod pozostałymi (zaślepionymi) kontrolkami i jest tam faktycznie po kolei 1)zapiecie pasów 2)przegrzanie "OVERHEAT" 3)SRS (!!!) 4) AIRBAG
Przy okazji dłubaniny podmieniłem wszędzie w panelach żarówki na LEDy. Jasniej świecą, dożywotnio i mniej prądu :) Przy okazji górny checkpanel dostanie LEDową lampę bo jak wiadomo E30 z szyberdachem nie ma przedniej lampy podsufitowej.
Natomiast do mojego górnego panela dochodzi tylko pojedynczy przewód :( Nie powiem,fajnie byłoby uruchomić wskaźnik przegrzania i zapięcia pasów tylko gdzie wpiąć kable? Są gdzieś gotowe złączą "od strony samochodu" ?

BassQ 

Wysłany: 2012-11-23, 18:47   

tzn mi chodzi o to obc którego Cypisek wrzucił fotki. Wtyczka 26pinów :shock:
Pietrek rozpiska potrzebna bo wiązki nie ma wogule, co gorsza nie ma nawet e30-stki :lol: (jeszcze :wink: ) A znając piny można coś fajnego wymyślić nawet jako gadżet w garażu :]

Odpowiedz do tematu