witam serdecznie . .posiadam bmw e36 2,5 tds . autko mam od roku i narazie nic sie z nim nie dzialo ,ale ostatnio zauwazylem wyciek oleju w tych miejscach.bylem z tym u mlodego mechanika ale on nie wiedzial z czego ten olej leci.wczoraj pojechalem do innego mechanika i powiedzial mi,ze to turbina padla i dlatego ten olej i sam juz nie wiem co to moze byc . mozecie mi powiedziec co moze byc przyczyna takiego wycieku i ile moze kosztowac naprawa. zostawilem autko na noc w garazu i rano zauwazylem 2 male plamy oleju na podlodze .
z gory dziekuje za pomoc.pozdrawiam.
http://imageshack.us/phot...0/36472436.jpg/
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2012-11-06, 11:23, w całości zmieniany 3 razy
wiesz Cypisek ja sie nie znam na mechanice ,ale mechanik powiedzial ze olej .zauwazylem tez olej pod zaworem egr.chce sie jak najwiecej od was dowiedziec zeby pozniej mechanik mnie nie oszukal za bardzo
Wysłany: 2012-11-04, 19:57
Turbina nie musi być padnięta żeby w układzie dolotowym znajdował się olej. Problem w tym że nawet jeżeli ten olej się tam znajduje, to nie powinien wypływać na zewnątrz chyba że jest tam jakaś nieszczelność.
Olej może się wydostawać z obudowy rozrządu przez zużyty simering. Może być nieszczelna pompa paliwa. Nie widzę tego to nie mogę powiedzieć co konkretnie. Wytrzyj wszystko do sucha i popatrz z czego zaczyna ciec. Rąk masz tyle samo co mechanik, dasz radę
Wysłany: 2012-11-05, 13:22
najprościej jest umyć silnik środkiem do mycia silników ( myjką ciśnieniową np. karcher ma się rozumieć ) i potem zagrzać silnik i obserwować gdzie jest wyciek
na usyfionym silniku ciężko zlokalizowac wyciek
dzieki za rady ale opaski juz dokrecilem na maxa i dalej leci .jutro jade do podobno dobrego mechanika ,zobaczymy co on mi odpowie .oby to nie byla turbina .pozdr