Wysany: 2005-05-11, 18:56 Coś "trze" jakby jakis pasek (tylko na ciepłym sil
Czesc, Nie dawo pytałem o piszczenie (odgłos jakby rolka napinacza była zardzewiała, co jest niemożliwe oczywiście, chodzi mi tylko o odgłos tego piszczenia), wymieniłem pasek rozrządu i rolkę i przestało. Teraz zauważyłem że na ciepłym silniku coś trze, tak jakby pasek jakiś o coś ocierał. Co to może być? Czy pasek rozrządu może się o coś ocierać? Czy to może być wisko? Dodam, że "tarcie" jest jakby sinusoidalnie tzn. nie trze cały czas tylko 0,5 sekundy slychac 0,5 nie i tak na przemian...
...acha jak silnik jest zimny to wszystko jest ok, nic nie trze
Bawar [Usunity]
Wysany: 2005-05-11, 22:02
Witam.Podepnę sie w temacie. U mnie podobnie piszczy itp.ale tylko na zimnym silniku,jak sie rozgrzeje jest juz dobrze.w moim przypadku pewnie rolka napinacza bo w czasie wymiany paska rolki nie wyminiłem na nowa.Pozdrawiam
Jak ci"piszczy" a nie "trze" to na 99% to bedzie rolka. U mnie bylo tak samo, na zimnym piszczalo i po wymianie rolki bylo ok, tylko teraz nie wiem co moze trzec? Czy to mozliwe zeby po rpzejechaniu 150 km rolka sie poluzowala?
Anonymous Go
Wysany: 2005-05-12, 19:57
jezeli chodzi o te sinusoidalne piszczenia to ja bym stawial na pasek klinowy w mojej poprzedniej e30 tez tak chalasowalo z czasem przestalo dotarl sie chyba pasek
W moim M20B20 z 90 roku jest też taki odgłos jakby tarcia. Pozdejmowałem paski i objaw nie zniknął. Mam wrażenie, że to słychać z okolicy aparatu zapłonowego.