ja tez, czytalem ja jakis czas temu - fajnie napisana. ale na icnim forum ktos zarzuca Dr. ze sam niszczy glowice - po ktorejs tam z kolei na forum pyta jak sie ja dokreca i czy sa specjalne techniki ale ile w tym prawdy nie wiem
Wójo Go
Wysany: 2004-03-25, 19:54
Potwierdzam w 100% to co jest tam napisane Tylko wziąść i sie pochlastać.A tak na marginesie szukam głowicy numer 1705885
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-03-25, 22:05
2,5 i nowa Eta pękaja więc z powodu wymuszenia przez wystający z bloku tłok, do przeniesienia komory spalania głębiej w głowicę. czyli trzeba było głowice wiercić dalej. Czyli mają cieńsze ścianki. czyli się przegrzewają czyli miałem racje sadząć, że 320 nie pękają, bo mają starą nie wysiloną głowicę.... no i jeszcze te szpilki
Wysany: 2004-03-25, 22:10 Re: Do posiadaczy M20 :-) lekturka
-Temat jest mocno przesadzony Myślę że jak wszędzie istotna jest tu prawidłowa eksploatacja i umiejętna obsługa serwisowa... Jeśli ktoś katuje auto na zimnym motorze,pali gumę ze zjebaną chłodnica,jeździ na najtańszym oleju i dokręca głowicę wg. swojego widzimisię to wcale się nie dziwię że "Głowicę w M20 pękają"
co wy mi tu opowiadacie, głębokość (wytłoczenie) tego miejsca gdzie są zawory w głowicy jest w każdej takie samo (różni się wielkością a nie głębokością) tłoki wystają, owszem, ale w nich są wycięcia które pozwalają zmieścić się zaworom. sam mam super etę i jakoś nie mam problemu z głowicą.... wręcz przeciwnie, wystarczy trochę serca i mam 7,5 zamiast 10,7 do paki... 8) konstrukcja głowicy unimożliwia raczej pogłębienia wnęki zaworowej...
ok. juz przeczytałem... a nie wiem czy zauważyliście że to co mu pękało to raczej sam się o to prosił... a to zapłon przeatawiony ,a to korek od płynu ato to a to siamto... koleś to po prostu psuja...
jonasowi nie pęka, Arkowi nie pęka,, mi nie pęka.. a dlaczego? bo dbamy o nie...
Wójo Go
Wysany: 2004-03-25, 23:26
Mi pękła głowica ,bo ją przegrzałem.Jeżdziłem z dziurawą chłodnicą(mam nadzieję że to był powód ]Po prostu niedawno kupiłem samochód i ubywało mi płynu chłodniczego.Jeżdziłem bo myślałem ze to po prostu wycieka gdzieś z węża lub opaska któraś nie jest odpowiednio ściśnięta i jak coś dokrece , poprawie to bedzie git.Brałem też pod uwagę uszczelkę lub głowice ,ale w oleju nic nie było(jeszcze nie była pęknięta głowica).Jak bym wiedział że te głowice są tak czułe na przegrzanie to pewnie bym nie jeżdził.Druga rzecz to taka że wskażnik temperatury nie wskazywał ze temp. jest wysoka.Było tak , bo w kanałach zamiast płynu było juz powietrze, a wskaznik może pokazac tylko temp. płynu.No i za swoją niewiedze i brak doświadczenia(w użytkowaniu BMW z sinikiem M20) sporo zapłaciłem .Dalej z resztą nie jeżdzę, bo nie moge kupić takiaj głowicy.Co by nie mówić to jednak głowice M20 są czułe na temperaturę, a z tego co pisze Dr. Zepsuj potrafią tez pęknąć bez przegrzania i tego się właśnie boję.Radzę wszystkim użytkownikom M20 pilnować chłodzenia jak oka w głowie , w tedy nie powinno (chyba )być problemu.
Nie wiem czy dobze zrozumialem ale jest tam napisane ze walek rozrzad w etach ma 4 punkty podparcia a w 2,0l 7punktow (do tej pory myslalem ze jest odwrotnie) czy moze to ktos potwierdzic z wlasnego doswiadczenia?
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
Wójo Go
Wysany: 2004-03-28, 01:29
Jak to 4 punktu podparcia Każda m20 ma 7 .Przecież te głowice od góry niewiele sie róznią.Moja 2.5 ma 7 ,a widziałem tez 2.0 i ona tez miala 7 punktów podparcia wałka.
głowice w etach owszem mają 7 podpór ale sam wałek rozrządu ma tylko 4 panewki... na 100% i to wogóle nie podlega dyskusji. 2,5 ma wałek z 7 panewkami. dlatego ety wolniej się kręcą bo wałek przy wyższych obrotach z braku większej ilości panewek jest po prostu niestabilny..dlatego ety mają odcięcie przy 5200... ja nie mam odcięcia i czasem się zdarza że przekręcenie silnika do 6tys kończy się zaworami do regulacji...
Wójo Go
Wysany: 2004-03-28, 13:43
Oki.Tego akurat niewiedziałem.Myślałem ze jak głowica ma 7 panewek to wałek też musi być podparty w 7 miejscach.Ale wałek do 320 też ma 7 panewek.
Ja przez 2 lata dawałem po garach i nie pękła. Ale zawsze silnik był rozgrzany, na zimnym spokojnie. Nigdy się nie zagrzał, no może raz troche ale wymieniłem termostat i było ok.
I na koniec jeszcze sprzedalem głowice i dalej jeździ ale już w 525i
I działa cały czas rocznik głowicy 86.
Robiłem regeneracje planowanie wymiana uszczelniaczy i docieranie zaworów i gniazd. no i tyle 8)