BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
PARE PYTAŃ BMW E30 320 (1986)
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-23, 18:12   PARE PYTAŃ BMW E30 320 (1986)

Posiadma od tygodnia BMW E30 320 Kat tak pisze w książce serwisowej. Auto sprowadziłem już normalnie nim śmigam..ale mam pare pytań odnośnie tego auta. Jeśli kto kolwiek coś by wiedział na temat moich pytań to byłbym widzęczny.
- Pytanko dotyczy samych zegarów, miałem problemy ze wskazaniem ilości benzyny predkościomeirza oraz inspekcji oleju. po wyjeciu zegarów i rozkręceniu ich. okazało się że na płytce z bateriami jest znaczny ubytrek płytki spowodowany kwasem z baterii...jestem elektronikiem takze wszystko polutowałem wymieniłem na nowe Aku 1,2V, ogólnie cale zegary polutowałem od nowa wyczyściłem. po podłaczeniu inspekcja pali sie do 4 zielonych kresek, wskaznik benzyny działa i predkościomierz rowniez obrotomierz i wskaznik temp też. natomiast nie wiem czy dobrze wskazuje ekonomizer. Po przełączeniu kluczyka wskazówka odrazu ucieka w prawą strone na maksa i po nacisnieciu gazu po jakimś czasie na chwile wychyla sie w LEWO do pewnej okreslonej liczby, A czy nie powinno być odwrotnie?? ja nie wiem i dlatego się pytam.
- drugie pytanie dotyczy skaczących obrotów, na zimnym silniku dosyc dlugi czas obroty raz sie zwiekszaja raz spadaja i przy spadaniu obrotow slychac taki dziwny pisk jakiejs przepustnicy. Czy to normalny objaw, gdy juz sie troche rozgrzeje jest wszystko oki ;) silnik jest z Katalizatorem.Pozdrawiam

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-04-23, 18:29   

1. tak ma byc to jest normalna praca ekonomizera
2. tak nie powinno byc obroty maja byc rowne sprawdz polaczenia gumowe swiece kopulka kable itd pozdrawiam

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-04-23, 18:59   

1) To jest normalne. Na biegu jaowym ekonomizer pokazuje max (straszne nie, hehe ;) )
2) Tak jak napisałX_E_O_N sprawdź świece, Kable Wysokiego Napięca, kopułkę i palec rozdzielacza, gumę łączącą przepustnicę z przepływomierzem, oraz silniczek krokowy, wszak on odpowiada za bieg jałowy...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2005-04-23, 19:59   

ekonomizer bierze dane z przepływomierza(albo czujnika obrotów), czujnika położenia przepustnicy oraz czujnika prędkości... w związku z tym jak stoisz to czujnik prekości nie podaje danych i ekonomizerowi wychodzi nieskończoność, a te wartości po wciśnięciu gazu i puszczeniu go na postoju powodują to dlatego że przy schodzeniu silnika z obrotów zamyka się przepustnica i przełącznik w niej daje sygnal do ekonomizera który zaczyna dążyć do zera (jeśli jedziesz i puścisz gaz na biegu to wtedy też ci pokaże zero ale do momentu do którego się poruszasz) a na postoju po prostu ekonomizer nie zdąży spaść do zera zanim silnik nie dojdzie do biegu jałowego.. i wtedy znowu idzie na nieskończoność... jesteś elektronikiem więc moje pokręcone wyjaśnienie powinno ci nieco uzmysłowić sprawę 8)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-24, 17:17   

Dzieki to ekonomizer mam z głowy pozostaje tylko kwestja obrotów, ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zegarów bo dosyć mocna zmasakrowaną miałem płytkę przez wylanmy kwas z tych baterii...chodzi mi o inspekcje. gdy przekluczę kluczyk pokauje mi 4 kreski zielone nieświeci mi się napis inspekcja...jak odpale silnik kontrolnki od inspekcji gasną czy to normalne zachowanie ja nigdy nie miałem BMw i dlategio pytam, jeśli nie jest to normalne to musze zajrzeć znów do liczników. Pozdrawiam i dzieki za wszystkie pomocne rady ;) a z obrotami będe patrzył dopiero we wtorek.

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2005-04-24, 18:34   

Gaśnięcie zielonego paska inspekcji jest normalne.
kontrolka "inspekcja" przypomina o przeglądzie silnika - skasuj - ( szukaj pod "kasowanie inspekcji" )

POzdro.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-24, 18:45   

Już myślałem że coś jest nie tak, troche dziwne zachowanie myślałem że jak odpale silnik to lamki będą sięnadal świeciły ale skoro jest tak dobrze to ok, ale mam znów problem właśnie przed chwilą wrociłem i zauwazyłem że zaświece mi się co jakiś czas kontrolka taka jak by chamulce z wykrzyknikiem po środku ale co jakiś czas. No i przestał działać prędkościomierz :( działał ale od dzisiaj już nie działa sprawdzałem kable licznika itd jest wszystko ok wtyki itd. może jakiś czujnik :) i mam pytanie co tak szum,i z silnika jak dodaje gazu taki szum jak by kosiarka czy to jakiś mankament czy może wiatrak? dodtam że na rozgrzanym tylko się tak dzieje..Dobrze że trafiłem na to Forum bo ten samochod od zawsze mi się podobał ale malo go znam :)

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-04-24, 18:50   

1) Masz za mało płynu hamulcowego w zbiorniczku i na nierównościach pływak może sygnalizować zbyt niski poziom.
2) Czujnik prędkościomierza jest w dyferencjale, od strony zderaka tylnego. Idą do niego kable elektryczne.
3) To może być wiatrak, ponieważ w M20 (to jest kod fabryczny motoru który masz) wiatrak jest na wale i ma w sobie wiskoze która jest jakby drugim biegiem prędkości obrotowej wiatraka gdy silnik się nagrzeje. Gdy motor się nagrzeje wiatrak powinien się szybciej kręcić, więc to on może tak szumieć.