BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dziwny problem z elektrycznymi szybami E34
Autor Wiadomo
speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2007-03-03, 22:41   Dziwny problem z elektrycznymi szybami E34

Witam, mój problem jest dosyć dziwny, może ktoś się z nim spotkał i mnie poratuje a mianowicie założyłem sobie elektryczne szybki do mojej e34 bo niestety fabryka zapomniała moje auto w takie urządzenie wyposażyć, zakupiłem silniczki wraz z nożycami na przód i do tego dwa wyłącznik. Na szczęście instalacja elektryczna była już fabrycznie zamontowana tak więc po montażu elektryki do drzwi i zamontowaniu przełączników można było już się bawić szybami... i tu pojawia sie problem ;/ Na dół obie szyby idę bez problemu cichutko spokojnie natomiast do góry też idą cichutko i spokojnie ale z 5-6 przystankami pomimo włączonego ciągle guzika (trzymam go cały czas palcem) przystanki robią w identycznych miejscach tak lewa jak i prawa. Żeby ruszyły dalej trzeba przycisk zwolnic i nacisnąć ponownie. Wyłączenie spowodowane jest ewidentnie odcięciem prądu przez jakiś sterownik do tych szyb tylko gdzie go szukać i jak to naprawić :?: :?: :?:

Dzięki za sugestie i pomysły :)

Every man dies... But not every man really lives...

tomcio83 
Bardzo Mądry Wybór

Doczy: 17 Kwi 2006
Skd: Dąbrowa Górnicza
Wysany: 2007-03-04, 09:38   

Witam!! Jesli moge to ja bym sie dopiol do tego tematy tylko ze u mnie jest taki knift z lewa szyba przednia i przy opuszczaniu po prostu idzie stoi zas trza nacisnac zas idzie zas stoi to samo co u kolegi tylko ze w opuszczaniu. pozdrawiam :help:
No bestia E34 535 1989

kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-03-04, 23:25   

Sterownik od szyb jest pod kanapą. Są tam dwa moduły, jeden przekaźnikowy a drugi ogólny (elektroniczny).
1z2

opis do 1z2

2z2

opis do 2z2

BMW Klub Podbeskidzie

speed 
Michał

Wysany: 2007-03-05, 08:55   

Dzieki za informacje - chyba najprostszym rozwiazaniem bedzie podmiana tego sterownika z innej beemki i wtedy bede wiedzial napewno czy to moj jest zepsuty :?

kemot324 

Wysany: 2007-03-06, 12:20   

Sprawdź jeszcze podłączenie krańcówek od szyb, czy mają dobrą mase i czy są wpięte do wiązki.

BMW Klub Podbeskidzie

speed 
Michał

Wysany: 2007-03-06, 17:55   

Krańcówki od szyb :?: :?: :?: kemot324, napisz mi proszę gdzie znajdują się te krańcówki i jak to dokładnie wygląda - ja podpiąłem tylko silniki elektryczne do oryginalnych wtyczek znajdujących się w drzwiach i włącznik do oryginalnej instalacji która miałem w samochodzie - nie podpinałem żadnych krańcówek :shock: Z góry dzieki czekam na info. :papa:

kemot324 

Wysany: 2007-03-06, 23:57   

Krańcówki znajdują się na mechanizmach szyb (przynajmniej powinny) i dają one centralce sygnały o skrajnych położeniach mechanizmów. Na schemacie, który Ci zamieściłem masz opisane kolory przewodów oraz miejsce ich podłączenia. Najprawdopodobniej masz je nie podłączone i elektronika "głupieje" :) Poszukaj jeszcze wolnych wtyczek w drzwiach.

Krańcówka w przednich drzwiach:

Krańcówki w drzwiach tylnych:

BMW Klub Podbeskidzie

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2007-03-07, 00:12   

kemot324 napisa/a:
Krańcówki znajdują się na mechanizmach szyb (przynajmniej powinny) i dają one centralce sygnały o skrajnych położeniach mechanizmów. Na schemacie, który Ci zamieściłem masz opisane kolory przewodów oraz miejsce ich podłączenia. Najprawdopodobniej masz je nie podłączone i elektronika "głupieje" :) Poszukaj jeszcze wolnych wtyczek w drzwiach.

Krańcówka w przednich drzwiach:
Obrazek

Krańcówki w drzwiach tylnych:
Obrazek

Dokładnie jak mowi KEMOT sa taka małe mikrowłaczniki boostatnio wymieniałem mechanizm u siebie i własnie speclanie zapamietałem ten wyłacznik.

speed 
Michał

Wysany: 2007-03-07, 09:46   

kemot324, dzieki za przedstawienie tematu, oprócz elektrycznej wtyczki do samego silnika nie podpinalem nic wiecej w drzwiach, a wolne wtyczki sa tam napewno dwie (jak nie wiecej) rozbiore sobie tapicerke i poszukam - o wynikach poinformuje :P :) Mam nadzieje ze to bedzie TO :wink: Dzieki :prosze:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: