Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Gru 2006 Skąd: Stalowa Wola/Kraków
Wysłany: 2014-03-14, 09:36 Wibracje/buczenie podczas przyspieszania 80+
Cześć
Po remoncie tylnego zawieszenia w mojej E36 pojawił się problem. Podczas przyspieszania przy ok 80 km/h pojawiają się wibracje tyłu auta, którym towarzyszy głuche buczenie i drżenie podłogi. Objawy są zależne od obciążenia ( gdy puszczą gaz jest ok, przy obciążeniu jest niedobrze, tym gorzej im mocniej przyspieszam).
Wszystkie elementy metalowo-gumowe zawieszenia są nowe. Dodatkowo zmieniłem:
-sprzęgło
-łącznik elastyczny wału
-podporę wału
-dyfer i półosie
Wał złożony zgodnie ze znakami, koła wyważone. Dodam, że przy rozpędzeniu nawet do 150 km/h i wrzuceniu na luz zero wibracji, więc raczej wykluczam niewyważony wał.
Jakieś pomysły? Mnie już się skończyły. Jeśli ma to jakieś znaczenie to dodam, że nie robiłem jeszcze geometrii po wymianie zawiasu. Przed remontem nie było problemu.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Gru 2006 Skąd: Stalowa Wola/Kraków
Wysłany: 2014-03-14, 14:52
LUKAS napisał/a:
Czy wibracje pojawiają sięze wzrostem obrotów silnika na luzie ?
BO z tego co piszesz to przy nawet 150km/h jak wrzucisz luz jest cisza, czyli układ napędowy, wał, dyfer, półosie, koła można wykluczyć.
Stąd moje pytanie czy to jest zależne od obrotów, jeśli tak doszukiwałbym się przyczyny w okolicy sprzęgła, skoro je wymieniałeś.
Jakieś wibracje pojawiają się na luzie w okolicach 2000-2500 rpm. Najdziwniejsze jest to, że problemy zaczęły się po wymianie tylnego zawiasu, sprzęgło zmieniłem dopiero później (najpierw samą tarczę, a później cały komplet).