ello mam questa czy majac dwa komplety lamp soczewkowych prawych (ramka mocujaca, sw.mijania, sw.drogowe) moze dysponujac szklem od soczewki lewym i kompletem swiatel standardowych (przed '88 ) mozna zrobic komplet swiatel na lewa strone
acha chodzi o E30
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Mar 2004 Skąd: Warszawa Skorosze
Wysłany: 2004-05-24, 23:50
nie jestem pewien czy nacięcia na szkiełkach nie mają rozróżnienia lewa/prawa, bo w końcu to one głównie nadają taki, a nie inny tor światłu i je odpowiednio rozpraszają antyoślepiająco więc chyba szkiełko prawe lewemu nie równe, tym bardziej mijania a drogowe
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
yoshi Gość
Wysłany: 2004-05-25, 08:54
wiec tak reflektor soczewkowy sklada sie tak jakby z 2 czesci soczewki i szkla zewnetrznego
i tera czy majac prawy wklad (sama soczewke) i szklo od lewej soczewki zloze jedna calosc
nigdy tego nie rozmontowywalem ale wydaje mi sie ze same wklady soczewkowe sa takie same
czekam na sprawdzone info
Tak, same soczewki mozna przekładac bo tam sa dziury Lewo/Prawo ustawiasz w odpowiednie dziury i przekręcach albo nie i to cała filozofia.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
a ja nie jestem pewien czy przypadkiem same szkła reflektorów nie są identyczne z lewej i z prawej strony... oba reflektory przecież świecą tak samo!! czyli tak : ___/ po lewej jest płasko i po prawej strumień światła idzie do góry... i tak samo jest w drugim reflektorze... moim zdaniem tylko obudowy są różne na lewą i prawą...
Toc mówie wlasnie o tym ze sie tylko przekreca i wtedy zmienia lewo - prawo.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
coś chyba nie kumiesz kiruś... chodzi o to że np. u mnie są tylko klosze (nie mam soczewek) i klosze lewy i prawy jak się patrzy od przodu samochodu są identyczne... oba mają z prawej płasko a z lewej do góry... patrząc od przodu samochodu
Dobra Loko nie bede sie sprzeczał bo to nie do wytłumaczenia na ekranie.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Mar 2004 Skąd: Warszawa Skorosze
Wysłany: 2004-05-25, 18:11
Ja rozumiem o co Jerzemu biega, ale u siebie się nie pryglądałem, bardzo prawdopodobne że jako samochody homologowane na ruch prawostronny mają identyczne klosze świateł mijania kierujące światło w prawo do góry po skosie. Jedynie osobna korekta ustawienai sprawia że lewe światło pada niżej i mniej na zewnątrz, a prawe dalej i dalej na zewnątrz.