BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Instalka LPG:samodzielna zmiana z kompa na śrubę
Autor Wiadomo
duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-06-06, 11:37   Instalka LPG:samodzielna zmiana z kompa na śrubę

Witam
mam pytanie i do tych, którzy coś takiego być może robili i do tych, którzy mają jakieś pojęcie w przedmiocie instalacji LPG

mianowicie - mam instalację z tzw. komputerem (sterownikiem) i zastanawiam się, co trzeba zrobić, żeby ją przerobić na instalację "na śrubkę"

czy wystarczy w miejsce gazowego "silniczka krokowego" wstawić "śrubkę", czy potrzebne sa jakieś dodatkowe zabiegi?

chodzi mi także o to, by w przypadku, gdy ta zmiana nic nie wniesie móc bez większych komplikazji i we własmym zakresie wrócić do instalacji z kompem

... nie jestem zadowolony z pracy mojej instalki - opóźniona reakcja "silniczka krokowego" na działanie sondy lambda powoduje znany efekt falujących obrotów - w bardzo niewielkim zakresie, ale i tak mnie to wkurza.... no i to spalanie rzędu 13l/100 km w trasie (po mieście raptem 15-20... jeszcze mogę przeżyć)

P.S.
byłem na diagnostyce sterownika - podobno jest ustawione OK

Dominik 
pssssssssssssyyyt

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2005-06-06, 13:58   

Wywalasz silnik krokowy i zakładasz register - tak jak napisałeś. Swoją drogą chętnie sprawdziłbym jak BLOS chodzi w 325i. Wybieram się na dniach na hamownię, można by zamontować blosa do jakiegoś 325i i sprawdzić jak to chodzi i ile zabiera na benzynie. Ktoś chętny ?

cosmosschwarz orgazmotronic
Buda E30 320i 2D + 5 śrub + hybryda 2,7... w końcu nadmuchana... poszła do nowego pana

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-06, 14:06   

Pioter sciagnij sobie soft od producenta do twojego sterownika i zobacz jakie tam masz parametry moze cos warto zmienic. Ja np w swoim mam pelno ustawien przykladowo : tryb jazdy(ekonomiczny,normalny,sportowy) pewlno uystawien do sondy lambda itp. Koszt interfejsu do sterownika to ok 50 zl z przesylka z allegro. Ja sobie zamowilem i sie bede bawil.

Bo ci od ustawiania to w wiekszosci robia rutyne. Moj jak sie zapytalem czemu mam normal ustawione to powiedzial ze tak juz robi od lat i nikt sie nie skarzyl. Oprocz tego zaoszczedzisz na regulacjach itp. Zobaczysz czy sonda ci dziala poprawnie.

PS. Ja mam BingoS

Pozdro.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-06-06, 20:51   

nie ma problemu z zamiana silniczka krokowego na srubke... tak jak napisal Dominik...
ale jesli ktos ma blossa to praktycznie ustawianie komputera nie daje zadnych rezultatow gdyz silniczek krokowy moze jedynie pogorszyc osiagi na lpg jesli jest bloss... ja mialem hamowane auto na blossie bez silniczka krokowego i roznica byla niby minimalna bo tylko 2-3 konie ale moment sie ladniej rozkladal..... z tym ze mam silniczek krokowy bo balem sie ... zuzycia paliwa:D

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-06, 20:53   

No i wlasnie przed chwila sie bawilem kompem od gazu.

To co ty mowisz ze chcesz sobie srube wstawic to u mnie moge programowo ustawic zeby
silnik byl otwarty tak mocno jak ja tego chce. Jest taki parametr PWA czyli pozycja wyjsciowa aktuatora czyli silnika krokowego. I tam moge ustawic jak ma reagowac na np. dane z sondy. Okazalo sie ze mialem to zle ustawione i caly czas silnik podawal za duzo gazu na jalowce(sonda caly czas wskazywala 0.9V czyli za bogata mieszanka).

Takze reasumujac prosciej bedzie jezeli masz laptopa albo znajomego co ma to kupic taki interfejs i sie pobawic.

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Wysany: 2005-06-07, 08:07   

Dominik napisa/a:
Swoją drogą chętnie sprawdziłbym jak BLOS chodzi w 325i. Wybieram się na dniach na hamownię, można by zamontować blosa do jakiegoś 325i i sprawdzić jak to chodzi i ile zabiera na benzynie. Ktoś chętny ?

a o mnie pamiętasz :?: :?: 8) :D :D

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

nokerman 
ostatni mohikanin

Wysany: 2005-06-07, 08:30   Re: Instalka LPG:samodzielna zmiana z kompa na śrubę

Pioter_W napisa/a:

... nie jestem zadowolony z pracy mojej instalki - opóźniona reakcja "silniczka krokowego" na działanie sondy lambda powoduje znany efekt falujących obrotów - w bardzo niewielkim zakresie, ale i tak mnie to wkurza.... no i to spalanie rzędu 13l/100 km w trasie (po mieście raptem 15-20... jeszcze mogę przeżyć)

P.S.
byłem na diagnostyce sterownika - podobno jest ustawione OK

a może masz słaby i niestabilny sygnał z T.P.S.???

można by jeszcze spróbować go poprawić zanim wypniesz krokowy

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-06-07, 08:47   

a co to ten T.P.S.?

sondę wymieniałem osobiście i badanie wykazało, że działa idealnie

e-30
[Usunity]

Wysany: 2005-06-07, 10:35   

tps to chyba filtr.
pozdro

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-07, 10:40   

TPS to czujnik położenia przepustnicy.

I wcale nie zachwalam tego mojeg sterownika ale moge ustawic bezwladnosc TPS na jalowce zaczynajac od 0,04[V] ze skokiem co 0,02[V] w góre. Wiec i tutaj programowo mozna to zalatwic.

Pozdro

:D

nokerman 
ostatni mohikanin

Wysany: 2005-06-07, 11:17   

resumując dochodzimy wspólnymi siłami do jednego słusznego wniosku że elektronika bierze górę nad jakimiś tam śróbkami :mrgreen:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych